Woda w bagażniku 2 edycja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Poszukuje przyczyny dostawania się wody do mojego bagażnika. Wyeliminowałem już lampy i zlokalizowałem wstępnie kierunek napływania wody.

Leci ona z góry po lewym i prawym błotniku i gromadzi się we wnękach bagażnika (po prawej i lewej stronie) następnie pomalutku zaczyna spływać ku środkowi bagażnika wybornie przesączając wykładziny.

Niestety dokładnie miejsca przecieków nie mogę zlokalizować, wiem że nie są to lampy i uszczelka bagażnika. Natomiast widać krople wody na wewnętrznych ścianach błotników.

Jak znaleźć miejsce i czym naprawić usterkę.

wejdz do bagaznika z latarka a niech ktos leje z weza po aucie mozed gdzies na połaczeniu dach karoseria przecieka?? to ze na błotniku są kropelki to jeszcze nie oznacza ze stamtad leci, bo woda w bagazniku moze parowac a błotnik jest zimny i sie na nim moze skraplac

Z tym, że zbiera się ona tak mniej więcej pod lampami z tyłu auta. Mimo, że uszczelki od lamp są suche.

Tak myślę czy to nie będzie zawis od klapy bagażnika (w cabrio jest on przykręcany do błotnika z boku)

U mnie jest tak samo - lałem wodę wężem i nigdzie nie ciekło... zazwyczaj pojawia się to w zimie, lub jesienią i wczesną wiosną - tłumaczę to sobie tym, że woda się skrapla na skutek dużej różnicy temperatur (ogrzewanie za zwyczaj działa na full bo lubie ciepło

To że w zimie widać więcej wody to wina tego, że nie ma jak odparować bo jeździmy z zamkniętymi szybami i jest zimno a w lecie karoseria tak się nagrzewa że wszystko wyparowuje a co do wody w bagażniku to jeszcze mogą uszczelki tylnych szyb puszczać ( w 3D ) u mnie chyba tak jest a co do lamp to w piątek sobie z tym zrobiłem, przynajmniej tak myślałem do pierwszej odwilży, okazało się że jednak dalej cieknie przez tylne lampy pomimo wymiany uszczelek. Proponuję na dzieńdobry wyciągnąć wszystko z bagażnika łącznie z wykładziną i wtedy dokładnie będzie widać skąd woda cieknie.

Mam podobny problem z wodą w bagażniku ale na szczęście (?) zlokalizowałem źródło przecieku wody. Mam co prawda Mk7 ale w Twoim aucie może być podobnie... ale do rzeczy. Przerdzewiało mi nadkole (tylne prawe zewnętrzne) w otoczeniu otworu przez który przechodzi rura wlewu paliwa. Po zdjęciu osłony tapicerki z prawej strony bagażnika (z nadkola) i sprawdzeniu namacalnie- bo wzrok tam nie sięga blach nadkola znalazłem dziurę przez którą wlewa się woda spływająca po nadkolu. W efekcie każdy przejazd przez kałużę kończy sie zatopieniem bagażnika. Na razie kombinuję jak to uszczelnić a Tobie proponuję podobną "lustrację".
Powodzenia

miałem ten problem - odkręciłem lampy, nałożyłem na uszczelki silikon i z powrotem je przykręciłem - problem znikł - pozdrawiam