MotoNews.pl

Rozrząd w 2.0 vanos ... :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich ponownie i kolejne pytanko ...
mam E36 2.0 vanos ...
W zakresie około 3000 obrotów słychać jakieś rzężenie z okolic łańcucha rozrządu , jego górnej części .... Czy to możliwe że łańcuch rozciągnął się po 123 000 przebiegu ??
czy taki hałas może być spowodowany raczej napinaczem ??
czy łańcuch można jakoś zprawdzić czy jest rozciągnięty ?? i jeszcze jedno czy łańcych napędzający pompę olejową też może chałasować ?? bo kiedy silnik jest rozgrzany z dołu też coś hałasuje ....
Pozdrawiam ...

łancuch po 123000 nie ma prawa halasowac, ma gwarancje na milon km i jest raczej bezobslugowy.

Cytat:
2006-04-09 11:40:57, ArturLegnica pisze:
łancuch po 123000 nie ma prawa halasowac, ma gwarancje na milon km i jest raczej bezobslugowy.

mylisz sie , ja mialem przejechane 130000 i lancuch mi walil o obudowe klawiatury ze glowa boli, odglos byl jak w dieslu co do samego lancucha to tu masz racje ze ma gwarancje na mln km

PS: W celu pozbycia sie halasu lancucha, odkrec srube napinacza wyciagnij , i wloz ponownie i wkrec, lancuch sie naprezy i nie bedzie slychac stukania. Ten halas lancucha to normalny objaw. nie masz sie cyzm martwic

Zdunekm, w ISie Ci tak rozrząd walił? A mógłbyś opisać ten dźwięk? Zastanawia mnie u mnie taki lekki warkot przy przyspieszaniu. Jest to dźwięk słyszalny osobno od dźwięku silnika (nie jest metaliczny tylko jakby plastikowy). Zastanawiałem się czy to napinacz łańcucha czy któregoś paska klinowego...