Polski Fiat 125p w Rajdzie Monte-Carlo Historique

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Witam
Zapewne jeśli ktoś z Was kupił sobie drugi numer GT-Classic , to juz wie , że w tym rajdzie wystartuje Polski Fiat 125p wersja Monte Carlo , jako jedna z nielicznych załóg , którym dane było wystartować w tej ekskluzywnej imprezie i bardzo drogiej ( samo wpisowe 2700E ) , właściciele " zwykłych " Porsche 911 , Lancii Fulvii , BMW . Mini Cooperów i Alf Romeo GTV organizator " odradza " przysyłanie zgłoszeń ze względu na , CYT :

Cytat:
zbyt dużą tradycyjność tych samochodów

Zwykły posiadacz Lancii Fulvii dostaje odpowiedź od organizatora :

Cytat:
dziękujemy , ale takich samochodów mamy już zbyt dużo

Tak więc mamy sie czym szczycić , że nasz Kant pojedzie sobie na rajdzie po 20 latach znów może obejrzeć zachodzące słońce z bulwaru w Monte Carlo... ( na mecie )
Organizatorzy stawiają na oryginalność i rzadkość modeli , a nasz Kant jest wierną repliką autka z 1972 roku , zresztą sam jest z tego roku , ale był tylko zwykłym Kantem 1300 i został przerobiony do celów rajdowych od podstaw i mogliście go oglądać na ostatniej Barbórce

Oficjalna lista zgłoszeń do RMC Historique znajduje się TU i możemy dumnie przeczytać pod hasłem POLSKI FIAT , że jadą tam Nasi
Pozostaje tylko życzyć Panom : Tomaszowi Jaskłowskiemu i Krzysztofowi Karpowiczowi powodzenia i szerokiej drogi !!

też miałem zakładać ten wątek... hehe no.. rok temu syrenka, teraz fiat. Powoli powoli, ale coś sie dzieje.
ja i syrka z monte...

[ wiadomość edytowana przez: mcqueen dnia 2005-01-03 23:40:38 ]

a no ..... wlasnie zaowazylem (na fotkach z 2004) ze i syrenka byla , ale i nawet byl FIAT 128 2d sedan !!!!!

Cytat:
2005-01-03 23:48:33, _dOMAN pisze:
a no ..... wlasnie zaowazylem (na fotkach z 2004) ze i syrenka byla , ale i nawet byl FIAT 128 2d sedan !!!!!

A czy ten fiat 128 to nie byl 128 Rally z Czech? bo jak tak to widzialem jego zdjecia na mirafiori.com i nawet jest mail do wlasciciela...
Jest szansa ze bedzie replika 128 Abarth w GSMP 2005

A kancik zrobiony na bardzo ladna replike...

Cytat:
2005-01-04 00:12:52, yapko pisze:
A czy ten fiat 128 to nie byl 128 Rally z Czech?

ryczypipa

czy czech to nie wiem...?? ale popatrzec mozna...

128 rally <1>
128 rally <2>
128 rally <3>

Z calej gazety to podoba mi sie autko na stronie 10 naczy sie ogolnie gazeta jest okej

Panowie, zadanie moje n/t tego 125 jest niestety nie najlepsze. Samochod wyglada naprawde okazale, ale powiedzcie mi czy nie widac ze jest to replika i w dodatku zrobiona nie przez perfekcjoniste. Troszke szkoda ze zostawiono "nie dlubany" silnik, szkda ze we wnetrzu nie postarano sie o "orginalny" image, a juz najgorsza jest wszedobylska ryflowana blacha....moim zdaniem nie przystoi. Samchod wyglada ladnie, ale swoja droga replik podobnych jest juz kilka w Polsce, zcemu na taka impreze nie przygotowano "IDEAŁU".
..no tak ale to znow czcze gadanie teoretyka zza klawiatury, ktory jescze nic nie pokazał, a ocenia dokonania innych

Nie mniej jednak kibicuje Panom z AK Rzemieslnik, i mam nadzieje ze im podobnym bedzie coraz wiecej. mam nadzieje ze start ich bedzie udany i znow bedziemy cieszyc sie z sukcesow PF 125.

