Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kieleczek LOB MEMBER A i C Warszawa/Grodzisk Mazowiecki | 2005-12-14 21:23:00 Mam małe pytanko a mianowicie.
Mam mozliwość praktycznie za friko pozyskać dla siebie drugą Omesie z przeznaczeniem na dawce organów, ale z tego co wiem nie ma tak łatwo i chyba nie da się ot tak postawić jej na podwórku i powoli ją rozebrać. Jakie są możliwości żeby to cudo wyrejstrować i traktowac jako złom. Są w ogóle jakieś? |
![]() GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2005-12-14 21:26:51 To zależy czy masz ją na niemieckich blachach czy na polskich.
Jeśli na białych to poprostu nie rejestrować jej wszystko powinno być OK, ale jeśli jest na polskich, to musisz iść na złom i dogadać się ze złomiażem, żeby napisał Ci kasację auta i wtedy nic Ci nie mogą zrobić, bo oficjalnie ona przestaje istnieć! |
![]() kieleczek LOB MEMBER A i C Warszawa/Grodzisk Mazowiecki | 2005-12-14 21:41:48
Dzięki, to już stwarza pewne możliwości ![]() |
Trance_Matthew Omega B 2.5TD Kraków | 2005-12-14 23:09:00 zgadzam sie z GrzesiekK, gdy nie bedziesz mial takiego papierka (ludzie tak robia wiem o tym) to po pewnym czasie, mysle ze to w latach liczone moga Ci sie upomniec o nieplacenie ubezpieczenia -to chyba trzeba caly czas robic ![]() ![]() ![]() |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2005-12-15 00:04:16 Jak zaczna szukac tego auta w ktoryms momencie, to Ciebie wezwia z umowa, a pozniej juz pogonia nowego nabywce tj. zalegle OC, oplata skarbowa, kara za nie zarejestrowanie w ciagu 30 dni itd...itp... |
![]() kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2005-12-15 13:48:52 Jedyną możliwośćią obejścia OC jest wyrejestrowanie auta. Żeby wyrejestrować auto trzeba je zezłomować. Inaczej nie da rady. Żadne umowy w grę nie wchodzą, że niby kupuję na części. Przepis mówi, że każdy zarejstrowany pojazd musi być koniecznie ubezpieczony od Odpowiedzialnoci Cywilnej. Fundusz gwarancyjny bierze co raz porcję aut do sprawdzenia (na wyrywki) i patrzą po OC. Jeśli ktoś nie opłacił to mu wyjeźdżają z karą pienieżną (i to nie małą). Mamy epokę komputeryzacji i kwestia czasu jak pozbierają wszystkie auta do systemu i będą im same wyskakiwały jak ktoś nie opłaci OC. Już tak jest, ale na razie wprowadzana jest tylko część aut. Fundusz żyruje tylko na takich kto nie opłaca i nie dziwne że się dobiorą do każdego (przecież to dla nich ogromna kasa). Tak więć polecam iść z porządną gorzałą i dokumentacją auta na "szrot", wziąć dowód złomowania auta, i iść do urzędu poprostu wyrejestrować je. Taka droga jest najkrótsza i bez ryzyka, że za rok przyjdzie pismo z wezwaniem do zapłaty kilku tyś PLN za brak OC.
Ojciec mój kiedyś zapłacił 3 tyś (w 96 roku) za brak OC, także każdy działa na włase ryzyko. ------------------------ Wiem, bo przeżyłem! ![]() [ wiadomość edytowana przez: kusy dnia 2005-12-15 13:51:09 ] |
![]() o_rety Omega 2.016V Warszawa | 2005-12-15 13:49:52 Czesc,
Prawda to. Ostatnio chcialem u szwagra postawic stary zlom, jeszcze jezdzacy, ale skonczylo sie sprzedaza zlomiazowi za 100 pln....kazde auto musi byc zarejestrowanem, a kazde auto musi miec OC. Gdzies z tym ponoc walcza w UOK ale lobby jest lobby ![]() Najlepszym - ale zarowno najbardziej upierdliwym sposobem jest odstawienie czesci auta na zlom i wziecie papieru. Tam dostalem sporo informacji kiedys: http://www.autokasacja.com.pl/ Zadzwon i zapytaj co minimalnie trzeba oddac zeby potraktowali to jako samochod i dali kwit do wyrejestrowania...no i wtedy mlotek, obcegi i srubokret i 12 godzin pracy :/ Pozdro |
![]() kieleczek LOB MEMBER A i C Warszawa/Grodzisk Mazowiecki | 2005-12-15 20:54:11 Ok, to myśle że sprawe wyrejestrowania i OC dla samochodu na polskich blachach mamy wyjaśnioną, a jak by sprowadzić i rozebrać. Może ktoś ścigac wtedy, jak to jest rozwiązane?
