| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-12-12 00:08:17 Witam wszystkich.
Moze ktos ma palmtopa do auta i porozmawia na temat parametrow odczytanych podczas jazdy?? |
antonescu HF MEMBER Hyundai S-Coupe Opole | 2006-12-12 05:20:54 A co konkretnie cie intersuje? Jakis powazny problem czy ty tylko tak sobie chcesz pogadac? |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-12-12 17:00:28 Witaj
wlasnie ,,Opi 23'' tez posiada palma do auta
Interesuja mnie parametry prawidlowe (max i min) takie jak np: ISC TIMA MAFS I inne skad je wziasc?? TIMA mam u siebvie od 10-57stopni nie za duzo?? |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-12-12 22:17:27 Mam jeszcze problem z wchodzeniem na obroty przy zimnym silniku. ale tylko na Pb Gdy dodam gwaltownie gazu to przydusi sie lekko i dopiero sie zwija.
Na cieplym silniku tez to wystepuje ale przydlawienie jest mniejsze. Przy stopniowym dodawaniu gazu( powolnym) przydlawienie nie wystepuje. Dodam ze mam LPG tradycyjny mixer i klape antystrzalowa w dolocie . Co to oznacza ACLE, MAP, PUMP??? |
opi23 HF MEMBER Kraków | 2006-12-13 00:01:21 Witam. Tu są wyjaśnione wszystkie parametry z innego programu(wraz z wartościami min i max)z tym, że po angielsku: http://www.pocketlogger.com/index.php?pid=params&type=dsm
Jeśli byłby problem ze stroną to pisze co znaczą te skróty: Tłumacze na polski te których znaczenia jestem pewien
COOL - Coolant temp. (temp. cieczy chłodzącej) FTRL - Fuel trim low ("trimy" dotyczą mieszanki) FTRM - Fuel trim middle FTRH - Fuel trim high FTO2 - O2 feedback trim EGRT - EGR temp. O2-F - Front O2 sensor (lambda przó) O2-R - Rear O2 sensor (lambda tył) BATT - Battery (napięcie aku) BARO - Barometer (ciśnienie barometryczne) ISC - Idle speed control (silnik krokowy) TPS - Throttle position (przepustnica otwarcie) MAFS - Air flow HZ ACLE - Accel enrichment RPM - Engine RPM (obroty) KNCK - Knock sum (stukowe spalanie) INJP - Injector pulse (czas otwarcia wtrysków) INJD - Injector duty AIRV - Air volume AIRT -Air temp. (temp. powietrza) VSPD - Vehicle speed FUEL - Fuel pressure (ciśnienie paliwa) OILP - Oil pressure (ciś. oleju) WBO2 - Wideband O2 EGT - Exhaust gas temp. PLEN - Intake air temp. OILT - Oil temp. (temp. oleju) PUMP - Fuel pump voltage (napięcie pompy paliwa) Przeszło pół roku męczyłem się z problemem duszenia silnika przy zimnym silniku tylko na PB bo na gazie nie było problemów (przy lekkim wciskaniu gazu było ok tak jak u Ciebie). Wymieniłem filtr PB i powietrza, kable, wtryskiwacze z listwą i nic nie pomogło. Przez kilka minut ciężko było dynamicznie ruszyć dopiero po nagrzaniu było dobrze. W akcie desperacji pojechałem do serwisu LPG na regulacje instalacji gazowej i to pomogło. Zero problemów z przyduszaniem + identyczne obroty na PB i LPG(wcześniej czasami gasł przy przełączeniu na PB z LPG). LPG mam najzwyklejsze z mixerem. TIMA (Timing advance - wyprzedzenie zapłonu) mam u siebie od 15-45 st. z tym, że chyba nie odnosi się to do rzeczywistego ustawienia zapłonu (dokładnie nie wiem bo nie znalazłem dotychczas na ten temat dokładniejszych informacji). Mogę Ci przesłać karol208 mój przykładowy odczyt jeśli chcesz tylko napisz mail. Pozdrawiam |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-12-13 17:03:56 DZieki:]
Najgorsze jest to ze www.hmaservice.com nie moglem znalesc silnika taki jak u mnie. Sa tylko 2.0dohc 2.4 sohc i 3.0V6. Ja mam 2.0i sohc
A czt 2.4 nie jest taki sam jak 2.0?? Z tego co wiem to rozni sie tytlko walem(skokiem) i ok 1mm srednica cylindra?? Wiec moze parametry sa takie same?? Moj silnik to 4G63 z mitsubishi orginalny splonal
Opi23 Gdybys mogl to przeslij swoj odczyt na maila Pozdr> |