P.S szkoda ze w GT strona merytoryczna jest slabsza niz graficzna....a szkoda

i obrotek ze skody przyczepiony na pasku blachy

Ujj....no ryfel to okropność...ale mimo wszystko dobrze, że Kancik wystartuje
Niech ludzie pamiętają, że one się też ścigały
PZDR

Widziałem tego fiata dzisiaj w Legendach PRL'u" na TVN Turbo. Faktycznie dywaniki z blachy ryflowanej sa kiepskie. Pedały chyba tez troche tjuningowane ale ogólnie lepsze to niż plastiki.

Ogólnie odcinek był wypas. Były maluchy na Monte Carlo, Polonez stratos, Kant MC i Acropolis...i wydawało mi sie ze pokazywany czerwony Fiat 124 Sport Coupe miał zegary z Łady...

a powiem wam ze ta syrenka wyglada pieknie i nawet ładnie jezdzi Widziałem ja kilka razy we Włocławku i robi bardzo pozytywne wrazenie co do duzego fiacika to jakos srednio mi sie podoba...

Cytat:
2005-01-04 15:23:29, dooh pisze:
Widziałem tego fiata dzisiaj w Legendach PRL'u" na TVN Turbo. Faktycznie dywaniki z blachy ryflowanej sa kiepskie. Pedały chyba tez troche tjuningowane ale ogólnie lepsze to niż plastiki. Ogólnie odcinek był wypas. Były maluchy na Monte Carlo, Polonez stratos, Kant MC i Acropolis...i wydawało mi sie ze pokazywany czerwony Fiat 124 Sport Coupe miał zegary z Łady...

Ten Fiat 124 miał zegary z......... Fiata 124 Łada 2103,6 miała zegary z fiata 214

Cytat:
2005-01-04 17:34:01, Leszek_Gdynia pisze:
Ten Fiat 124 miał zegary z......... Fiata 124 Łada 2103,6 miała zegary z fiata 214

Ale gafa

Po końcu wskazówki poznałem

A tak na marginesie, widzieliśta w Gazecie GT Clasic , maluszka naszego kolegi MAD_DOGG'a

prawda, ze piknie sie prezentuje (fotki jak w GT Clasic)

No malan ladny a co do foteli w dfie i pasow to panowie liczy sie bezpieczenstwo

Cytat:
2005-01-04 19:37:04, dooh pisze:
Ale gafa Po końcu wskazówki poznałem

Aaaa dopiero teraz zauważyłem co za bzdurę wypisałem - oczywiście miałem na myśłi, że Łady 2103 i 2106 miały zegary z Fiata 124 a nie 214

Cytat:
Widziałem tego fiata dzisiaj w Legendach PRL'u" na TVN Turbo.

byl takze kiedys reportaz w v-maxie. juz chyba nawet dawalem zdjecia. (fotki z TV4)

Minął miesiąc od Monte-Historic , ale mam właśnie skany i chciałem się z Wami nimi podzielić
Szkoda tylko , że Kantowi nie poszło najlepiej...
Pozdro.Piotrek.

Zobaczcie co jechało ( w lewym dolnym rogu )
No i oczywiście wyniki... naszych zawodników... :

Szkoda tylko że Polski Fiat 125p Variant Monte-Carlo został wpisany na listę homologacyjną FIA 1.03.1974 roku.

No i znów rusza Monte Historique

Nasi znów pojadą Kantem (nr.start. 252) i Balbinką 104 (nr.start. 254) , tutaj znajduje się lista startowa ---> > klik << , można zobaczyć jakie piękne auta będą startować , w tym : Fiaty 128 Rally , 131 Abarth , 125 S , 124 Coupe , 2300 S i wiele innych pieknych fur , ale jeden mi się rzucił w oczy : Seat 1430/1800 , to jest chyba coś jak Kant , tylko Hiszpański
Chyba cuś jak to : (ciekawe jak to wygląda w wersji rajdowej ...)

a oprócz tego wszystkiego jedzie jedna Lancia Stratos (!) chciałbym to zobaczyć w akcji...
Ciekawe jak pójdzie Polakom tym razem , bo w 2005 roku chyba jakoś im nie za bardzo poszło... może tym razem będzie lepiej...
Nie wie ktoś , czy będzie to gdzies transmitowane ?? Jakiś Eurosport , lub coś podobnego.... ??
Pozostało życzyć Polakom powodzenia
Piotrek.