Wydech DUPLEX

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chodzi oczywiscie o wydech po dwuch stronach samochodu

Jestem ciekaw czy ktos z Was zrobil sobie i taki i z jakim efektem

Przymierzam sie do zalozenia koncowego tlumika z wydechem po dwuch stronach samochodu w moim mieciu i szczerze powiem ze nie bardzo wiem jak to zrobic nie wykladajac worka pieniedzy.U mnie jest ten problem ze koncowy tlumik mam umieszczony wzdluz zderzaka koncowego i jest tam malo miejsca.

Cos takiego bym chcial osiagnac.
Tutaj znalazlem cos takiego na Ebay.de

Co o tym sadzicie??

Mile widziane rozniez fotki waszych samochodow

Pozdrawiam

VinCe miał końcówki po dwóch stronach w escorcie o ile dobrze pamiętam, a no i fryszard też cosik takiego ma

mozna kupic gotowy albo kombinowac samemu. Troche roboty przy tym jest zeby to zrobic tak zeby brzmialo ladnie i dymilo rowno z obu rurek....... ale mi sie udalo
Foto tutaj

no cos tam mam, ale to nie jest duplex, tak jak to na fotkach duplex to sa 2 tłumiki a to co ja mam i to co na fotkach to jest jeden tłumik z rozdwojeniem na 2 koncówki. moj wyglada tak jak chyba na 5 fotce w profilu.

ja tez nei wiem czy mam duplex czy nie ale rura wydechowa rozchodzi sie na dwie na wysokosci tylnej belki potem juz ida 2 rury do koncowek (tlumiki pominalem)

ups chyba 3 fotka w profilu

Cytat:
2005-12-17 20:14:48, fryszard pisze:
no cos tam mam, ale to nie jest duplex, tak jak to na fotkach duplex to sa 2 tłumiki a to co ja mam i to co na fotkach to jest jeden tłumik z rozdwojeniem na 2 koncówki. moj wyglada tak jak chyba na 5 fotce w profilu.

Aaaaa to dzięki za oświecenie mnie

A macie pomysl jak to rozwiazac u mnie w jakis przystepny cenowo sposob.Bez koncowego tlumika jest troche za glosno jak na wozek emeryta Najbardziej by mi pasowalo tak jak jest to rozwiazane w tym tlumiku z ebay ale jest dosc nietypowy i pewnie trzeba by bylo robic go na zamowienie co wiaze sie z kosztami.

A moze macie jakies pomysly inne

hmm ja robiłem z aluminum wyniosło mnie jakis 250zł, najdrozej to wyszło spawanie, choc materiał tez nie był za tani:p, projekt był mój wykonywał go gosciu co ma spawarke do aluminium.

bardzo dużo japończyków ma tak ułożony tlumik z tyłu,mozna kupic puszkę tłumika koncowego wlasnie do japończyka i do tego końcówki jakie chcesz! ostatnio montowalem takie coś do mazdy 323 i wyszło ok! puszki takie robi ULTER

Ale czy tlumiki robione pod np. crx'a nie maja za malej pojemnosci??W koncu crx ma silnik 1.6 a ja mam 3.0. A kto wie jak sie tlumik by zachowywal gdyby uzyc do zrobienia takiego tlumika, jak ten remusa, tlumika z jednym wejsciem spalin i z dwiema koncowkami i zrobic tak ze z jednej koncowki wydechowej zrobic wejscie spalin a dwie pozostale sluzylyby jako wydechowe??Pytam sie powniewaz jest duzo roznych konstrukcji wydechow i jestem ciekaw efektu koncowego.

A moze ktos ma znajomego ktory robi za normalne pieniadze tlumiki na zamowienie myslac o takim jak ten remusa??

Pozdr

oto schemacik mojego tłumika.

szczałka czerwona to rura od silnika.
szczałka zielona to otwory nawiercone w rurkach (dla tłumienia)
szczałka niebieska to wypełnienie czyli wełna mineralna z włóknina scierna. zewnetrzna srednica puszki taka sama jak w seryjnym tłumiku.

czyli wychodzi na to że ja miałem prawdziwy duplex... miałem tłumiki po dwóch stronach

Mam mozliwosc zrobienia takiego tlumika jak ten Remusa na zamowienie u zlottej raczki za okolo 600zl.On robi tlumiki sam wg. projektu.Zastanawia mnie po pierwsze czy warte to jest swojej ceny oraz czy oprocz efektu wizualnego bylby tez jakis efekt w postaci zwiekszenia osiagow w nieznaczym stopniu?

Co o tym sadzicie??