| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-07-25 22:31:30 Ano właśnie, zasadziłem sobie jeden siłownik z Argi do Poldka no i oczywiście żeby nie było za łatwo to steruje się tradycyjnie zamieniając biegunowość na dwóch kablach, więc na razie jest tylko otwieranie (jeden przekaźnik, jeden bezpiecznik, btw - jaki prąd moze brać taki jeden siłownik??), zamykam przez tylne deżavi . No i teraz moje pytanie jest chyba oczywiste - jak to najprościej zmodować żeby działało w obie strony? Oczywiście rozwiązanie tak proste jak zanabycie jakiegoś mastera odpada bo to by było za proste . Na razie tak tylko w głowie kombinując opanowałem temat trzema przekaźnikami, ale to będzie jedna wielka "trykanina" po załączeniu . Może jest jakiś prosty sposób, którego moja ograniczona wyobraźnia nie ogarnia?
Obecnie wygląda to tak:
a działa >> TAK <<
ps. Nie przyczepiałem sie do żadnego "centralnego" tematu bo tu chodzi o nieco inny aspekt tej przyjemności .
|
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2005-07-25 23:58:23 jest prostsze rozwiązanie, angażuje tylko dwa przekaźniki.
zamontuj drugi siłownik. |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-07-26 00:58:12
Siłownik działa z pilota, ale tylko otwiera. Po prostu centralka alarmu podaje mase na sterowanie przekaźnika (plus na stałe na sterowaniu i wejściu) co powoduje podanie plusa przez wyjście przekaźnika (i bezpiecznik 10-ke na wszelki ) na siłownik, który z kolei mase ma na stałe z drzwi podpiętą. Tym sposobem jednak mogę tylko otwierać, a chce żeby także zamykał sie sam. Muszę w jakiś sposób podać plus i odwrócić polaryzacje na siłowniku, albo coś w tym stylu . Możnaby to załatwić prościej gdybym miał przekaźnik sterujący dwoma niezależnymi obwodami . Miałby tylko 6 nóżek więc chyba są takowe?
No pytanie - przy moich rzeźbach się wszystko nadaje . Jeśli Tobie się nie przyda to mi na pewno. I wcale nie powiedziane że do centralnego
No i to bym chciał żeby mi ktoś wytłumaczył jak mam zrobić bo jak bym nie kombinował to dwa przekaźniki minimum potrzebuje ale nie wiem czy wtedy wyjścia centralki za bardzo nie obciąże, a kombinować z połączeniem trzech przekaźników - dżizas, ile tam by kabelków było do pomylenia . |
![]() Wallace Polonez Caro 1.6GLI ... Zielona Gora | 2005-07-26 09:00:28 Witam,
Jesli nie masz wstretu do elektroniki, mozna w miare prosto zrobic sterowanie tego silownika bez uzycia przekaznikow. Firma National Semiconductor produkuje uklady scalone, ktore maja w sobie mostek typu H na tranzystorach mocy, ktore umozliwiaja sterowanie silnikami pradu stalego ze zmiana polaryzacji napiecia - wystarczy jedno wejscie sterujace. Brzmi troiche skomplikowanie, ale sam uklad scalony (w obudowie z malym radiatorkiem do przykrecenia) wymaga tylko paru elementow biernych. Wytrzymuje 3A pradu ciaglego, 6A chwilowego, przy czym ma wewnetrzne zabezpieczenia nadpradowe. Uklad ma oznaczenia LMD18245 i mozna dostac jego bezplatne probki od producenta: http://www.national.com/pf/LM/LMD18245.html Jedynym problemem moze byc wiekszy pobor pradu - nie wiem ile pobiera Twoj silownik? Pozdrawiam |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-07-28 00:22:21 Wallace, możesz zapodać jakiś schemacik? Ja niczego się nie boje, choćby niedźwiedź to dostoje . Mam nawet na stanie stacje hot-air ale jeszcze nic dobrego tym nie zrobiłem . Jakby to nie było zbyt trudne to kto wie...
Jerry - jakie pijesz?
ps. A tak BTW to co sądzicie o sposobie połączenia siłownika z mechanizmem zamka - jest to do przyjęcia czy raczej taka rzeźba, że patrzeć nie można? [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2005-07-28 00:23:31 ] |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-07-28 00:56:25 Race - kiedys ktos mnie poprosil abym mu zrobil cos bardzo podobnego z tymze chodzilo o podwójne ryglowanie
ja osobiscie zrobilem to na 89c2051 i za pomoca bascoma plytka jest mala (troszke wieksza od paczki zapalek) mozesz uderzyc w tą strone - niestety nie zostalo to przetestowane w warunkach drogowych poniewaz brat sobie kupil z podwojnym ryglem alarmik wyglada to tak :
ten przekazniczek co obok lezy - no coz bylyby potrzebne dwa mozesz tez zastosowac jakies mocniejsze tranzystorki na wyjsciu skoro masz hot aira to widze masz stycznosc z elektroniką - poradzisz sobie p.s. cuś nie widze obrazka wiec jakby co to TU [ wiadomość edytowana przez: rdt dnia 2005-07-28 00:57:47 ] |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-07-28 02:27:40 Jerry, przez jaką kostke . Ja zawsze jakąś rzeźbę odstawiałem, a tutaj po prostu nie miałem nic do dyspozycji i musiałem to jak najszybciej więc możliwie najprościej podłączyć bo już się ciemno robiło .
