| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2005-12-22 23:13:56 Witam
Mam w swoim aucie (Toyota Starlet 1.3 2EE 91' EP8 ) założoną od 5 miesięcy instalację gazową firmy AGC na elektronice Autronika AL 700 i z emulatorem wtrysków Lecho E4 Lecho Mam pytanie następującej treści czy emulator wtryskiwaczy E4 odłącza wszystkie wtryski razem, czy jest tak zrobiony że teoretycznie odłącza każdy wtrysk osobno ale w tym samym czasie? Czy możliwe jest że w elektronice E4 coś się uszkodziło, bo od 2 miesięcy jak zapalam na benzynie to tak jakby nie włączał wszystkich wtrysków i silnik nie pracuje na wszystkie cylindry. Czasami ustępuje po chwili ale czasami trwa to do ok. 1 min. zanim silnik zaskoczy. Jak silnik zapali już na wszystkie cylindry to chodzi bez zarzutu (dynamika, bieg jałowy - wszystko idealnie) na benzynie i na gazie. Jak uruchomie silnik awaryjnie na gazie to chodzi bez zarzutu. Wtryski są sprawne w 100 %, układ zapłonowy (świece, przewody zapłonowe, kopułka i palec są nowe) 100 %, paliwo markowe i sprawdzone, stan silnika bez zarzutu (kompresja i wszystkie luzy ok.), komputer benzynowy nie zgłasza żadnych błedów. Proszę o odpowiedź czy to może być emulator i czy ktoś z was już się z czymś takim spotkał? Pozdro [ wiadomość edytowana przez: marcinstarletka dnia 2005-12-22 23:14:56 ] |
is155 IS 200 Dziergowice | 2005-12-23 20:39:40 marcinstarletka
Kolego,zrób mały test tzn.przełącz silnik z gazu na benzynę kiedy silnik jest już rozgrzany i obserwuj jak się zachowuje,jeśli będzie pracował równo oznaczac to będzie że emulator jest sprawny a przyczyny należy szukac gdzie indziej. |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2005-12-23 23:50:53 Jak przełącze z gazu na benzyne gdy jest rozgrzany to przez chwilę się podławi (nie chodzi na wszystkie cylindry) i później jest już dobrze. Ale najgorzej jest podczas zapalania. Ostatnio czasami nie chce zapalać jak jest lekko ciepły i trzeba długo kręcić zanim zaskoczy. Jak jeżdże tylko na benie to tych problemów nie zauważyłem. Zaczyna tak się robić jak przełącze centralkę gazu w tryb automatyczny. Jak jest w trybie awaryjnym (gaz cały czas włączony), to jest też bez problemu. Już brak mi pomysłów co to może być?
Pozdro |