Warto wierci na Alaske ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam koledzy?
Mam zapytanie: duża jest różnica między magnesem a zwykłą anteną?
Bo mam antene wilsona 100cm ale tak przygladam się New Alaska - czy może mi ktoś coś napisa na temat tej anteny?
Jeszcze jedno - jest sens wierci otwór pod antenę??
dajcie znac

pozdro...

To Twój wybór - ja raczej nigdy na wiercenie dziury pod antenkę
się nie zdecyduję - wolę dobry magnes.
New Alaska, to bardzo dobra antena, ale można ją też zamontować na magnesie - podstawę można spoko dokupić (np. 150mm - dobrze trzyma), ale Wilson, to też doskonała antena magnesowa (najlepsza z małych).
Może jestem uparty i promuję swoją wymarzoną antenkę, ale dla mnie nr jeden, to Sirio ML-145 (magnes oczywiście) - dorównuje spoko Alasce, a dziury nie wymaga i taką sobie walnę na wiosnę
Doskonała też jest antena President Maryland - montaż na uchwyt (dzwonek), albo do dziury, a można też na magnes, ale musi być potężna podstawa - to duuuża antena, ale o bardzo dobrych osiągach - lepszych chyba od Alaski.
Zobacz też super antenkę Lemm Turbo 2001 - gigant, ale osiągi też kosmiczne.
73 !!!

o tak, maryland to 150cm, i ladnie sobie smiga

dzięki za obszerną odpowiedź
co do dziury to myślałem żeby wjąc antene od zwykłego radia i w to miejsce wrzuci anteną CB
widziałem MARYLAND pln nikt wcześniej jej nie chwalił,
a wilson to fajna antenka zraziły mnie tylko rysy na dachu i trochę słaby zasięg jakieś 7km poza miastem
pozdro

taki zestaw jak mam pozwala na rozmowy do ok 15 km, odsluch jest troche wiekszy ok 18-20 w zaleznosci od terenu, raz slyszalem rozmowe mobilka ok 40 km odemnie (wg slupkow przy droddze, w linii prostej moglo byc ciut mniej, ja stalem on jechal), ale podejrzewam ze mogly byc jakies odbicia od terenu bo to praktycznie nierealny zasieg.

z baza z sasiedniej miejscowosci dogaduje sie z ok 25 km, ale koles nie ma mocnego sprzetu z tego co mowil

Bacik na magnesie???
- to bez sensu teraz już wiem
kupiłem sirio super carbonium i zamontowałem w miejscu anteny radiowej (4 godz pracy)ale sie opłacało
wymiata pieknie
mało tego zwykłe radyjko też dobrze odbiera a antenka leży sobie z tyłu na pułeczce
jak zrobie zdjecia to wam pokażę

Cytat:
2006-02-06 19:10:40, crafenberg pisze:
Bacik na magnesie??? - to bez sensu teraz już wiem kupiłem sirio super carbonium i zamontowałem w miejscu anteny radiowej (4 godz pracy)ale sie opłacało wymiata pieknie mało tego zwykłe radyjko też dobrze odbiera a antenka leży sobie z tyłu na pułeczce jak zrobie zdjecia to wam pokażę

Jeżeli możesz to daj zdjęcie antenki na samochodzie.
Pozdrawiam
Mariusz

[ wiadomość edytowana przez: kmdm1 dnia 2006-02-09 12:28:33 ]

[ wiadomość edytowana przez: kmdm1 dnia 2006-02-09 12:39:01 ]

postaram sie o zdjecie na przyszły tydzień
po 12,02,06

Podepne sie pod ten temat... jak wezme taka alaske zamontowana na stale na srodku dachu zestroje...to czy potem wkrecajac ja w magnetyczna podstawe i stawiajac na innym samochdzie SWR powinno byc w rozsadnych granicach? (Nie chodzi mi o idealne SWR tylko czy bedzie na tyle normalne, zeby radio mialo w miare normalny zasieg i nie spalic koncowki mocy)
Pozdrawiam

nie ma łatwo
strojenie na dachu jednego autka bedzie mało skuteczbe na dachu drugiego
a co dopiero jak ją wrzucisz w magnes

Kurcze zastanawiam sie co zrobic.... zamierzalem kupic stala alaske zamontowac na srodku dachu... a za kase z opchnietego hustlera kupic podstawe magnetyczna i w razie potrzeby stawiac antene na magnesie na inny samochodzie....

Chyab zamontuje sobie stala alaske i hustlera bede mial do brania w trasy innymi samochodami .. (ps. podobno z hustlerem mialy byc klopoty z swr na roznych samochodach a jak narazie na renault laguna - na nim stroilem antene, na renault 25 - sprawdzane swr i bylo ok.. a na toyocie tez swr powinno byc podobne bo zasiegi lapalem takie same jak w przypadku dwoch pozostalych samochodow)

A moze macie jakies inne pomysly na stala alaske i jakas antene do zabiarania w trasy innymi wechikulami...