MotoNews.pl
12ABS (8320/0) - PT

ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegoś czasu w mojej Omedze zapala się kontrolka od ABS'u, średnio raz na kilka dni. Gaśnie dopiero wtedy gdy wyłącze silnik i uruchomię samochód na nowo (reset) . Czym jest to spowodowane?

Wilgoć?

Tak by to wyglądało ale co z tym zrobić ?

Czasem włącznik świateł stop nie kontaktuje i trzeba go wymienić lub rozebrać. Nie wiem czy jest pod pedałem czy w innym miejscu. Kiedyś mi robili TECH'a i wskazał, że jest uszkodzony właśnie włącznik świateł stop. Nie wymieniłem go bo usterka się nie powtórzyła.
Ale mogą być inne przyczyny mniej banalne. Narazie proponuję sprawdzić włącznik

pozdro
3

Sprawdź przekaźnik - np. zamień na chwilę z kimś.

Pzdr.

Cytat:
2003-01-28 11:37:28, 3 pisze:
Czasem włącznik świateł stop nie kontaktuje i trzeba go wymienić lub rozebrać. Nie wiem czy jest pod pedałem czy w innym miejscu. Kiedyś mi robili TECH'a i wskazał, że jest uszkodzony właśnie włącznik świateł stop. Nie wymieniłem go bo usterka się nie powtórzyła.
Ale mogą być inne przyczyny mniej banalne. Narazie proponuję sprawdzić włącznik

pozdro
3

Ale jak ta kontrolka się zapala to naprawdę nie działa ABS, sprawdzałem jak jeszcze leżał śnieg na ulicy (koła się blokowały), gdy "zrestartowałem" (skrzywienie zawodowe) furę wszystko było OK. Czy włącznik stopów może wyłączyć ABS?

gomall mogę ci odpowiedzieć na 100%
masz spaloną żarówkę stopu z tyłu jeżeli spali się druga to komp zblokuje ABS do końca a wtedy tylko serwis ratuje bo trzeba resetować komp.
właśnie to przeszedłem więc wiem to dokładnie
pozd.

Ja miałem spaloną żarówkę stop i nic się nie działo z ABS, ani kontrolkami. Poza tym na wyświetlaczu pojawia się informacja o spalonej żarówce.

Cytat:
Czy włącznik stopów może wyłączyć ABS?

Uszkodzony (źle działający) wyłącznik stop (lub inny element elektroniki ABS) podaje do komputera informację o błędach (uszkodzeniach). Po czym to komputer decyduje o tym czy ABS ma działać czy nie.

Cytat:
Ja miałem spaloną żarówkę stop i nic się nie działo z ABS, ani kontrolkami. Poza tym na wyświetlaczu pojawia się informacja o spalonej żarówce.

U mnie też się nic nie działo z ABS przy spalonej żarówce. Miałem tylko komunikat na kompie.

pozdro
3

panowie mondrale tydzień temu zapalała mi się co jakiś czas właśnie kontrolka ABS po kilku minutach gasła aż wreszcie zapaliła się na stałe i ABS przestał działać.
po wizycie w serwisie opla pan stwierdził że miałem spalone obie żarówki stopu więc komp odczytał to jako błąd w systemie i żeby nie uszkodzić sterownika ABS-u poprostu go wyłączył.
ponoć tak to ma działać.
w każdym razie po wymianie żarówek i wykasowaniu błędu z kompa ABS działa.
pozd.

Jeśli to żarówki to naprawa nie powinna być zbyt droga . U mnie spaliła się tylko jedna więc pewnie dlatego nic sie z ABS nie działo. Oczywiście zanim pojedziesz z tą usterką do serwisu wpadało by sprawdzić żarówki.

Żarówki są OK, bardziej prawdopodobne wydaje mi się uszkodzenie włącznika stopów.

Witam

Miałem podobną sytuację choć w Omedze A ale przyczyną było przerwy w złączu tylnego lewego czujnika no i brak hermetyczności tego złącza. Złącze oczyściłem wysuszyłem i hula bez żadnego ale. Proponuję sprawdzić wszystkie złącza czujników ni i przekaźnik czy styki ma czyste.

Pozdrawiam

witam ja mialem podobnie z tym że żarówki mialem dobre a lampka od abs sie paliła no i oczywiscie brak ABS-ów, w komorze silnika, przy szybie od strony kierowcy jest moduł przekażnik abs (tak to sie chyba nazywa, )pod plastikowaą klapka (omka 2,4 ne) i jeszcze jakis drugi nie wiem od czego, wyciągnąłem oba przedmuchalem gniazda owych modółów wcisnąłem stnowczo moduły każdy w swoje miejsce i co lampka zgasła krótki test po podwórku i działa (możę przyjacielu masz zasniedziale gniazda od modułów tak jak u mnie)
u mnie pomogło i oby tobie tez wyszlo.
pozdrawiam

Zadziwiajaco zamotane odpowiedzi. Przyznam, ze mialem spalona zarowke (Bremslicht) i z ABS-em bylo wszystko ok. Co do wlacznika (automatu) stopu to tez przez to przechodzilem. Pewnego dnia sie zepsul i nie dzialaly swiatelka stopu, a ABS jak ABS smyral mnie pedalem po stopie. Zadna kontrolka sie nie swiecila. Dodam, ze automat pasowal od BMW i bardzo ciezko go zdemontowac.

Pozdrawiam.