MotoNews.pl

Cena gazu na wyspach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. wybieram sie na wycieczke (do pracy) na Wielkie wyspy brytyjskie. Szukam cen gazu w Irlandi. Wszedzie gdzie trafiam to best BRAK DANYCH.
Ogólnie irlandia ma o kilkanaście centów drożej paliwo niz Wielka Brytania.
Ale czy ktos wie jaka jest cena LPG w irlanii i jak jest dostępne no i czy nasze koncowki bedą pasowac?

A tak jeszcze. czy ktos wie jak długo mozna jezdzic naszym samochodem (z kierownicą po normalnej ludzkiej stronie) po wyspach?

Kilka m-cy temu gaz kosztował ok 80 centów(benzyna niewiele ponad euro)-z tego co wiem nie ma za dużo stacji lpg(stać ich na benzyne a lpg wcale nie jest dużo tanszy )

Jesli chodzi o czas jazdy z autem z kierownicą "po naszej stronie"to tu ciężko powiedzieć-z tego co wiem nie za długo(3 m-ce)ale nie jestem pewien-większośc jeżdzi do.....kontaktu z policja-jeśli Cię złapią to mogą zażądać ubezpieczenia pojazdu w Irlandii-co nie należy do tanich(ok 800 euro/rok)-duży wpływ ma też na ile masz papiery o zatrudnieniu(im dłużej zostajesz-tym krócej możesz jeżdzić-można też podobno zarejestrować auto w Irlandii)

Co do przejściówek-to chyba są konieczne-pamiętaj że nie do końca jestem przekonany o tym co napisałem,ale dla świętego spokoju powinieneś się popytać np.w Urzędzie Komunikacji,żeby uniknąć przykrych niespodzianek-kumpel pracuje tam 2 lata-wrócił do Polski po nową toyotę corollę za 2 tyg pojechał z powrotem-tam go zatrzymała policja i dała mu 2 tyg na zarejestrowanie auta w Irlandii+ubezpieczenie+jakiś podatek co dało ok 2 tys euro -i to już fakt autentyczny

Cytat:
2006-01-07 14:16:39, swap pisze:
Jesli chodzi o czas jazdy z autem z kierownicą "po naszej stronie"to tu ciężko powiedzieć-z tego co wiem nie za długo(3 m-ce)ale nie jestem pewien-większośc jeżdzi do.....kontaktu z policja-jeśli Cię złapią to mogą zażądać ubezpieczenia pojazdu w Irlandii-co nie należy do tanich(ok 800 euro/rok)-duży wpływ ma też na ile masz papiery o zatrudnieniu(im dłużej zostajesz-tym krócej możesz jeżdzić-można też podobno zarejestrować auto w Irlandii)

Nie znam ich prawa, ale Irlandia podobnie jak Wielka Brytania sa w unii europejskiej a przecież jak masz OC w Polsce to to oc obowiązuje we wszystkich krajach Unii (teoretycznie). Jeżeli wyjeżdzasz i jesteś tam zameldowany wówczas możesz zawieźć tam swój samochód i jeździć do końca przeglądu technicznego gdyż masz też obywatelstwo Polskie, gdy się przegląd skończy będziesz musiał zrobić na nowo i tu może być problem bo wyspiarze nie dadzą przeglądu na auto z kierownicą po naszej stonie i do tego zarejestrowane u nas. Musiał byś na przegląd przyjechać spowrotem do polski.