| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Trance_Matthew Omega B 2.5TD Kraków | 2005-12-08 23:08:00 Mysle ze producent nie bawil sie w zwrotnice a poprowadzil instalacje do owych glosniczkow prosto z radia, ale moge sie mylic ![]() |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2005-12-08 23:39:29 U mnie w Omie A, głośniki z drzwi są połączone od razu z głośnikami pod szybą, a instalację mam orginalną więc wątpie żeby każdy głośnik był podłączony do radia...
|
![]() Biznes LOB SYMPATYK OMEGA BFL Stary Sącz | 2005-12-08 23:57:05 Zwrotnic nie ma |
mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2005-12-09 00:42:45 Powinien byc chociaz kondziorek,nawet zwykly elektrolit o pojemnosci 2.2uF, lub 4.7uF . W zaleznosci od odciecia charakterystkyki. Ja takowe mam Original by Deutsch. Inaczej wysokotonowy wyskoczy,jak w tle muzyku wejdzie bas i po sprawie.Kondensator powinien byc najlepiej papierowy,ewentualnie bipolarny,zwykly tani elektrolit to juz ostatecznosc,nie przepusci basu i lub czesci sredniego pasma,ale troche sfalszuje odsluch,bo to tylko elektrolit. Te glosniczki,pseudo wysokotonowe pod szyba o knstrukcji membranki papierowej (Oma A)radze wymienic nawet na sredniej klasy kopulki,"male cykacze" i dac owe kondensatory,roznica ewidentna. Niektore twetery maja juz taki maly kondziorek o wymiarach zaledwie 3mm na 5mm gdzies przyklejony do ukladu magnetycznego.Czasami go mozna nie zauwazyc wyjmujac,ochylajac glosniczek.
Co do wzmaka na przod,to fabryczne glosniki uciagna ciaglej mocy bez zbyt duzego wyeksponowania basu tej prawdziwej mocy okolo 35 Wat, nie sugerowac mi sie napisami na radiach,wzmacniaczach.Juz o tym bylo pisane.Kazde radio,bez przetwornicy napiecia ma na wyjsciu okolo 20W do 25W przy pewnych juz slyszalnych znieksztalceniach,ktore to najbardziej przyczyniaja sie do spalenia glosnikow.Lepsze jest dociazenie mocowe wieksze o 10W,lecz czystsze bez znieksztalcen,bez przesteru. Co do techniki,to radze przy tym wygluszyc drzwi od srodka,maty bitumiczne na usztywnienie blachy w drzwiach bo inaczej o dupe rozbic caly plan.Pozdro ![]() |
mitec OMEGA MV6 Nasielsk | 2005-12-09 11:17:21 w B różnież są kondziory przy gwizdkach, w tylnych drzwiach są one podłączone bezpośrednio do dużego głosnika, a z przodu jak się nie mylę kable są pociągnięte do kostki przy radiu i połączone równolegle do przednich głośników w drzwiach...
pozdr |
Edmund_Dantes LOB SYMPATYK OPEL OMEGA Gorzów Wlkp. | 2005-12-09 15:38:37 Dodam tylko ( bo własciwie już wszystko powiedziano w temacie ) że kondensatorek do głośniczka wysokotonowego , wpina sie szeregowo . Natomias żeby "utworzyc kondensatorek "bipolarny" łączy się szeregowo 2 kondensatorki elektrolityczne minusami a plusy podłącza się jeden do + głośniczka drugi do źródła muzy ( też plusa) takie polączenie "zniweluje" jak słusznie zauważył Mari26DR lekkie fałszowanie samego elektrolita
Pozdrawiam Edmund Dantes * dla czego nie powinno się bić blondynki po głowie ? bo jej echo zęby powybija * |
mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2005-12-09 23:09:42 Wlasnie,napiecie nominalne,robocze kondziorka minimum 63v,duzo,ale jest to wymagane. Ostatnio siedzialem i projektowalem zwrotnice do kolumn Visatona ,system 3Way 12db stromosci na kazde pasmo. Zrobilem na pozadnych kondensatorach Jentsena hi end ,cewki powietrzne 1,5mm drutu grubosci. Poezja. Identyczna zwrotnice wykonalem tez dla kumpla,ale zarzyczyl sobie total budzetowke,kondziory elektrolity bipolarne ,cewki na rdzeniu. Dzwiek mulowaty,bas rozciagniety,a specyficzne cykanie,jakby zza drzew w duzym lesie.Wiec ,jak ucho czule,to lepiej zainwestowac i wymienic co sie da,aby uszy nie krwawily.Pozdro.
PS . Jest moze kto w temacie ukladu kompensacji impedancji sekcji niskotonowej ? |
paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2005-12-13 17:21:48 Ja mam orginalne głośniko opla i z przodu są wielkości 16cm, z tyłu w drzwiach są 13cm. Czy były montowane mniejsze. |
mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2005-12-13 21:21:48 Sadze,ze nie byly montowane mniejsze,sa to standarty dla Omegi. W modelu A,w drzwiach z przodu tez sa 16 szerokopasmowe,z tylu w drzwiach nie mamy Sa albo w polce,tez 16cm,lub z tylu w klapie w caravanie,rowniez 16-stki.Miejsce total pomylka montazu. Zeby je slyszec trzeba miec odsunieta rolete i dac chociaz 30% wiecej powera,aby stworzyc przestrzen dla ucha.Ja zrobilem sobie polke za kanapa z tylu,rolete troche sciesnilem ,a w niej po 2 pary Intertechnika 16cm, dwudrozne,w zaleznosci od muzy z odcieciem aktywnym od 50hz w gore lub pelne pasmo,a schodza nisko ,zagladaja nawet w rejony 35hz,tych prawdziwych Caly dol uzupelnia cosik innego,o tym juz kiedys pisalem propos Car audio konkurs w Gosirze. |
paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2005-12-14 06:46:42 O te 13 to tak z ciekawości się pytałem, bo wcześmniej Magdabocian pisała (pisał), że ma 13-tki. Ja swoje widziałe po zdjęciu atrapy i to były 16-tki. |
mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2005-12-14 13:06:12 Rozmawialem z audio kumplami,mogl miec 13stki ale jest to 1%prawdopodobienstwa, 13stki z pierscieniem przejsciowym,cos w stylu duza obrecz,mala membrana,ale to juz nie pochodzenia GM.
Pozdro |