Hamulce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Podczas hamowania (w trakcie paru pierwszych kilometrach jazdy) słychać wyrazny zgrzyt (nie pisk) metalu o metal. Takie jakby bardzo mocne tarcie metalu o metal. Po paru hamowaniach ten dzwięk ustaje. To tak jakby "to coś" zalezało od rozgrzania hamulcow. Dodam że wczesniej podczas uzytkownia esinki takie cos u mnie nie występowało.
Może to normalne, może nie ... ? Proszę o porade
Pytam bo dotyczy to hamuców, dość ważnego elementu autka

Pozdrawiam
wacen

1. sprawdzić, czy jeszcze masz klocki (jeżeli trze z przodu) i okładziny lub klocki (z tyłu).
Jak sprawdzić klocki: samochód w górę, zdejmujesz koło i patrzysz przez zacisk na klocki, czy jest okładzina, czy są równomiernie zużyte.
Jak sprawdzić okładziny: samochód w górę, zdejmujemy bemben (najlepidj odkręcając piastę - nie trzba wtedy odkręcać łożyska).

2. Jeżeli wszystko z pkt.1 OK, to jest to normalny objaw. Tarcze się moczą, i przez noc pokrywają się cieniutką wrstwą rdzy. Kilka hamowań i rdzy nie ma...

Tez tak mam, a zaczeło sie jak było zimno. Jak hamuję to słysze tarcie z tylnich hamulców. Po kliku depnieciach już jest cisza.
Zdejmowałem bebny i niby wszystko jest w porzadku.
Mechanior mi mówił ze to moze byc sól która dostaje sie tam z wilgocia, a póżniej krystalizuje.
pozdro

Jak na moje oko to w bębnach przy hamowaniu wyciera się okładzina i tworzy pył który w połączeniu z wilgocią robi "błotko". Na noc przychodzi mrozik i tworzy zmarzlinę która trze o okładzinę przy porannym hamowaniu. Po rozgrzaniu efekt ustępuje.

Jak miałem Kadetta to samo sie działo i po zdjęciu bębnów okazało sie że jast tam tyle syfu że wnet bym szczęk nie znalazł więc wyczyściłem bębny i wszystko do okoła założyłem nowe szczęki i było wszystko ok.

Cytat:
2006-01-06 10:00:15, gardenia1 pisze:
Jak miałem Kadetta to samo sie działo i po zdjęciu bębnów okazało sie że jast tam tyle syfu że wnet bym szczęk nie znalazł więc wyczyściłem bębny i wszystko do okoła założyłem nowe szczęki i było wszystko ok.

ja tak samo mniałem przy corsie przy wymianie wszystko grało jak należy

hmm.. mam u siebie to samo.
tez slyszalem opinie, ze to efekt "zima", ale na badaniu hamulcow, okazalo sie, ze to kolo drastycznie slabiej hamuje.