MotoNews.pl

Wymiana akumulatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy po wymianie akumulatora trzeba programowac od nowa wolne obroty, lub inne rzeczy???

wkaldasz nowy i jezdzisz tak jak jezdziles...

pytam bo w japonczykach trzeba od nowa programowac obroty.

Cytat:
2005-12-22 14:21:50, motokoles pisze:
pytam bo w japonczykach trzeba od nowa programowac obroty.

mój kuzyn ma Mitsubishi Lancera na wielopunktowym wtrysku(jeżeli się nie mylę) i przy wymianie nic nie regulował...

chodzi tylko o to że jak odłaczysz akumulator na powiecmy 5-10 minut to Ci się wyresetuje komp, ale jak zrobisz to w miare sprawnie to nic się nie stanie. A nawet jeśli zresetujesz kompa to wsiadasz i jeździsz normalnie, on się sam nastawi do twojego stylu jazdy. Np, jeśli chcesz żeby był bardziej dynamiczy samochód (i więcej palił) to po zresetowaniu wsiadasz i dajesz mu w dupe przez jakieś 10km i komp sobie zapamiętuje takie nastawienie.

moze nie wszyscy o tym wiedza ale w przynajmniej niektórych autach ,pewnie wielu. po podączeniu aku nalezy odpalic auto na 5sek , wyłaczyc. potem przekrecic rozrusznikiem tak by nie odpalił. potem zapalic i dopiero jest ok!!
tak jest...

Cytat:
2005-12-22 18:18:20, motokoles pisze:
moze nie wszyscy o tym wiedza ale w przynajmniej niektórych autach ,pewnie wielu. po podączeniu aku nalezy odpalic auto na 5sek , wyłaczyc. potem przekrecic rozrusznikiem tak by nie odpalił. potem zapalic i dopiero jest ok!! tak jest...

a wiesz po co tak nalezy robic?

nazywa sie to Programowanie obrotów biegu jałowego.

A jak to zrobić żeby rozrusznikiem kręcić, a żeby silnik nie zapalał.

A ja słyszałem i to jest prawie pewne, że jak przed zapaleniem silnika obejdzie się auto trzy razy, potem splunie się dwa razy przez lewe ramie a na koniec wykona się ukłon w stronę słońca, to znacznie wydłuża się żywotność silnika nawet o 100 tyś km.
Efekt poprawia dodawanie do paliwa jadu kobry jedna kropla na zbiornik.
Jak ktoś nie wierzy to niech sprawdzi.

"jak przekręcic rozrusznikiem zeby silnik nie zapalił"

babci sie zapytaj, napewno ci odpowie

Ja myślę że trzeba wywiercić dziurę w zbiorniku paliwa i jak paliwo wycieknie to i auto nie zapali,dla pewności ziemniak do rury wydechowej.Idą święta,można sobie pożartować.