![]() |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2005-12-16 10:29:30 z moich doświadczeń:
zwykle z Niemiec kupujesz pojazd wymeldowany. Czyli wyrejestrowany. Czyli nigdzie nie masz przymusu do jego ponownej rejestracji po wyprowadzeniu go poza granicę D - ani w przepisach EU ani D ani PL. Oczywiście jest zapis o "zgłoszeniu sprowadzonego pojazdu do US" (dla VAT25), UC (akcyza), ale tak naprawdę - jeśli nie chcesz poj rejestrować - nie znalazłem konsekwencji dla "niezgłoszenia" ![]() Dla potrzeb ew. "kontroli podwórka" przez odpowiednie służby powinieneś mieć umowę zakupu pojazdu i jego brief + wymeldowanie. Jak będą upierdliwi, zawsze możesz powiedzieć, że powoli naprawiasz pojazd bo nie spełnia warunków do rejestracji w PL ![]() |
Szcurek LOB MEMBER Kosiarka; Czarna Owca Tarnowskie Góry | 2005-12-16 13:24:49 Może się mylę, ale przy zakupie samochodu z zagranicy jest termin 7 dni od podpisania umowy na zapłacenie akcyzy, jak ją zniosą to nie powinien być problem. Żeby dostać kwitek na zezłomowanie trzeba oddać złomiarzowi co najmniej blok silnika i kawałek nadwozia z numerami. Oczywiście mogę się mylić, albo ktoś może mieć dobre układy u złomiarza. |
![]() o_rety Omega 2.016V Warszawa | 2005-12-16 13:41:24 Jest obowiazek fakt.
Z tym ze od przekroczenia granicy. Jak na umowie jest data starsza niz 7 dni to trzeba pisac oswiadczenie. Na dobra sprawe to kto wie gdzie auto na celnych jedzie ?? Dopooki nikt nie pyta na granicy i nie odnotowuje wjazdu to samochod jest duchem dla biurokracji ![]() Pozdro |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2005-12-16 21:29:48 podłącze się pod wątek
szwagier jakiś miesiąc temu kupił astre w "D",i nadal jest w niemczech.Wraca dopiero na święta i na dniach będzie załatwiał tablice wyjazdowe. Czego może się spodziewać na granicy ?? |
![]() o_rety Omega 2.016V Warszawa | 2005-12-17 10:12:26 Czesc,
Na samej granicy to u nas nikt nic nie chcial. Przejechalem a sprawdzili tylko paszport. Mysle ze to normalna procedura bo chyba granicy celnej nie ma od kiedy jest UE. Reszte ogolne procedury mysle ze szwagier zna skoro tam pojechal. Podstawa jest zeby zglosic sie do urzedu celnego nie pozniej niz 5 dni (nie jak kłamałem wczesniej) od przekroczenia granicy. Oczywiscie jak pokazuje umowe z data starsza niz 5 dni to zapytaja "a kiedy przekroczyl Pan/ni granice" no i tutaj niezaleznie od prawdy trzeba powiedziec ze w ciagu ostatnich 5 dni. Inaczej bedzie mandat calkiem pokazny...700 czy cos..nie pamietam. Wtedy oswiadczenie o terminei przekrocznia granicy i luzik. Dodam ze nie wiem czy granice prowadza ewidencje wjazdow - bo zreguly patrza sie czy twarz ze zdjecia sie zgadza i wsio. Ale coz. Lepiej byc na czas nie kombinowac. Pozdro |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2005-12-17 22:55:59
No właśnie nie zna.Pojechał zarobić i wróci z astrą ![]() |
todhunterr Opel Omega 2.0i zabrze | 2005-12-18 07:10:09 a ja z innej beczki
ile taki dawca organów może kosztować tzn np jeżdżąca omega tylko ze zgnitą budą mam coś takiego na oku i się zastanawiam ile można targować oma a 2.0 87 ile za to sensownie można dać |
![]() WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2005-12-18 09:22:33
od czerwca 2005 roku zmienio sie w ustawie o złomowaniniu pojazdów bardzo wiele. Aby wyzłomowac auto trzeba je oddac tak jak fabryka je wyprodukowała. Facet przyjmujący sprawdza wage odejmuje kilka procent na rdze i sprawdza czy waga pojazdu zgadza sie z waga podana przez producenta. Jeżeli sie nie zgadza cennik za brak wagi wacha sie od 5 do 10 zł za kg brakujacej wagi. W pomorskim sa narazie tylko 3 punkty skupu Żukowo słupsk i malbork. pozdrawiam |