MotoNews.pl
4 [ Audi 100 C-4 2.0E, ABK] - LPG (143768/0) - PT

[ Audi 100 C-4 2.0E, ABK] - LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ! W zwiazku z faktem iz zmienilem samochod i jako niezmordowany milosnik gazu zamierzam zainstalowac do nigo LPG mam pytanie do Was, czy nie ma przeciwwskazan do zamontowania w nim gazu II - generacji. Mam wtrysk elektroniczny, wielopunktowy, tzn. wtryskiwacze sa sterowane elektrycznie. Niektorzy sugerowali mi wtrysk gazu, ale gazownik na to, ze w swojej 15 letniej karierze z LPG, do tego silnika nikomu wtrysku nie zamontowal, ale jak chce, to moge byc pierwszym. Gazownik zaproponowal mi instalacje: Reduktor Landirenzo, sterownik Bingo S, butla w kole 60L, za cene 2100 PLN. Co Wy na to ?

No ze dwie może trzy stówy byś zapłacił mniej u naszych gaziarzy.

Zipi, myślę, że dobrze dobrana (mikser) i zamontowana II gen. z powodzeniem wystarczy. Nie znam aktualnych cen, ale myślę, że od ceny ważniejszy jest solidny montaż i regulacja. Jak Masz sprawdzony warsztat to nie widzę przeciwwskazań. Kumpel jeździ ABK z II gen. od pół roku i nie ma problemów (żadnych strzałów itp.) Pomijam kwestię utraty osiągów, bo to oczywiste, ale jak wiadomo coś za coś Instalka: wielozawór - tomasetto, zbiornik w kole, parownik - tomasetto, elektronika - BingoS. Płacił 1700 zł ok. pół roku temu.
A nie planujesz czasem tej Swojej niuni "zablosować" zaraz?

No wlasnie, psalem o tym na AKP, mysle zamontowac do niego blosa, ( bo juz lezy w szafie ) tylko jest maly problem. Mikser trzeba wpakowac miedzy filtr pow. a przeplywomierz, wiec do blosa chyba bede musial wywalic tradycyjny filtr, bo sie nie zmiesci i zalozyc stozek a to mi sie nie usmiecha. Najpierw zobacze jak bedzie chodzil na zwyklym mieszaczu ( ale juz teraz wiem ze zle ), wiec moze sie wstrzymam do utraty gwarancji na LPG i wtedy zamontuje blosa. Na poczatek planuje dac reduktor ze sporym zapasem mocy, np. Lovato Super, wyrabia do 200 KM i jest tanszy od zwyklego Landirenzo i dac najszerszy dostepny mikser ( albo go jeszcze roztoczyc )a jak to mnie nie zadowoli, to na 100% wkladam od razu blosa.
Problem w tym, ze nawet na benzynie te 115 KM na ta mase to troche malo, ale coz " To sie lubi co sie ma "