Czujnik poziomu płynu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po ostatnim wycieku płynu zastanawiam się nad czymś takim.

klik

Cytat:
2007-06-04 22:08:10, tomtu pisze:
Po ostatnim wycieku płynu zastanawiam się nad czymś takim. klik

Rozumiem że płynu chłodzącego - spójrz na temperaturę pracy tego ustrojstwa max 85 st C - wiec chyba nie spasi bo normalna temperatura cieczy w silniku to ok 90 st C a czasami zdarza się i więcej.

I pewnie byłby problem z hermetycznym wyprowadzeniem przewodów ze zbiorniczka retencyjnego.

[ wiadomość edytowana przez: adid11 dnia 2007-06-04 23:16:10 ]

...Mam / miałem coś takiego - urządzenie zbudowane na bazie czujnika poziomu płynu hamulcowego (...)
O szczelności całego układu można zapomnieć , o trwałości również, bo zastosowane przeze mnie elementy i kleje są do d... czujnik pod wpływem temperatury topi mi się.
Stwierdzam, że nie można wykorzystywać urządzeń z elementami mechanicznie ruchomymi. Lepsze będą urządzenia "pasywne" np. coś takiego:

Czujnik

Przecież można zrobić czujnik amatorsko i druciarsko
W nakrętce zbiornika wiercimy dwie małe dziurki i wpuszczamy dwa grube miedziane druty na głębokość poziomu płynu.
Będą one spełniały rolę "elektrod".
Na jedną podajemy + na drugą - zasilania.
Najlepiej wykorzystać przekaźnik.
Jeżeli będą one zanurzone, przepłynie przez nie prąd.
Jeżeli poziom płynu spadnie, "elektrody" są na powierzchni, prą przestaje płynąć, zostaje wyzwolony przekaźnik i zapala się kontrolka.

To tyle z teorii.

Ja właśnie jestem na etapie robienia takiego ustrojstwa do beczki 200 litrowej jako czujnik poziomu wody coby pompy nie zdupcyć