MotoNews.pl

Pechowa skrzynia w 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
ni z tego ni z owego przestał wskazywać szybkościomierz, potem skrzynia zaczeła zgrzytać.
Okazało się że poluzowała się nakrętka na wałku głównym, ta przy przegubie elastycznym wału napędowego, co spowodowało że urwał się tryb napędu linki prędkościomierza. Czyli wyjęłem ze skrzyni napęd prędkościomierza ale bez trybu i części ośki. Zostało to w środku. Łowiłem go drutem przez ten otwór od napędu, ale po 2 godzinach połowów zwątpiłem, tryb znikł z pola zasięgu druta. .
Wstawiłem nowy napęd zalałem nowy olej i narazie jeżdzę ale ten tryb dalej się odzywa, lata-grucha po skrzyni zwłaszcza na zimnym silniku, jak przejadę z 5 km to cichnie, jakby znalazł sobie miejsce gdzie nikomu nie przeszkadza.
Biegi wchodzą bez najmniejszego problemu, jedynie 5 czasem zgrztnie, czego wcześniej nie było.

Pytam tych co rozbierali skrzynię V od 2107 i wiedzą jak ona wygląda , bo sam tego nie robiłem i nie bardzo wiem jak do tego się zabrać.
Czy jest możliwość że ten tryb gdzieś się w końcu ulokuje i że da spokój? np. wpadnie na samo dno tylnej części skrzyni?
Czy jeżdząc tak dalej nie rozwalę w końcu skrzyni? - nie wpadnie mi między tryby skrzyni? Przejechałem już z nim 200km i poważnego zgrzytu nie było oprócz tego gruchania.
A może ten trybik z czasem się zetrze - nie jest chyba z twardego materiału a domyślam się że cały czas lata gdzieś po zębach trybów skrzyni?
Czy da się wyjąć-odkręcić tylną część skrzyni bez wyjmowania całej skrzyni z silnika?
Mogą być z tego inne kłopoty?
Czekam na Wasze wizje tego problemu
A wszystko przez jedną nakrętkę...
Pozdrawiam

Cytat:
2006-05-28 13:40:29, Premier01 pisze:
Czy jeżdząc tak dalej nie rozwalę w końcu skrzyni? - nie wpadnie mi między tryby skrzyni?

jest to wielce prawdopodobne

jeśli jest z tworzywa jakiego ś to napewno w końcu sie zetrze i będzie spokój a tylną pokrywe skrzyni raczej da sie zdjąc na samochodzie choć nie praktykowałem (bo nie było potrzeby) może tylko wystąpić problem poskładania bo do napędu szybkościomierza na wałku jest ślimaczek który jest blokowany kulką na wąłku i on się przesówa więc istnieje możliwość ze jak sie ruszy to wypadnie ta kulka i nie będzie potem wskazywać prędkości

Napęd prędkościomierza jest w tylniej części skrzyni i nie ma zbyt dobrego połączenia z tą częścią środkową, która ma odkręcaną klapkę od dołu. W tylniej części jest właśnie 5ty bieg i wsteczny.