Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2006-03-05 22:43:53 Sprawdzales poduszki pod ukladem napedowym? |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2006-03-05 22:59:54 Mam deja-vu z "akcji wal"
Zatarlo mi sie lozysko podporowe na wale, wczesniejsze objawy - stukniecia, chwilowe przyciecia. W pewnym momencie lozysko oderwalo sie od gumy w obejmie i srodek walu zaczal latac luzno. Dzielna ekipa przywiozla mi wal, po 4 godzinach lezenia na zasniezonym asfalcie wymienilem wal. Da sie bez kanalu, ale lepiej scisnac wczesniejprzegub przy skrzyni. Jesli to ma jakies znaczenie moje sie rozsypalo za Sieradzem w drodze do Ostrowa Wlkp. ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
rafal125p polonez 1985 gorzów | 2006-03-05 23:11:38 nie bukanie a pukanie ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2006-03-05 23:14:52 100% objawow sie sprawdza... Podpora walu do wymiany. Lub caly wal jak masz mozliwosc i nie chce ci sie bawic. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
profil-usunięty | 2006-03-06 10:04:27 I dzięki OLOwi kolejny "kliniczny" przypadek trafi do indeksu ![]() [ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2006-03-06 10:05:29 ] |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-03-06 19:30:57 Oczywiscie ze to kwestia podpory walu - ten sam przypadek juz przerabialem.
Z tym ze pamietaj aby po takiej wymianie wywazyc takze caly wal napedowy. Ja chcialem zaoszczedzic ale lekkie wybracje na siedziskach foteli nie daly mi spokoju i mimo wszystkie musialem go wywazyc. Cena z czesciami i robocizna - 90zl Pozdrawiam adamdn P.S. No i wywazenie chyba nawet jest lepsze dla tylnego mostu gdyz pracuje w "lepszych" warunkach. |
![]() lukaszenty6 CARO 1.6 GLE zduńska wola | 2006-03-06 20:16:01 troche drogo policzyl ale pewnie w okolicy nic innego nie znajdziesz a transport do innego warsztatu tez bedzie kosztowal... |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2006-05-30 19:22:38 Mam pytanie: po wymianie podpory wału i obu krzyżaków wał wprowadza mi budę w dosyć mocne wibracje (jakbym jechał po jakiejś tarce). Mechanik twierdzi, że krzyżaki muszą się ułożyć. Czy to prawda, że krzyżaki się układają? A może lepiej od razu na wyważenie wału jechać? |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2006-05-30 19:31:12 Ulozyc to mu sie moze krzyz na plecach a nie krzyzaki na wale. Jesli sa wibracje to znaczy, ze:
-zle zmontowal wal (zmienil wzajemne polozenie walu przedniego i tylnego) -zle zamontowal krzyzak/krzyzaki (trzeba byc "zdolnym" zeby to uczynic) -wal wymaga wywazenia Tak czy owak mechanik nie ma racji. |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2006-05-30 19:38:21 No to pociechy nie ma, ale przynajmniej znam prawdę. Pojeżdżę jeszcze trochę (żeby nie mówił, że się "nie ułożyły"), a potem jadę na reklamację. Przed naprawą nie wiedziałem, że mam wał. Teraz są prędkości przy których samochód chce mi się rozsypać na części pierwsze. Kurwica mnie bierze jak sobie uświadomię, że muszę jeszcze na wyważenie jechać. ![]() |
profil-usunięty | 2006-05-30 19:43:30
nie wiem czy jest sens - jesli nie przekonałeś go za pierwszym razem do poprawienia jego lichej roboty, to juz bedzie zawsze cie zwodzil bo wie, zes (bez urazy) los i lykniesz swiezo spreparowany kit jak rekin (a tacy partacze jedno co potrafia, to wlasnie takie cuda i klamstwa wymyslac). znajdz fachowy warsztat od wywazania walow, odzaluj pieniedzy i zrob to co powinno byc zrobione raz a porzadnie - jak tam juz bedziesz to zwroc ludziom z wywazarni uwage na to, ze byla taka naprawa przeprowadzana i ze moze byc zle zlozony wal, by bez sensu nie wywazali ci takiego cudaka (napewno im sie uda, ale skonczyc sie to moze zbednie zamcowanymi znacznego ciezaru przeciwwagami). jak mozesz, wez kogos kumatego ze soba i postarajcie sie byc przy tym jak beda to robili, by nie okazalo sie ze nastepni "szpece" zabrali sie za robote. Jazda z takim walem to chyba najgorsze rozwiazanie... miales do roboty wal, chcesz miec do roboty lozyska walka atakujacego w moscie, ponownie podpore, albo lacznik elastyczny przy skrzyni (w zaleznosci od tego gdzie wal bije najmocniej? Nie warto. [ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2006-05-30 19:48:00 ] |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2006-05-30 20:08:11 Wiesz Robreq, teraz to i ja już kumaty jestem. Być może zmęczenie, być może jakieś zaciemnienie mnie ogarnęło że dałem sobie taki kit wcisnąć. Ale dlatego uderzyłem od razu na forum. Na szczęście temat został mi jasno i precyzyjnie naświetlony. Dzięki. Jak już będzie po wyważeniu to pewnie się pochwalę. |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-30 20:44:41 To ja sie podepne zebys Michal mial juz na 1000% pewnosc ![]() ![]() |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2006-05-30 21:14:51 Jestem wstępnie umówiony na wyważenie na piątek. Wcześniej nie dało rady. Trzeba będzie jeździć mało i powoli. Nie chciałbym potem robić ani skrzyni ani mostu. A czy ta firma zrobi to porządnie to już nie mogę powiedzieć. Niby ma jakieś tradycje i robi tylko to od dobrych kilku lat. Koszt 150 zł mnie jednak doprowadza do wściekłości. ![]() |