MotoNews.pl
4 Jak przerobić fiacika na antyk ??? (130459/0) - PT

Jak przerobić fiacika na antyk ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie

W związku ze srogą zimą zostawiłem swojego fiacika 125p '86 w garażu ogrzewanym, coby mu się nic nie stało i w kolejnym sezonie zadziwiał swą kondycją

Boli mnie jednak fakt cholernie wysokiego OC (1100zł), które muszę płacić nawet za stanie samochodu w garażu. Słyszałem, że samochody zabytki potrzebują OC jedynie gdy mają się przemieszczać. Czy woecie może jak wyglądają formalności takiego "przerobienia" na zabytek?
ile to kosztuje?
Jakie są korzyści?
Czy można to zrobić na roczniku 1986

Nie tak do końca jedynie gdy mają się przemieszczać, minimalny okres w ciągu roku to 30 dni - nawet jak samochód jest w remoncie i nie jeździ. Potrzebna jest do tego stosowna opinia od rzeczoznawcy, ale na auto z 1986r i tak jej raczej nie dostaniesz, musi mieć ukończone 25 lat.

Cytat:
2006-01-08 20:38:33, kuFFel pisze:
Nie tak do końca jedynie gdy mają się przemieszczać, minimalny okres w ciągu roku to 30 dni - nawet jak samochód jest w remoncie i nie jeździ. Potrzebna jest do tego stosowna opinia od rzeczoznawcy, ale na auto z 1986r i tak jej raczej nie dostaniesz, musi mieć ukończone 25 lat.

Faktycznie auto musi mieć min. 25 lat.
Co do obowiązku kupienia OC na min.30 dni raz w roku to bzdura. jak się ma taką opinię, to jak mi przyjdzie za np. 5 lat pojeździć, to wtedy sobie kupie OC.
p.s. mit o zakupie OC raz w roku 'sprzedają' ubezpieczyciele. Nie dawajcie sie na to nabrać.

Hehe wydaje mi sie ze pojazdy kt skonczyły 40 lat maja przywilej niepłacenia OC!!!!! Ale to tylko taka moja mała uwaga...

Ale jeśli "normalne" OC skończy mi się w kwietniu, a ja dopiero w sierpniu wrócę po samochód i zacznę jeździć, to będę musiał płacić za okres od kwietnia do sierpnia ??

musi byc chyba ciągłosc OC wiec tak

a jesli sie myle to mnie poprawcie...

Cytat:
Boli mnie jednak fakt cholernie wysokiego OC (1100zł), które muszę płacić nawet za stanie samochodu w garażu.

nie zawracaj se głowy jakimis zółtymi tablicami. prawda jest taka ze nikt tego nie chce. Zarejestruj se fiaciora na kogoś ze znizką wez sie na wspólwłaściciela, znizka Ci bedzie szła (PZU) a opłaty mniejsze. A jak na zniizce Ci nie zalezy to ubezpiecz auto w jakims TUW-ie lub podobne i bedziesz płacił góra 400 zł na rok.

Cytat:
2006-01-08 21:05:51, mauzer64 pisze:
Hehe wydaje mi sie ze pojazdy kt skonczyły 40 lat maja przywilej niepłacenia OC!!!!! Ale to tylko taka moja mała uwaga...

To prawda.
Zresztą... Chyba wszystko tu o tym opowiedziałem.