[kopmuter] opinia potrzebna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

musze poskladac komputer, jednostka ma byc b. szybka do wykonywania zlozonych procesow (ERP), czyli baza danych plus duza aplikacja. Cena akceptowalna to ok 2 - 2.5 tys. Wybralem taki sprzet:

Samsung Spin Point P120 SATA SP2504C, Serial ATA, 250gb, 300mb/s, 430 zl

Procesor AMD ATHLON 64 3000+ BOX / S- 754

pamiec: DDR400 Dual -> czy pasuje z plyta?!?!?
2x1GB
2x370zl

plyta glowna:
P│yta g│ˇwna MSI K8N Neo3-F - nForce4, SATA, PCI-Ex, S-754
255zl

obudowa:
45zl
zasilacz:
Zasilacz DEER - 350W, 49zl

wiatrak na procesor:
Wentylator PENTAGRAM Freezone QV-100 ALCU+
59zl

,
cd rom i karta graficzna nie odgrywaja wielkiej roli bo to wystarczy najtansze.

i moje pytania, czy ten zestaw bedzie hulal, czy cos innego w podobnej cenie bedzie hulalo lepiej? co to jest dual ddr ram i czy warto to kupowac i czy pojdzie na tej plycie glownej? czy procesor jest ok?

dzieki

Ja na Twoim miejscu poszedl bym raczej w PIV HT bo na razie architektura 64bitowa jest slabo rozwinieta ( czyt. praktycznie w ogole ).
- Dual DDR jest to taki cymes ze 2 kosci pamieci pracuja na 2 slotach i wspoldzialaja ze soba. To jest cos takiego jakby kazda operacja byla dzielona na 2 czesci i kazda kosc pamieci liczyla swoja polowe. Czyli niby 2 razy szybciej w teorii
- Co do plyty glownej to bym poszedl raczej w Asusa, Abita albo Epoxa ( a jak sie zdecydujesz na PIV to Intel oczywiscie ).
- Co do zasilacza - DEER to nigdy nie slyszalem o czyms takim. Ja polecam Modecom, Feel a przede wszystkim Chieftec. Do takiego sprzetu to juz wazne jest bardzo zasilanie i lepiej uderzyc w "sprawdzone" firmy.
- No i jeszcze obudowa - za 45zl to nie moze byc dobra Przy kupnie takiego sprzetu lepiej kupic rowniez obudowe znanej firmy jak Modecom lub Chieftec. Fakt kosztuja swoje ale w przyszlosci sie wiele razy usmiejesz patrzac na kumpli ktorzy albo kalecza sobie lapy przy grzebaniu w kompie albo nie pasuja im komponenty...mam do czynienia z rozymi obudowami i te szajsy potrafia uprzykrzyc zycie.
- Co do dysku - SATA nie przydaje sie praktycznie w ogole a potrafi czasem zepsuc zycie No...w skanowaniu dysku jest znacznie szybsza...reszta - nie widzialem znaczacej roznicy.

Tak wiec proponuje jeszcze raz przemyslec sprzet ( podoba mi sie 2GB ramu w dualu to jest galante ) bo mysle ze w tej cenie mozna by wyskrobac cos "pewniejszego".
Ale ja tam sie nie znam

Pozdrawiam

Znam zasilacze firmy deer,sa malo znane ale dobrej jakosci.Mialem 400W deer-a i gdyby nieto,ze mial kijowe fitry antyzakluceniowe to mialbym go dalej,byl cichy i wydajny.Ale te ktore oferuje modecom(feel itd.)sa z pewnoscia lepsze jakosciowo(teraz mam feel-a 350watt)

Ja się wtrące i jeśli coś mogę polecić to płytę główną GIGABYTE'a. Później zerknę jaki model.

No ja w jednym kompie mam Chiefteca 400W ( zaj...sty ) a w drugim Modecoma Feel`a 250W ( gitara a kosztowal 50zl ) takze ja bym w te udezal jak co

Najlepszy konfig w stosunku możliwości/cena, sprawdzone empirycznie:

Procesor: Athlon 3000+ s754 (Venice), chodzą nawet do 2800MHz! (potwór!!!) ok 500 PLN
Płyta: EPOX 8NPA7l nForce 4-4x, PCI-E ok 300 PLN

jakieś dobre pamięci do tego żeby chodziły fizycznie ponad 200Mhz przy dobry timingach, reszta do wyboru co kto lubi, grafika wg potrzeb.

