Niepali na wszystkie gary

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem w e36, jak jest zimny silnik to czasami pali na 3 cylindry. Niemam zalozonej instalacji gazowej, swiece sa nowe. Wczesniej niemialem takich objawow, dopiero gdy nadeszla zima Doradzcie mi co moze byc tego przyczyna!!!

A skad wiesz ze pali na 3? Moze na 2?
Kable, cewka, rozdzielacz..

Bo to slychac czy chodzi na 2 czy na 3. Jak by chodzil tylko na dwoch garach to bo szatkowal strasznie... Czyli musze jechac do jakiegos dobrego mechanika.

Może nie do mechanika, ale bardziej do elektromechanika.

Jak się to często zdarza to możesz łatwo wyczaić czy przyczyna jest w układzie zapłonu czy "paliwowym".

Wstępnie możesz ocenić czy nie ma gdzieś przebicia na wysokim napięciu do masy. Po prostu obejżyj pracujący silni jak będzie ciemno.
A dokładniej ściągaj(na odłączonym zapłonie) po kolei fajkę za świec włóż do niej starą swiecę albo kawałek pręta i zbliżaj do masy około 1 cm(pamiętaj żeby zawsze przy pracy silnika zdjęty przewód był zbliżony do masy, bo możesz uszkodzić ukł zapłonowy) po odpaleniu na każdym przewodzie powinieneś mieć taką samą porządną iskrę.
Jak sie okaże, że przyczyna jest po stronie zapłonu, to coś z kablem do świecy, albo z rozdzielaczem zapłonu. Cewka mało prawdopodobna bo przerywanie by było na róznych cylindrach.

Poza tym sprawdż świece.

Nie trzymaj kabla w palcach - wysokie napięcie.

Sorry za rozwlekły opis, ale nie wiem na ile znasz się na elektromechanice.

A jak nie znajdziesz przyczyny to wtedy do elektromechaniora.

Dzieki za obszerna odpowiedz. Zrobie tak jak mowisz, w sumie chodze do szkoly elekrtycznej to jakies pojecie mam niewielkie ale dobre i to.