MotoNews.pl
7 Problem z nagrzewnicą - słabe ogrzewanie (128282/45) - PT

Problem z nagrzewnicą - słabe ogrzewanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mój FE 1,8 TD '94 bardzo słabo grzeje - podejrzewam zapowietrzoną lub zamuloną nagrzewnicę. W związku z tym ma kilka pytań: Czy jest mozliwość usunięcia problemu bez wyjmowania nagrzewnicy? Czy w tych modelach nagrzewnica ma osobny zawór odpowietrzający? A może ktoś ma inne sugestie co do przyczyny słabego ogrzewania? Będę wdzięczny za pomoc.
Fordar

Nie che się powtarzać ale czy kolega sprawdzał termostat
A jak wygląda sprawa wskażnika temperatury

Zapomniałem dodać, że temperatura silnika, zarówno na wskaźniku jak i w rzeczywistości jest OK. - sprawdzone - termostat odpada problem tkwi w obiegu nagrzewnicy - niestety
Fordar

Witam
Z reguły jeśli nagrzewnica jest niedrożna trzeba ją wycianąć i oddać do naprawy. Naprawa polega na tym, że omija się niedrożne kanały coś podobnego do mostków w elektryce, minusem tego jest to, żę nagrzewnica nie grzeje wtedy całą powierzchnią. Przed oddaniem nagrzewnicy do naprawy można ją sprubować udrożnić samemu np wlać Cilita na kamień i rdzę. Proponowałbym również sprawdzenie zaworka, który otwiera drogę do nagrzewnicy, a szczególnie jego sterowanie. Wracając do udrożniania nagrzewnicy jeśli większość kanałów jest niedrożna po domowych sposobach udrożniania proponowałbym zakup nowej, albo bardziej ekonomiczniej używanej. Jeśli chodzi o mnie nie bawiłbym się w mostkowanie kanałów. Pozdrawiam

A ja robiłem u kumpla tak odłączyłem wlot i wylot z nagrzewnicy i podłączyłem spręzarke powietrze wydmuchało na koniec woda z wężem z kranu wyleciała rdza brud szlam i w aucie jak w piecu ciepełko.

A u mnie był termostat. warto wymienic . Co do reszty to nie mam pojęcia

Pawelito 74:
A gdzie jest ten zaworek sterujący doplywem do nagrzewnicy w dieslu?

u kumpla w asconie tak sie zatkala, ze nie grzala wogole, co gorsza ktos sypal uszczelniacza do chlodnicy... wiec wyciagnolem, poszlismy do domu, nasypalismy do srodka KRETA do udrazniania rur, zalalismy goraca woda, na dodatek wsadzilismy w ciepla wode zeby nie styglo... i tak zarlo w niej i zarlo pol godzinki... az w koncu przezarlo wszystkie syfy... i wtedy nastalo cieplo