MotoNews.pl

Obroty silnika Daewoo Lanos

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem świeżym posiadaczem Daewoo Lanosa 1.5 DOHC z instalacją gazową firmy Bedini z 2002 roku. Mam problem z obrotami silnika (tylko na gazie) tzn. samochód gaśnie zarówno na wolnych obrotach jak i podczas jazdy na luzie. Być może jest to kwestia regulacji instalacji gazowej w niewielkim stopniu, którą mogę wykonać sam, a nie jechać do serwisu. Proszę o pomoc i ewentualne wskazówki. Z góry dziękuję.

rafal29

Powinieneś wykonać dwie zasadnicze czynności a mianowicie:
-należy umyć korpus przepustnicy szczególną uwagę zwracając na kanał obejściowy przepustnicy tzw.bypas
-regulacja składu mieszanki na reduktorze+ewentualna korekta w sterowniku gazu

DUPA>DUPADam ci parę uwag. Jak już napewno się przekonałeś mało ludzi chce grzebać w BEDINI. Miałem Omegę kupioną z gazem i jakiś deb.. Założył tam właśnie Bedini z 2002r.Trochę o wyglądzie.Jeśli twój mieszalnik jest okrągły,tylko jedna śruba regulacyjna(wystająca,mosiężna,na śrubokręt)a wlot i wylot płynu chłodzącego są niedaleko siebie(jeden wyżej drugi niżej usytuowane poziomo)To prawdopodobnie masz to samo i Jeśli tankujesz byle gdzie, Napewno masz zasyfiony mieszalnik, na 200%. Miałem to 2 razy, te same objawy.Minusem Bedini jest że niema śruby spustowej. Ale Jeśli masz minimalne zdolności manualne, i nie boisz się takich prac. mogę podać ci kilka uwag.Pamiętaj robisz to na swoją odpowiedzialność!!!!! Przewietrzaj garaż 1.NAjważniejsze ZAKRĘĆ GŁÓWNY ZAWÓR PRZY BUTLI (Wkręcaj do oporu) 2.Ściągnij (+) z akumulatora. 3. Dwa przewody doprowadzające płyn(woda/borygo)są tak blisko siebie że zanim je ściągniesz śćiśnij je Francuzkim kluczem inaczej płyn spierd... 4. Odkręć przewód doprowadzający GAZ, lecz uważaj napewno jeszcze będzie jakieś ciśnienie, jak zacznie uciekać po odkręceniu trochę przymrozi co nieco.np Paluchy 5.Zdejmij grubą rurę wypł.gazu 6. Wymontuj na warsztat cały mieszalnik. 7. Budowa jest naszczęście prosta. 8.Rozkręć najpierw jedną stronę (NARYSUJ PRZED ROZKRĘCANIEM RYSKI NA POKRYWACH ABYŚ MÓGŁ DOBRZE POSKŁADAĆ) 9.Potem drugą stronę. UWAŻAJ NA SPRĘŻYNKI SĄ W ŚRODKU I MOGĄ ZROBIĆ PIIIIT...NO I POD ŚRUBĄ REGULUJĄCĄ OBROTY JEST SPRĘŻYNKA I KULKA.
<<<>>>10. NO I ZASADA jak rozkręciłeś tak skręć spowrotem. Powodzenia
<<>>Musiałem to napisać.

ZALECAM CZYNNOść Tą ZLECIć FACHOWCOM.(aha przed rozkręcaniem wkręć śrubę regulacyjną io policz ilość obrotów..) a PO ROBOCIE NA REGULACJE TO WAżNE!

[ wiadomość edytowana przez: 20omega dnia 2005-12-27 23:48:07 ]

20 Omega dzięki za informację, a znasz może jakiś warsztat na Śląsku gdzie specjalizują się w tego typu instalacjach i gdzie usuneli by ten problem? Mieszkam w bloku i nie mam za bardzo warunków na tego typu pracę (tym bardziej w taką porę roku).

Witam.
polecam zrobić na początek to co polecił IS155 -czyszczenie przepustnicy, nastepnie sprawdź czy nie jest gdzieś nieszczelności w dolocie np. spadnięty wężyk podciśnieniowy. na koncu czyszczenie reduktora chyba,że masz malo przejechanych kilometrow na gazie. to nie trzeba .pozostaje na końcu regulacja .
jak bylo gwarancyjnie montowane bedini do daewoo to mogłem je serwisować na gwarancji więc do dzisiaj mam programy do regulacji ich elektroniki.