Czy konieczna jest wymiana alternatora !!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy to jest wina Instalacji gazowej że na wolnych obrotach gdy włączam ogrzewanie tylnej szyby troche go tak jakby muliło i spadaja mu obroty?
Czy ktoś mi odpowie? (Astra 1.4 93r.)
Dzięki.

[ wiadomość edytowana przez: rafpil dnia 2006-01-18 09:16:35 ]

Nie, to wina alternatora - za słabo ładuje i silnikowi "braknie" napiecia.

Dzięki ale doradź mi co mam zrobić?
Musze go wymienić jeśli tak to ile wydam kasy?

Od razu wymienić najpierw pomiar ładowania ładowanie alternatora powimien mieć 14-14,4 V .
Jak będzie złe ładowanie sprawdz szczotki mogą się konczyć lub regulator napięcia siada albo połonczenia zaśniedziały.
Czy na benzynie też masz takie obiawy?

ogrzewana szyba pobiera dużo prądu i takie zjawisko jak opisujesz jest normalne,zwłaszcza jak jeździ się jeszcze na światłach

jak jeżdże na benzynie to nic takiego sie nie dzieje !

Alternator jest ok. Jeżeli by był zepsuty to by nie ładował. Wyczyść silniczek krokowy. - ten od wolnych obrotów a nie od lpg. ewentualnie dokładniejsza regulacja na biegu jałowym.

[ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-01-18 15:58:43 ]

Dzieki.
Czyli to nie jest związane z LPG? jak przecież daje na benzyne to nic takiego sie nie dzieje !!
Już nie wiem

Cytat:
2006-01-18 08:50:58, Agamek12 pisze:
Nie, to wina alternatora - za słabo ładuje i silnikowi "braknie" napiecia.

Nie jest to wina alternatora.
Gdy włanczasz ogrzewanie tylnej szyby to płynie bardzo duży prąd (kilka amper) i alternator musi dostarczyć go-ale nic za darmo (zwiększają się opory-ciężej się kręci to tak jakbyś włączył chamulec na silniku) i wolne obroty spadają.
Na bęzynie jest inaczej bo komputer odczytuje "zwiększono pobór mocy-spadają obroty silnika"i następuje działanie:zwiększ obroty-"dodaj gazu"(np.+4 kroki na silniczku krokowym).
Niestety silniczek krokowy od gazu ni jak nie jest podpięty do komputera głównego auta i on o tym nie wie.Centralka gazowa mierzy tylko z lambdy i chyba? wilgotności powietrza.

Dlatego jeżdżąc na włączonych światłach auta palą średnio od ok.0,5-1 l benzyny więcej.

No właśnie za uboga mieszanka lpg według mnie zrób badania na analizatorze spalin. Wszystko będziesz wiedział czy masz dobrze wyregulowany gaz, to bedzie nie wielki koszt a coś może wyjaśni .
Pozdrawiam.