Ubytek ch³odziwa + gêsty bia³y dym z rury = k³opoty??? /PONY

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Witam Was,

Chyba niestety szykuje mi siê ma³y remoncik. Od jaki¶ dwóch miesiêcy zauwa¿am ci±g³e ubywanie p³ynu ch³odz±cego. Brak wycieków ne zewn±trz. Patrzy³em sto razy a jak znalaz³em przeciek przy termostacie to go zlikwidowa³em...

Druga sprawa to gêsty bia³y dym z rury wydechowej nie zale¿nie od temperatury silnika i temperatury na zewn±trz. Im wiêcej gazu tym wiêcej dymu.

My¶lê, ¿e to uszczelka pod g³owic±. Jak my¶licie? Macie inne pomys³y?

Przebieg auta to równe 220 000 km z czego 80 000 km na gazie.

Czy gaz móg³ mieæ na to jaki¶ wp³yw?

Znalaz³em jeszcze jedn± ciekaw± rzecz. Na ³±czeniu g³owicy z blokiem s± u mnie ¶lady spienionego boryga. To chyba potwierdza moje obawy.

Czy kto¶ z Was wymienia³ ju¿ samemu uszczelkê pod g³owic± w pony?

Jakie s± koszty takiej naprawy?

W serwisie to pewnie krzykn± ok 1000 z³.

Niekoniecznie,

Zadzwoñ pod ten numer 022 663 30 62.(warszawa - w³a¶ciciel p. Sitnik) specjalizacja hyundai. Mysle, ze zmie¶cisz siê w 500 z³.
pzdr
PGR

Wola³bym samochodu do Sitnika nie oddawaæ z przyczyn osobistych.

Jednak je¶li nie koniecznie przyczyn± jest uszczelka to co mo¿e byæ innego? Mo¿e g³owica pêkn±æ (zarysowaæ) i tam siê mo¿e s±czyæ. Ale to raczej odpada.

Nie wiem co jeszcze...

Chyba sam sobie odpowiedzia³e¶ na tego posta! Uszczelka napewno, czy g³owica to siê oka¿e po ¶ci±gniêciu. Ja obstawiam "tylko" na uszczelkê.

Powodzenia (co do cen i miejsca naprawy siê nie wypowiem bo to nie mój rejon)

PZDR

u mnie z tymi samymi objawami okaza³o siê niestety ¿e mam pêkniêt± g³owicê. p³yn przedostawa³ siê do wydechu 300pln spawanie mnie kosztowa³o plus nowa uszczelka planowanie glowicy robocizna w sumie 1000pln ale mo¿e to tylko uszczelka....

Mozna zrobic samemu nie jest to jakas wielka sztuka, ew trzeba miec smykalke przy ustsawiniu rozzadu potem. Ponczek przy przebiegu silnika 220tys jest juz w takim stanie ze smialo mozesz pojsc po taniosci i oddac do pana Kazia zeby to zorbi³. W razie co jak chcesz dobrych tanich mechanikow to zadzwon do Krzyska (redkivi) powiedz ze odemnie masz nr i zapytaj sie ile za wymiane uszczelki. 603795328

OK dziêki za pomoc. Bêdê co¶ kombinowaæ dalej. Wpad³ mi do g³owy jeszcze jeden pomys³. Mo¿e to jeszcze byæ uszczelka od kolektora ss±cego i p³yn, który ma za zadanie go ogrzewaæ przecieka sobie do kolektora i wpada razem z mieszank± do cylindra.

To chyba te¿ jest opcja. Ale i tak ¿eby to sprawdziæ potrzebny jest demont po³owy silnika...

Je¶li chodzi o pana "Kazia" to wola³bym zrobiæ to tanio ale dok³adnie bo to auto ma przejechaæ jeszcze ze 100 000 km zanim zmienie na innego Hultaja.

Dziêki za ten numer. Zadzwoniê i podpytam siê tego cz³owieka.