Zimowe przygody, czyli jak stracić antenę :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Chciałem opisać swoją "przygodę" w wyniku której straciłem swoją antenkę.
W piątek pomknąłem w kierunku Poronina, jak zwykle w takiej trasie, z batem na dachu. Po dotarciu na miejsce antena oczywiście była oblodzona w okolicach podstawy i cewki. Niewiele myśląc obstukałem lód i wrzuciłem antenę do auta. Na drugi dzień jakież było moje zdumienie, gdy po otwarciu auta moim oczom ukazał się widok anteny odłączonej od podstawy Bliższe oględziny wykazały, że oderwało się od podstawy ucho do mocowania bata na motylek Ewidentnie widać, że metal jest normalnie pęknięty, jakby go coś odłamało.
Wszystko wskazuje na to, że po wrzuceniu anteny do nagrzanego auta resztki lodu roztopiły się i powstała w ten sposób woda powłaziła w zakamarki dookoła ucha w podstawie, a następnie po wychłodzeniu pojazdu zamarzła, a rozprężający się lód oderwał ucho od reszty podstawy
Tak więc przestroga dla wszystkich zimowych gadaczy: antena na noc do ciepłego pomieszczenia.
Cholera, skąd ja teraz wytrzasnę taką podstawę ?? Oglądnąłem różne sklepy inetowe i nigdzie nie znalazłem takiej
Pozdro.

Perzanku, podeślij mi fotkę. porozglądam się w stolicznych servisach cb.

no to mnie troszke przeraziles... Ale ja zawsze gdy wrzucam antene do bagaznika to ja dokladnie wycieram do sucha (przynajmniej staram sie) nie fajna sprawa...

Oto fotki tego, co mi zostało z anteny:

Antena 1
Antena 2
Antena 3
Podstawa 1
Podstawa 2
Podstawa 3
Podstawa 4

Nie widzę innego rozsądnego wytłumaczenia na takie zjawisko. Nieraz wkładałem antenę do bagażnika tak, że była naprężona dość mocno i nic jej nie było, a tym razem leżała sobie swobodnie w kabinie i dup - taki zonk

Góral: z góry wielkie dzięki. Nie wiem, czy Sirtel ma jakieś ekstra własne mocowanie, czy to jest jakieś standardowe. Antena to Sirtel S9 Plus, a podstawa jest z tych większych, chyba 15cm (zapomniałem zmierzyć ). Przy mojej jeździe mniejsza podstawa raczej nie wchodzi w rachubę
Pozdro.

źle się dzieje, jeśli anteny(podstawy) pękają ,a nie dziewczyny
...ja też poszukam u siebie
...dobrze ze nam inną podstawe

Perzan, odkręć te śrubki w podstawie i pokaż co jest pod spodem.
bo kiedyś wiziałem mocowania do motylków wkręcane w magnes, ale jak to się łączy z kablem?
na pierwszy rzut oka wygląda na standartowe...

Pod spodem jest tylko wyprowadzenie końcówki do przylutowania gorącego, a masa jest puszczona do kabeloczka pod jedną ze śrubek.
Niestety gniazdo jest wprasowane w ten plastik, a nie przykręcone, ale jeśli trafiłoby się jakieś przykręcane rozsądnych rozmiarów to można tego wyrwać na gorąco
Fotki pewnie zrobię jutro.
Pozdro.

Fotki od środka zrobione. Wygląda to tak:
Bebechy 1
Bebechy 2
Bebechy 3

Pozdro.

spróbuj złapać cążkami ten ułamany element i go odkręcić. moim zdaniem to standartowa główka do motyla.

Jest !
Udało się ! Nie wiem, czy mam się cieszyć czy płakać ale wykręciłem to dziadostwo
Wygląda to tak:

Rozkręcone 1
Rozkręcone 2
Rozkręcone 3

Czyżby to oznaczało, że jest szansa dokupić tą wkręcaną pierdółkę ??
Mam szukać czegoś konkretnie w sklepach/Allegro czy mam wziąć resztki tego co zostało i iść z tym do sklepu na zywo ?
Pozdro.

to jest standartowy uchwyt do magnesu więc nie powinieneś mieć kłopotów z kupieniem tego w pierwszym servisie cb. na allegro tego ostatnio nie widziałem, al eparęsklepów tam handluje więc musisz poemilować. ja popytam w 100licy.

Szlag, obskoczyłem dzisiaj 2 sklepy w okolicy i goście twierdzą, że takich wkręcanych już się nie robi. Jeden zaproponował mi przeróbkę z innego uchwytu, ale jakoś mi to nie pasi kompletnie demolować podstawkę od dołu
Co ciekawe, widziałem również identyczną podstawę markowaną przez Alana, nazywa się cośtam 140 i na pierwszy rzut oka ma tak samo wykręcane to ucho. Nie uśmiecha mi się wywalać 135,- na całą podstawę z kablem
Został mi jeszcze jeden znany mi sklep i ew. giełda RTV, a później to chyba szubienica
Jestem skłonny kupić nawet całą stopkę z kablem w okolicach 30-40,- byleby bezproblemowo wykręcić z jednego i wkręcić do drugiego, ale 135,- to trochę za dużo
Pozdro.

spoko, jutro się rozglądnę w wawie. a gość niech nie pieprzy że się nie produkuje...

Zajrzyj tutaj: http://www.sirioantenne.it/antennecat.php?idg=1008171169&idc=1008171293

Myślę,że poszczególne części można dokupic i w Polsce.

73!

Uff... problem rozwiązany
Dzisiaj dzwonił do mnie Góral ze sklepu CB i zakupił mi ów pęknięty element
Góralu, WIEEELKIE DZIĘKI !!!
Masz u mnie duże piwo !
Pozostałym również dziękuję za zainteresowanie
Z tego wniosek, że u mnie jakieś gówniane te sklepy, albo sprzedawcom się nie chce
Wszystkim życzę aby w Nowym Roku nie mieli żadnych niemiłych przygód z CB i nie tylko
Pozdro.

Cytat:
2005-12-30 03:28:30, Perzan pisze:
Masz u mnie duże piwo !

będzie jak znalazł na posylwestrowego kaca...

Noooooo.... i antenka jak nowa o czym Góral i jego stacjonarni znajomi z radia mieli okazję się przekonać w ostatnią sobotę
Jeszcze raz wielkie dzięki
Pozdro.

ciesze się że ci bangla