ACCENT 1.3 skrzynia biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co Szanowni Klubowicze sądzą o skrzyniach biegów w swoich ACCENT'ach.
W moim aucie, r.2001 , poj. 1.3 jest do d....
Raz biegi wchodzą lekko innym razem cięzko, wystepuje poza tym "klikanie" dwójki.
W serwisie powiedzieli,że to normalka.
A jakie jest Wasze zdanie?

witam

normalka

i oby nic wiecej

pa
pawson

w accentach I nie ma takich problemow
Pozdrawiam

nie wiem jak w hyundai'u (u mnie skrzynia jak na razie jak w masło) ale w hondzie bardzo duzo zalezy od oleju w skrzynce i czesto wymiana poprawiała kolegom albo usuwała zupełnie dolegliwości ,może warto to sprawdzić. Czy jest różnica na zimnym i na ciepłym?

Na dwójce czasem mam delikatny "klik" - zwłaszcza jak staram się zmienić bieg delikatnie..
Jak żyłuję auto na wysokie obroty - jest ok...

czyli pewno w tych modelach taka skrzynia to standard

witam.
w zeszlym tyg walczylem z tym w aso i niestety mam jak mialem ale to juz inna sprawa...
Ogolnie jest to wada accentowII i zestaw naprawczy kosztuje 1.5tys.
PS u mnie juz 3ka zaczyna "klikac", a nieraz jak sie zblokuje cos to wogole ciezko cokolwiek wlaczyc....
Jak krece na obroty jest ok
Moze rozbiore skrzynie za jakis miesiac to dam sprawozdanie czy wystarcza same synchronizatory (koszt jedego to 89zl w aso) czy nietety kola i przesowki tez sa potzrbne....
pozdrawiam
grafitowy gromik

Hej, jak kupowałam swojego accenta z 1999 roku to miał w książce że skrzynia była wymieniana, dlaczego? tego nie wiem ale w tej która jest teraz biegi wcale lekko nie chodzą, bardzo często muszę wyluzować i dopiero potwórzyć manewr hahah...a z wstecznym to już normalka....to chyba kwestia przyzwyczajenia, pozdrawiam,

lejcie do skrzyń mobil syntetic i znikną wasze problemy

No ja przy 60.000 mialem wymieniany olej w skrzyni wlasnie na MOBIL synthetic...
I co z tego, jak mam teraz 72.000 i dalej czasami zgrzyta..
ale juz przywykłem...

Czesc u mnie to samo w accencie 2000 1.3 tj. 2 nie wchodzi zawsze (czysto) ale wieksze obroty i spox.zmienilem silownik sprzęgła olej w skrzyni i skok sprzegła troche lepiej ale klikanie dalej jest. Chyba ze wyzsze obroty na 1 .W krakowie powiedzieli ze tylko zestaw naprawczy jak kolega wczesniej pisal. Kwestia przyzwyczajenia lub 1500zl . pochwa(lony)

Accent 95r dwójka lekko haczy reszta masełko,wsteczny czasami nie wchodzi za pierwszym razem czyli te typy tak mają!

Cytat:
2004-09-17 09:13:17, spoon pisze:
w accentach I nie ma takich problemow Pozdrawiam

Oj są są - główne problemy dotyczą synchronizacji 2 biegu i czasmi haczenia wstecznego - skrzynie w Accentach są kiespkie, ale nienajgorsze (ich stan się nie pogarsza z biegiem czasu)

MISTER

Cytat:
2004-09-20 08:29:32, Jarek_2 pisze:
lejcie do skrzyń mobil syntetic i znikną wasze problemy

Lałem już Mobila i syntetyka i minerała i nic to nie dawało - trochę pomogło wyeliminowanie luzów na cięgłach.
Miałem problemy z 2 biegiem i po wymianie synchronizatora było dobrze przez może rok - mechanik do którego jeżdżę, twierdzi, że skrzynia Accenta najbardziej lubi minerała Mobil 80W-A - nie podzielam tego zdania.

MISTER