zasilacz 350 moze byc za slaby do takiego sprzetu

mala zmiana konfiguracji po przemysleniach takie cos, przede wszystkim uderzenie w pentium 4:

Płyta główna GIGABYTE 8I945GMF - i945, SATA II, PCI-Ex, VGA, S-775 - 419zl

Dysk SEAGATE 250 GB, 16MB, SATA II - ST3250624AS - 515zl

RAM GEIL DDR-II 1024 MB / 677 (Dual 2x 512) -> 2 kosci po 435zl

procesor INTEL PENTIUM 4 505 2.66 GHz BOX / S- 775 - 450zl

zasilacz 150zl, obudowa 40zl (bez zasilacza) to bedzie serwer nawet bez monitora, obudowa nie gra roli, wiatrak 100zl.

Jak myslicie??? Komputer bedzie sluzyc jako serwer dla duzej bazy danych i systemu ERP, takze zadna karta graficzna dobra nie jest potrzebna.

a tu linki do sprzetu:

raz

dwa

trzy

cztery

Jak dla mnie gitara. Teraz wszystko powinno ladnie sie sprawowac

Ten P4 to taka padaka że szkoda słów, jedyne co potrafi to się grzać i generowac hałas z wentyla Mocy zero poprostu...

co do procka p IV to potwierdzam szajs jakich mało i zamula masakrycznie mam taki u siebie.

A ja mam stale do czynienia z PIV HT i stwierdzam ze sa swietne. Po prostu one pokazuja co potrafia w pracy na wielu aplikacjach jednoczesnie. Dajcie wiare smialki - its alive. Ale KTO CO LUBI.

P4 vs. mój Sempron 2800+:

Ale caly czas nie lapiesz o co chodzi

PIV HT sluzy do tego ze mozesz na nim odpalic 10 programow na raz i kazdy z nich bedzie chodzil z ta sama predkoscia. To jest wlasnie wielowątkowość. I wtedy taki PIV ( ktory jak to ladnie udowadniasz jego slabosc w porownaniu do Semprona ) zezre tegoz Semprona na sniadanie. Chocby tym ze Sempron ma L2 Cache 256kb ( i jak sam pokazujesz na zalaczonym obrazku nie obsluguje kilku procesow ) a PIV ma 1MB lub nawet w zaleznosci od modelu 2 MB pamieci L2 Cache. Chocby tym uwali takiego Sempronka z wygietymi 4 nozkami

To jest tak jakby porownywac brone z kombajnem. Oczywiscie ze z brona mozesz zapierdzielac 60km/h jak ja przywiazesz do samochodu ale kombajn jadac 40km/h zrobi 5 razy wiecej w tym samym czasie

Ps.Siedze w komputerach od jakby nie patrzec 15 lat takze tymi sprawami z czystej ciekawosci zajmowalem sie jakis czas temu i sam na wlasnej skorze testowalem rozne konfiguracje. To nie jest hipotetyczny wywod z mojej strony tylko wypowiedz oparta na doswiadczeniu.

[ wiadomość edytowana przez: Lisu dnia 2005-12-26 12:54:14 ]

Wszystko fajnie tylko że taki Semopron kosztował mnie równo 318 PLNa ile kosztuje Pentium 4? Poprostu wydatek mało proporcjonalny do wzrostu wydajności.

Jesli chodzi o wykorzystanie w serwerze to nie ma co sie bawic w Semprony

mi sie wydaje ze PIV jest duzo bardziej profesjonalny do wymagajacych zastosowan (nie mowie o grach tylko o duzych systemach baz danych etc), ktore potrafia wykorzystac jego mozliwosci, dlatego zdecyduje sie na konfiguracje na PIV. Sam procesor kosztuje 450zl, wydaje sie byc to niewiele w porownaniu do porownywalnych np Athlon.

Jeszcze 1 mały szczegół:

P4 2,66 seria 500 z 1mb cache nie ma HT i faktycznie kosztuje ok 450-480 PLN ale osiągi ma naprawdę żałosne .

P4 seria 600 z HT i 2 MB cache zaczyna się od 3,0 GHz ale kosztuje już od 770 PLN.

Normalne ze Jakosc = wysoka cena. Natomiast wiem jak HT pracuja i powiadam Wam - jaja urywa z wrazenia A na allegro tez mozna kupic Prescotty z HT cos w granicach 2,6GHz ( byly takie serie ).