rdt - widok tej płytki mnie przeraża . Chociaż może to i prostsze od SMD . Źle sie wyraziłem - mam nieograniczony dostęp do hot-air, ale jak wspominałem niczego dobrego tym nie zmajstrowałem jeszcze. No chyba żeby liczyć przelutowanie styków do baterii w mojej 6310 . Spoko, dam rade. Ale wszelkie schematy by były mile widziane. Nie wiem czy ostatecznie nie będzie prosciej zmajstrować to na trzech zwykłych przekaźnikach |
profil-usunięty | 2005-07-28 08:44:19 widzę że Ram wsiadł konkretnie na Rejsa
rejs, nie masz co rzeźbić w gównie tylko potrzebujesz dwóch przekaźników mających dwie niezależne sekcje włączające i w ten sposób załatwiasz obracanie biegunowości. W samochodach żadne tranzystorki nie są dobrym rozwiązaniem z racji istnienia przypadków złośliwych - przekaźnik nigdy się nie spali, prędzej zabezpieczający go bezpiecznik. Inaczej jest z tranzystorem - ten zawsze ochroni bezpiecznik przed spaleniem uszkadzając się w pierwszej kolejności... |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-07-28 08:57:39 Rejsik kostka ma dwa otwory na cięgno i szprychę i dwie śrubki ampulowe do kontrowania i regulowania. W Twojej rzeźbie regulacja by polegała na wierceniu otworu pod nity .
Interfejs ma 9 opisanych konektorów z tego 3 - otwarcie, 3- zamknięcie, +12V, ster -, i masa. zdjęcie mogę Ci przesłać na priva bo jestem za leniwy żeby się nauczyć wklejania zdjęć w posty (ale kiedyś się nauczę). Zdjęcia posłałem Ci mailem, jest tam również kostka do mocowania i regulacji siłowników. [ wiadomość edytowana przez: JerryP dnia 2005-07-28 09:02:16 ] |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-07-29 01:44:09 CD będą na zlocie .
No właśnie, "tylko" . Tylko skąd takie coś wyrwać bo jak się pytałem po różnych sklepach moto i elektro i robili tylko . |
profil-usunięty | 2005-07-29 10:11:47
bo się to podzespół elektroniczny (bardzo trudne słowo) nazywa... ale każdy z takich dwusekcyjnych przekaźników możesz zastąpić dwoma jednosekcyjnymi, zwiernymi - o co chodzi? w czym leży problem? albo inwestujesz 3,5pln w centralkę sterowania zamka centralnego albo 40pln w polonezowe przekaźniki 541, wybór należy do Ciebie. |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-07-29 10:36:46
O kurde to chyba podniosę cenę Rejsowi na zgrzewkę stronga , |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-08-21 13:01:18 Jako że transakcja zlotowa doszła do skutku i mam teraz troche drobiazgów (DZIĘKI JERRY!) to zostaje już tylko je podłączyć... No i tutaj pojawia się problem, bo już z kilkoma osobami nad tym mużdżyłem i ni ch**a nie mogę wyczaić co z czym i do czego .
Sterownik wygląda sobie tak:
W sumie jest 9 nóżek i to dla mnie duuużo za dużo . Mogę zrozumieć zasilanie (+/-) i dwa wejścia sterujące (bo alarm podaje mase na jedno lub drugie). Niestety zupełnie nie czaje jak podpiąć siłownik (dwa przewody) do tego ustrojstwa, a już w ogóle co gdzie wpiąć . Jednak montaż fabrycznych czy dedykowanych zestawów to był pikuś...
HELP!! |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-08-21 13:09:57 Rejsik tak jak Ci mówiłem ja tego sam nie montowałem więc proponuję Ci wbić nazwę producenta w wyszukiwarkę przesłać im ten obrazek z uprzejmym pytaniem co gdzie wpiąć.
Oni już tego nie produkują ale firma i osoby są te same więc powinieneś dostać pozytywną odpowiedź bo to fajne chłopaki. pozdr. |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-08-21 14:39:04 Cwaniak mi coś tam próbował zobrazować jeszcze na zlocie ale za bardzo go nie skumałem, czyli znają sie na tym odpowiedni ludzie . Chodzi mi tylko o to żebym ja to zrozumiał .
BTW - znalazłeś jakies schemy do tych ultradźwięków? Bo tam nawet nazwy nie widzę . Chyba że ktoś jest to w stanie rozkminić na podstawie fotek płytki z widocznymi nań elementami . |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-08-22 17:56:44 Coś będę miał ale córka mi pomieszała pudełka i schematy jak jechała do elektryka na wymianę centralki. Miałem rozgrzebane dwa auta i musiałem to najpierw zrobić żeby czymś do pracy pojechać a dziś będę szukał tego co schematu.
|