Obieg wody w 132

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i halo ZNowu ja z gupimi pytaniami.
Mam w tej cwili u siebie kolkektor dolotowy z gaznikowca i na koncu od str sciany grodziowej jest taki kruciec z woda ( do automatycznego ssania )
I teraz chce zalozyc kolktor z wtryskiem ale : on nie ma grucca , czy moge po prostu zakryc otwor kolektorem ? co zrobic z obiegiem wody bo nie na reke mi jest zsadzenie smoka z kruccem a termostat na przwodach. Co sie stanie jak to zaslepie ? Waze wychodzi z rozgaleznika po stronie wydechowej z tylu silnika.
I tera mam 2 glowki kolektora do wtrysku i jedna ma taki bajer z obigiem wody na gorze, a druga nie , co to daje ten obieg ?

A przy okazji ma ktos manuala do 132 zawierajacego modele z wtryskiem ?
Pozdrawiam
felga

woda przy wtrysku dochodzi z kominka wyjściowego a wraca tak jak w gaźniku .
masz LPG ??? jak tak- to po cholerę Ci wtrysk ???

gdzie jak lpg panie co pan :/
a jak we czyli ta dziure po prostu zaslepic kolektorem od wtryskowca. Czy ten kruciec w kolktorze od gaznikowca to czasem nie jest tylko po to zeby woda podgrzewala sie w kolektorze ? Czy to przechodzi przez kolektor do glowicy ?

Przechodzi przez kolektor do głowicy. A dokładniej mówiąc przechodzi OD głowicy PRZEZ kolektor do gaźnika. To jest podgrzewanie ADFa, ale niekttórzy podgrzewają tym parownik. Możesz to spokojnie zasłonić - nie powinno nic wybić ani cieknąć - tam nie może być duzego ciśnienia bo niedaleko jest kanał od grzania samego kolektora (pośrodku między 2 i 3) - mowa oczywiście o gaxnikowcu.

ok bo myslalem tez nad zaslepieniem tego weza ktory idzie do pompy wody z kolekora bo l jetronic nie ma na plenum tego miejsca na wode a le ma a nie chce mi sie jakos szukoc tergo komina.