| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Sniper Klubowicz NOK Niva California, Nub ... Posen | 2005-12-02 14:26:29 U mnie tez pojawił się podobny problem - przy hamowaniu silnikiem na 4 przy wyższej prędkości > 90 pojawia się hałas zgrzytów - i jeszcze go nie rozwiązałem. Ale to napewno nie tylny most.
P.S. i krzyżaków na wałach napędowych też nie - ale może tego łącznika skrzyń. Zobaczymy [ wiadomość edytowana przez: Sniper dnia 2005-12-02 14:29:07 ] |
adam242 Klubowicz NOK Łada Niva Gdynia | 2005-12-02 22:00:10 Dzięki za pomoc i cenne informacje Kacper. Moje auto jest z 90roku. Jak się uporam z naprawą/remontem to oczywiście napiszę na forum co było przyczyną "zgrzytania". |
adam242 Klubowicz NOK Łada Niva Gdynia | 2005-12-05 21:31:00 No i k...a stało się Dziś jeździłem trochę po Gdyni. W pewnym momencie podczas ruszania sprzęgło zaczęło strasznie szarpać. Potem zaktórymś razem jak ruszałem spod świateł coś cholerie zazgrzytało gdzieś w okolicy skrzyni albo gdzieś tam w pobliżu. Kolejny raz już spod światełnie ruszyłem. Sprzęgło się całkiem rozłorzyło. Wciskam , włączam bieg , buszczam sprzęgło a NIVKA jak stała tak stoi. K.... już kilka dni po zakupie auta taka niespodzianka !!! Nie wiem czy miało to coś wspólnego z objawami które opisywałem na początku tego tametu ale coś mi się wydaje że nie. Teraz auto jest u mechanika na Obłużu - ponoć to jeden z lepszych zakładów ale jak zapytałem czy mają części albo czy robili już takie cudo to wszyscy jednakowo kiwali głowami mówiąc , że NIE. Jestem akurat w trakcie przeprowadzki i póki co nie mam garażu bo zabrałbym się za to samemu a tak musiałem niestety powierzyć moją ulubienicę "obcym". Niezły początek ..... |
bart03 Klubowicz NOK Jeep, Uaz, kiedyś Ni ... Katowice | 2005-12-06 14:00:38 pewnie docisk rozdupcylo- jak to zwykle bywa sprezyna tarczy sprzegla wyleciala i potargala sloneczko |
Sniper Klubowicz NOK Niva California, Nub ... Posen | 2005-12-06 14:10:47 Ale zanim do tego dojdzie to się można zorientować zawczasu bo zaczyna mocno szarpać przy ruszaniu |
adam242 Klubowicz NOK Łada Niva Gdynia | 2005-12-06 16:50:00 No diagnoza dokładnie taka jak bart napisał , czyli tarcza + rozwalony docisk. Szarpać faktycznie zaczęło !!! Niesety 2-3 minuty wcześniej zanim sprzęgło całkiem padło. Jeszcze wcześniej nic nie szarpało bo przemyślałbym sprawę i niedopusciłbym do sytuacji żeby taka usterka zaskoczyła mnie na ulicy !!! Teraz jest już po fakcie.... Za tarczę , docisk i łożysko oporowe policzyli sobie około 300 zł. Ciekawe ile wyjdzie z wymianą tego.... Dziś jak zobaczyłem auto to byłem w szoku Myślałem że wyjmą skrzynię biegów tak jak jest opisane w instrukcji a oni k...a zdemontowali skrzynię , reduktor i obydwa wały napędowe !!! Facet uzasadnił to w ten sposób że "tak było mu wygodniej". Kurde - sam już nie wiem ale mam stracha czy oni aby napewno to dobrze potem poskładają !!!! Gdybym nie był akurat w trakcie przeprowadzki i dysponowałbym czasem i garażem to pewnie zabrałbym się za to wszystko samemu a tu masz ci los.... rozebrali mi pół samochodzika
abstrachując od tego wszystkiego to za 2 dni wstawiam gaz .... Mam nadzieję że do tego czasu nic innego w autku nie trzaśnie |
bart03 Klubowicz NOK Jeep, Uaz, kiedyś Ni ... Katowice | 2005-12-07 16:26:37 ja zawsze wyciagalem reduktor a potem skrzynie i watpie zeby dalo sie sciagnac ja bez ruszania reduktora |
adam242 Klubowicz NOK Łada Niva Gdynia | 2005-12-08 21:00:59 Bart - zdziwiło mnie to że zdemontowali cały napęd. Nie tylko skrzynię , ale i reduktor i wszystkie wały napędowe. Jest już ok na szczęście. Złorzyli wszystko jak trzeba. Zwrócili mi też uwagę na luzy w jednym z łożysk reduktora. Nie napiszę ile ta cała operacja kosztowała bo mi wstyd , że tak prostej rzeczy nie zrobiłem samemu a tyle zabuliłem
Cóż tak to czasem bywa ..... Dziś wstawiają mi gaz. Facet jak oddawałem auto podłączył je najpierw do analizatora spalin i od razy złapał się za głowę
Ten wątek zacząłem od sprawy dziwnych dzwięków dochodzących gdzieś z tylnej części auta jak się jedzie na luzie. Niestety sprawa jeszcze nie jest wyjaśniona. Kiedy przy okazji wymiany sprzęgła zdemontowali mi wały to sprawdzili przy okazji KRZYŻAKI i o dziwo wszystkie są ok. Obawiam się więc że te dzwięki mogą dochodzić z przekładni tylnego mostu ![]() |
adam242 Klubowicz NOK Łada Niva Gdynia | 2005-12-10 14:35:38 No i mam już gaz Instalacja BRC z mikserem zamontowanym tuż pod filtrem powietrza. Właściwie pomiędzy komorą filtra a gaźnikiem. Pierwsza trasa - 100km - wszystko sprawowało się bez zarzutu. Dalej zobaczymy .....
Usterka , której opisywaniem rozpocząłem ten temat wciąż jeszcze nie wyjaśniona |
Skylineer Białe Błota | 2005-12-21 17:16:33 Miałem ten sam problem ze zgrzytami w tylnim moście.. Wymieniłem olej z tyłu w moście i wszystko juz ok ![]() |
adam242 Klubowicz NOK Łada Niva Gdynia | 2005-12-21 18:08:13 No ja bym się jednak upierał przy tym że te zgrzyty przy jeździe "na luzie" spowodowane są zużyciem elementów. Może krzyżaków , albo tego ustrojstwa wewnątrz mostu . Ostatnio odkręciłem korek oleju i tamten , co jest wlany jest przejrzysty - świeży !!! Kurcze , nie podejrzewałbym poprzedniego właściciela auta o to że wlał tam np. olej silnikowy albo jeszcze coś innego.
Problem wciąż istnieje i sporo się już o tym naczytałem. Konsultowałem to z 9-cioma fachowcami od terenowych aut i każdy postawił inną diagnozę. Kiedyś przyjdzie po prostu czas na to aby most rozebrać i ocenić stan elementów - chyba dopiero wtedy będzie wiadomo co jest grane. Oczywiście wciąż czekam na kolejne sugestie w tym temacie ! |