| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mille LPG User Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2005-12-23 18:35:25 Od jakiegos czasu zastanwaiam sie czy to sie jeszcze kalkuluje.
W tej chwili przy cenie Pb 3,75 i LPG 2,29 oszczedzam jakies 5 PLN jezdzac na gazie. Czytajac ze w niektorych miejscach polski Pb potrafi kosztowac nawet 3,40 i mniej mysle ze warto bylo by wypieprzyc instalacje i zaczac oszczedzac jezdzac na Pb. W moim przypadku jazda na Pb kosztowala by przy w/w cenie benzyny jakies 5 PLN taniej niz obecnie na LPG. Do tego dochodza oszczednosci tytulem tanszych przegladow i uwolnieniem sie od kosztow regulacji ktore i tak nic nie dają. Wiem ze gaz jest paliwem przyszlosci ale na pewno nie propan-butan i na pewno nie przy takim stosunku cen. A juz kompletnie nie zrozumiale jest dla mnie ładowanie 3,4 lub 5 tys PLN w instalacje ktora zwroci sie kilkudzisieciu tys km bez zadnych gwarancji ze ruscy nie podniosa cen do np 3 PLN. Napiszcie ile obecnie kosztuje u Was Pb, ile LPG i ile wynosi Was oszczedność na 100km. |
jacoch Bydgoszcz/Toruń | 2005-12-23 18:42:15 mam gaz w samochodzie i wcale nie trzeba regulować co chwile jak mówisz...przejechałem w tym roku 27,5 tys. km policz sobie oszczedność.... |
mille LPG User Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2005-12-23 18:51:22
jak bys podal jakies dane to moglbym przeliczyć, a tak to moge ewentualnie wróżyć. |
mille LPG User Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2005-12-23 21:24:25
bardzo śmieszne.widze ze doskonale zrozumialeś sens tego wątku.
mam dokładnie ten sam problem, przy prawie identycznych wszelkich parametrach, stad wątpliwosci i powstanie tego wątku. [ wiadomość edytowana przez: mille dnia 2005-12-23 21:26:12 ] |
mille LPG User Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2005-12-25 14:41:39 Pozostaje mi pozazdroscic ze niektorym sie to jeszcze opłaca. Byc moze gdyby byl w tym kraju ktos kto zdiagnozował by przyczyne dlaczego pali mi 16,5 mimo wielu regulacji i wymian elementów to wtedy moze dołaczym bym do elitarnego klubu "gazopozytywnych". Jade zatankowac Pb i sprawdze empirycznie moje obliczenia. |
mille LPG User Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2005-12-25 16:48:06
nie twierdze ze jest inaczej, sa to rzeczy oczywiste. Znam jednak inne auta palace 12l Pb i 16,5 LPG których włascicele oszczedzaja całe 7 PLN na 100km, przy benzynie kosztujacej 3,75 a jak wiemy jest ona w tym kraju widywana rowniez po 3,50 co dawalo by oszczednosci rzedu 3 PLN. Nasuwa sie mysl: im auto ma wieksze spalanie Pb (zalozone, konstrukcyjne ynikajace z poj. silnika) tym bardziej zwieksza sie roznica pomiedzy spalaniem PB a LPG (bo wzrost o 20% to wzrost dobrych kilku litrow) co w konsekwencji daje coraz mniejsze oszczednosci, czasem juz symboliczne. |
faworyt Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2005-12-26 12:03:13 Ja mam oszczędnośc 6 zł na 100km . jak zakładałem w październiku instalke to miałem 10zł. Spalanie 7 litrów PB i 9 LPG w przybliżeniu. |
Robson83 fghjjk dfdfd | 2005-12-27 01:51:04
Zgadzam sie z tobą w 100% Ja również mam juz po dziurki w nosie gazu.Tym co autko pali i chodzi ok na gazie to niech sie bardzo cieszz ale i na nich moze przyjść czas rospaczy gdy nikt nie bedzie w stanie wyregulowac instalacji która chodziła jak zegarek a juz nie chce.Może w pózniejszej przyszłosci te instalacje gazowe bedą lepsze i bardziej przystosowane do silnikó a raczej silnik do gazu.Teraz to jeszcze poczatki i te wszystkie technologie niby wielka nowa technika to h....Pozdrawiam tych zadowolonych jak i tych z klubu bezradnych |
PGR Lantra warszawa | 2005-12-27 11:57:20 Witam,
Też zaczyna mi gaz wychodzić bokiem. Założyłem go we wrześniu kiedy benzyna kosztowała 4,5 a gaz 1, 8 zł . Rożnica była olbrzymia. Teraz przy cenie 3,8 pb a 2,1 lpg zwiekszonym spalaniu, pewnych problemach, utracie mocy itd. oszczędności się skurczyły. Ale my gaziarze wciąż mamy alternatywę - podrożeje gaz - przełączamy na benzyne i .. jedziemy. Potanieje gaz przełączamy na gaz i ...jedziemy. Naprawdę bardzo duzo zależy od tego kto ile przejeżdza i gdzie. Ja jeżdzę do pracy 23 km w jedną stronę ale po Warszawie więc spalanie mam duże. Osobiście uważam, że granicą opłacalności LPG jest 50 % jego ceny w stosunku do benzyny. I tak jest w Europie. Ale nie w Polsce. Dlaczego ? Bo na gazie nie jeżdzą politycy tylko ubożsi (bez urazy - ja też). PZDR PGR Życzę wszystkim tańszego gazu w 2006r. (no chociaż aby kosztował 2zł) |
faworyt Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2005-12-28 00:26:45
To już jest praktycznie na granicy opłacalności,raz mam oszczędność 5 zł ,a raz 6zł ,u nas niby gaz staniał,fajnie!! za chwile bena też...więc jest tak samo.Jak zakładałem w pażdzierniku gaz to było 11zł oszczędnosci. Perzan,optymistyczne myślenie widze... tak trzymać!! |
Kamil_H 2107 1.3 Poznań | 2005-12-28 08:29:44
Kiedy? |