Lusterko asferyczne-zewnetrzne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie-czy ktos z was wie gdzie mozna kupic wklad do
lusterek zewnetrznych ale zeby bylo asferyczne/podgrzewane
-oczywiscie takich do esperaków nieprodukowali ale kiedys gdzies
na necie widzialem takowe-do espero/asferyczne/podgrzewane

Chcialbym wymienic nasze zwykle na takowe poniewaz przez
tzn "martwy punkt" juz wielokrotnie bylem o cm od wjechania na
inne auto

Pozdrawiam

Ps.jakby ktoś niewiedzial co to jest lusterko asferczyne:
to jest to takie lusterko które na końcu mocniej przybliza-sklada
sie ono jakby z dwóch kawałków-jest to powszechnie stosowane w nowych samochodach-niweluje ono tzw martwy punkt.

Lusterka w espero są tak wielkie że jeszcze nigdy nie miałem problemu z martwym punktem.
Lusterka mam ustawione tak, że nie widzę końca auta - kwestia przyzwyczajenia. Tzn ustawiam tak, że widzę obrys auta, a potem przestawiam troszkę na zewnątrz, tak długo aż obrys znika.
Poza tym gdy zmieniam pas przychylam się nieco do kierownicy, by w ten sposób zwiększyć zakres widzenia w lusterku i to w zupełności wystarcza.
No i po trzecie - troche to dziwne, ale w głowie zawsze mam 'mapę' rozmieszczenia wszystkich samochodów które znajdują się w pobliżu. Po koduje mi się w głowie pozycja wszystkich aut dookoła. Wiem, że jeśli jakiś był za mną i nagle zniknął to pewnie jest po mojej lewej i wówczas go szukam. To działa jak automat, ale ma jedną wadę- gdy jakieś auto zniknie z pola widzenia, bo np. nagle skręci - to mój mózg przez chwilę głupieje i panicznie poszukuje tego 'znikniętego' pojazdu.

Ja zawsze po prostu przekrecam leb i patrze na bok. Moze to smieszne, ale zajmuje to chwile i mam przynajmniej wieksze prawdopodobienstwo ze w nic nie przydzwonie.

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2005-12-20 16:01:54 ]

jak nie chcesz na kogoś wleciec to po prostu wolniej zmieniaj pas mnie to kilka razy uratowało bo zawsze inny kierowca ma czas na reakcję lub ostrzeżenie Cię klaksonem

No dajcie spokój, lustra w espero są wielkości lustra łazienkowego, a Wy narzekacie, hmmm. Przejedźcie sie raz fiatem seicento, to zmienicie zdanie nt lusterek w espero. Tam to dopiero nic nie widać

A nie lepiej zaopatrzyć się w małe lusterko do punktu martwego po lewej stronie (od kierowcy)
Ja właśnie rozpatrzyłem tę opcje i jak tylko znajde w jakimś syfmarkecie jakieś ładne lusterko to je zamontuje.
Prostszy sposób niż wymiana całego lustra i rozbieranie obudowy.

Poza tym na Allegro są do kupienia same szkła (sferyczne i asferyczne) ale bez podgrzewania. Można je nakleić taśmą dwustronną na oryginalne szkło, ale nie wiem jak to będzie grzało w praktyce........

taaaaaa...
tasma dwustronna... i wlaczysz podgrzewanie i co ... lusterko masz na ziemi...
bez sensu... szkoda kasy na inwestycje w takei cos... popieram kolege "soop" poruszajcie troche glowa... nie dosc ze zdrowe to bedzie dla kregow to i zajedziecie bezpiecznie

Cytat:
2005-12-20 16:48:02, Adam4302 pisze:
No dajcie spokój, lustra w espero są wielkości lustra łazienkowego, a Wy narzekacie, hmmm. Przejedźcie sie raz fiatem seicento, to zmienicie zdanie nt lusterek w espero. Tam to dopiero nic nie widać

hehe skąd ja to znam! jezdziłem sc i cc - MASAKRA!!!!!! cc ma nieco lepiej... na codzien poruszam sie Truckiem i tez nie jest wesoło... jak wsiąde do espero czuje sie jakbym miał lustra z IKARUSA!

Co do wewnetrznych lusterek... mam mieszane uczucia...

takie doklejane lustereczko to festyn..bleee..rownie dobrze moglbym sobie futrane kostki do lusterka wewnetrznego przyczepic moze to i ma praktyczne zastosowanie..ale estetycnie to porazka

za to w telewizorni widzialem test jakiegos volvo chyba i tam byl inny bajer..czujnik w lusterku ktory wykrywal pojazd w jakims tam promieniu i jesli cos znajduje sie z boku za nami to diodka umieszczona w trojkacie w rogu od srodka zaczynala mrugac..mruga i juz wiesz ze nie wolno ci zmienic pasa