MotoNews.pl

Problem z napięciem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam problem z moją omegą mv6

mianowicie jak jade omegą i włancza się wentylator lub jest ślisko i włanczają sie ABS-y to zaswieca się cała choinka kontrolek wyskakuje komunikat AUTOMATIC GETRIBE wówczas auto nie ma mocy jak go zgasze i zapalę ponownie wszystko wraca do normy. Nie jest to regulą ponieważ niekiedy jeżdze i nic się nie dzieje wszystko jest ok ale czasami w naszym zajebistym Wrocławiu jak wpade w dziure to tak samo wyskakuje ten komunikat jakby coś bylo luźnego i zwierało - czy wogóle jest coś takiego możliwe?

pomóżcie

proponowałbym sprawdzić alternator to on może już zaczynać szwankowac (przyczyn może być wiele od pierscienia po regulator napięcia). Oczywiście sa to te tańsze przyczyny. No jeszcze kable mogą gdzieś być przytarte. Może tesh być błaha przyczyna czyli masa zegarów. większa wypalone scieżki zegarów.
zycze miłej naprawy i powdzenia
pozdrawiam
p.s. Cierpieniem własciciela kazdej Omegi jest słaba instalacja elektryczna w czasie mrozów i deszczu...

Ja bym sprawdził dokładnie wszystkie kable wychodzące z alternatora, a najdokładniej to masę od alternatora do silnika, wystarczy że ma słaby styk i będą działy się takie cuda. Miałem podobny problem w swojej Omie i jak wymieniłem plecionkę masy i wszystkie styki przeczyściłem pomogło. Podobno w Omegach żeby alternator dobrze ładował musi być idealna masa, więc spróbuj od tego zacząć!

alternator był ostatnio wyciągany i i naprawiany za duży był prąd ładowania jakiś ciepły lut puścił czy coś w tym rodzaju.znaczy że znowu muszę dać fure zeby tam grzebali