| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-12-08 14:47:14 cos o renowacji czekalem i na wiosne se zrobie bo teraz mi sie nie chce grzebac. tulejki od rozrusznika malucha bodajze poxipol i jazda - darek o tym pisal a mi szkoda 100zl na cos co mozna naprawic w godzine... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-12-08 15:35:14 Czyli jeśli dobrze rozumiem, to dopadła mnie standardowa usterka mechanizmu wycieraczek... co bym nie fundnął sobie mechanizmu wycieraczek, a to nie byłaby jego wina. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-12-08 15:42:17
przeczytaj jeszcze raz co napisales i popraw albo dodaj instrukcje obslugi nie widze spojnosci logicznej w zdaniu chyba ze chciales napisac "dopadlaby" |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-12-08 16:03:55 Gópi jestem, ale widocznie i tak za mądrze piszę
Mam uszkodzony mechanizm wycieraczek, czy też nie, a uszkodzone jest np. jedno ramię? |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-12-08 16:10:39
W tym rzec, że chyba nie do końca. Usterka standardowa to wytarcie tuleje powodujące brak docisku (najczęściej prawej) wycieraczki do szyby. ale pióra zazwyczaj chodza równo. U ciebie wygląda to na poluzowane mocowania wycieraczeka na osiach (wytarte wielokliny) lub duże luzy w samym mechaniźmie (przegubowe łaczenia poszczególnych dźwgni mechanimu). W tym drugim przypadku może nie trzeba kupowac całego mechanizmu - wystarczy coś tam polepić..
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-12-08 17:07:50 No u mnie lewą (właśnie sprawdziłem), czyli ta, która leży już na podszybiu można poruszyć spokojnie 10 cm w górę (na szybę), a prawą może ze 3 - 4 cm. |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2005-12-08 17:26:44 Przejżałem forum i nieznalazłem czego chciałem..
A chciałem aby ktoś opisał dokładnie jak te pierd... plastikowe tuleje co sie wycieraja wymienić czy stunningować Bede wdzieczny za dokładny opis i ewentualnie zdjecia PS.z góry dziekuje wszytskim którzy bedą mówili o nowym mechanizmie-wiem ile kosztuje i jak go wymienić- Ja sie chciałem natomiast dowiedziec czy mozna to jakos porzadnie naprawić [ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2005-12-08 17:27:38 ] [ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2005-12-08 17:28:53 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-12-08 17:43:19 A nie o to Ci chodziło? |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2005-12-08 17:44:38
źle szukałeś
www.espero.of.pl --> zakładka porady --> naprawa wycieraczek
tam jest wszystko dokładnie opisane wraz ze zdjęciami |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-12-08 17:56:15 Mała poprawka... nie kupujcie tulejek z rozrusznika do malucha.. a tulejki BENDIKSA z malucha.. sa praktycznie takie same.. a mniej roboty z obróbka... bezsensowną obróbka.. bo i tak sie to rozp....li , wiem bo przerabiałem to. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-12-08 17:57:26 Srał pies... jak się totalnie rozpieprzą (mam nadzieję, że na wiosnę) kupię nowy mechanizm i tyle... szkoda tylko trochę, bo pióra założyłem tydzień temu ![]() |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2005-12-08 20:03:43 Kurde chłopaki-chyba sie niezrozumieliśmy
U mnie niesa problemem głośne wycieraczki ani zaden problem z silniczkiem wyciraczek> U mnie problem to ten trzpień na który się zakłada ramię wycieraczki- tam jest taka plastikowa tulejka w której on chodzi-zreszta wiem żę wiele osób rozumie o co mi chodzi bo wiem ze mają taki sam problem Jeszcze jedno co moge powiedziec ze pierwszym sygnalem tego ze mechanizm juz sie wyrobił są problemy z otwieraniem maski slnika-tzn maska zachacza o spód ramienia wycieraczki |
Robert-wilk Daewoo Espero/ Dodge ... Warszawa | 2005-12-08 21:58:49 moze masz niedocisniete pioro nakretka? ja w swoim nie mam zadnych platikowych, tylko radelkowane duraluminium. Jezeli ci sie to wytarlo nawin troche takiego hydraulicznego wlosia i aby do wiosny |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-12-09 19:48:56 A tak wogóle to jaką technikę należy zastosować, aby ściągnąć ramiona wycieraczek? Bo coś mi się wydaje, że jak przestawię wyżej o kilka ząbków na wieloklinie to wszystko wróci do normy... Tylko jak to kure...two zdjąć? |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-12-09 20:04:22
dobre pytanie..jak z 5 razy probowalem bo tez mam ten problem tzn prawe ramie mam w pozycji spoczynkowej za wysoko..ale wszystkie proby zakonczyly sie bez powodzenia..sciagacz jakis by sie przydal |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-12-10 07:40:18
Ja u siebie też miałem "zaspawane" ramę wycieraczki. To mój przepis na demontaż: Odkręć nakrętkę, którą jest ramie przykręcone, a następnie popsikaj WD40, lub jakimś innym środkiem penetrującym, odczekaj chwilkę, następnie podnieś ramię do góry i musisz szarpać energicznie ramieniem góra-dół (prawo-lewo), jednocześnie przytrzymując drugie ramie wycieraczki, by się nie przemieszczało. Powinno pomóc
Dodatkowo moża jeszcze delikatnie (!) popukać młoteczkiem tam gdzie to ramie jest przytwierczone. Powodzenia! |
Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2005-12-10 12:26:40 Moja rada. Nic na siłę, po prostu weźcie większy młotek. |