| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2005-12-26 21:29:47 problem wystepuje tylko po 2 dniach i dłużej, wystepuja duże trudności w zapaleniu, rozrusznik kreci ale silnik w ogóle nie załapuje, po bardzo długim kręceniu załapuje troche silnik ale już jest na tyle wyczerpany akumulator że przeważnie juz nie ma siły na odpalenie. Temetartura nie wazne czy 5 na plusie czy 12 na minusie. Problem nie wystepuje mniej wiecej po dobie od ostniej pracy silnika. Na ciepłym odpala błyskawicznie. Silnik 2,5 TD.
Pozdrawiam |
kielkac | 2005-12-26 21:49:32 byc moze nieszczelnosc ukladu paliwowego -> zapowietrzanie. |
sss25 Opel Senator B Świdnica/Plymouth | 2005-12-26 22:04:19 a może mała kompresja? |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2005-12-26 22:17:28 zapowietrzenie lekkie moze być chyba, raz mi zabrako ropy a na codzień jeżdze na rezerwie, co do kompresji to chyba dotyczy zapalania na ciepłym? |
autoseba Jeep Wrocław | 2005-12-26 22:36:46 Możesz to sprawdzić po długim staniu w prosty sposób :
- poluzuj nakrętkę jednego przewodu paliwowego na wtrysku. - jedna osoba kręci silnikiem, a druga patrzy czy od razu z nakrętki sika ropa. Jak sika to to nie zapowietrzanie się ukłądu ,szukaj dalej. Jak nie sika to jedź do najbliższego pompiaża i niech ci wstawi zaworek jednokierównkowy w przewód paliwowy i powinno być good |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2005-12-27 10:47:28
To by zle odpalal na cieplym, a na zimnym blyskawicznie. Schizm: Poczytaj w archiwum, bo ludzie pisali ze czasem maja problemy z odpaleniem jak jest ponizej ilus tam litrow w baku - zatankuj kiedys do 30 litrow (raz se mozna pozwolic... ) kiedy wiesz ze odstawisz bryke na ten czas i zobacz jak bedzie. |
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2005-12-27 17:39:46
kurcze, to albo strasznie długo kręcisz rozrusznikiem (nienaturalnie długo), albo masz do du....y akumulator, albo "ucieka" Ci gdzieś prąd, może stąd problemy z odpaleniem może sprobuj następnym razem jak zostawiasz samochód nieużywany dłużej zdjąć jedną klemę z akumulatora?? |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2006-01-05 14:53:08 i chyba coś sie zjeb... na dobre, po trasie sylwestrowej ok 800km już ma trudności w zapaleniu po paru godzinach, jak krece duzy dym leci z rury ( czarny ). Raz jak juz mi sie udało zapalic po wielu rudach gdy tylko wyjechałem z uliczki osiedlowej na chwile coś DRAGAŁO tak jakby całym samochodem , nie zwróciłem uwagi na obroty silniki ale moze to silnik tak zadrżał. Z tych objawów sam wykluczam akumulator i świece żarowe chyba to tak jak piszecie pompa?? na danich jade do mechanika i niech bada wszystko po kolei. I dodam ze jak juz zapali to juz nie ma problemu z zapaleniem jak go zgasze i ponownie zapale, błyskawicznie odpala.
|
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2006-01-05 19:58:22 jest jeszcze jedna sprawa, kumple ma firme i ze 3 Lublinki Diesel. Ma identyczny problem jak ja i u niego winą są świece żarowe. Też jak już mu zapali i zgasi silnik to palą jak głupie, u niego ma 100% to swiece żarowe. Moze od tego zacząc , wymienic pierw je? tak wymyślam i kombinuje bo jak wiadomo kazdy grosz sie liczy i nie chce na darmo wyrzucic pieniedzy na sprawna częsc. |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-01-06 00:48:56 A można te świece sprawdzić bez wykręcania, bo wiadomo ile roboty z wykręcaniem...?? |
p123 Warszawa | 2006-01-06 01:13:32 Czołem,
Ja to robiłem w nast. sposób. Otwierasz pudło z komputerem ( obok akumulatora ), po prawej stronie pudła, tuż przy ściance jest spora, prostokątna złączka z 10-cioma kabelkami - 6 piewszych to zasilanie świec 4 pozostałe nie wiem, pewnie zasilanie tzw przekaźnika świec itp. Te od świec łatwo poznać bo są oddalone od pozostałych czterech. Wypinasz tą złączkę i za pomocą np żarówki na kabelkach sprawdzasz po kolei te sześć kabli czy na ich końcu jest prawie-masa - czyli jeden kabelek żarówki na plus aku a drugim po kolei dotykasz pinów w wypiętej złączce. Jeśli żarówka świeci to znaczy że albo świeca jest OK albo jest zwarta. U mnie taka wiedza wystarczyła by ustalić dwie spalone. To taki domowy sposób - niskonakładowy. Serwisy mają pewnie jakieś omo-miarki i wiedza ile dobra świeca powinna tych omów mieć - pewnie niedużo więc prosty miernik z marketu się nie nada. Zapewne lepiej byłoby posiadać pożądny amperomierz i znać wartość prądu który potrzebuje świeca by się rozgrzać do czerwoności. Gość co mi te świece wymieniał stwierdził że najlepiej jest wykręcić wtryski i zaglądać do środka cylindra czy podpięta kabelkiem pod aku swieca się żarzy - ale chyba jaja se robił
Pozdrawiam Piotr |
Olejek Skoda Octavia II Combi Włocławek | 2006-01-06 12:07:30 Witam,
Mam podobny problem, z tym że umnie po 12+h postoju silnik ciężko łapie (np. kilka obrotów z trudem, prawdopodobnie nie wszystkie cylindry łapią). Po kilku próbach i maksymalnym - jak jest zimno - grzaniu świec, czyli zgaśnie kontrolka plus ok. 10 s silnik odpala. Pompa paliwa jest OK - znajomy mechanik spec od Bestii zdiagnozował u mnie problem w postaci nie trzymającego zaworu zwrotnego w pompie wtryskowej - paliwo spływa do zbiornika. Poradził udać się do pompiarza i wstawić nowy zawór zwrotny. Jest to jeden z objawów początku końca pompy wtryskowej - nie jest to jeszcze powód do regeneracji pompy, aczkolwiek coś już sygnalizuje. Wpływ na to umnie mogą mieć końcówki wtrysku - przymierzam się do zrobienia, ale na razie nie mam czasu. Pozdrawiam Olo |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2006-01-06 18:23:55 nic, co by nie było jutro o 9 odstawiam Ome do warsztatu i sie dowiem w koncu co sie dzieje martwie sie tylko skrzynia w automacie, bo bede go ciagnął, jest to tylko ok 6 km, mam nadzieje że sie nic nie stanie skrzyni |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2006-01-10 19:10:03 wróciła Oma z warsztatu, zostały wymienione swiece żarowe i wtryski. To była przyczyna złego odpalania, przy okazji przestała działać turbina i Oma wróciał do warsztatu, podobno wine ponosza błedy w komuterze po kreceniu silnikiem az akumulator zdechł a i kontrolka zaczeła migac od pompy, zobaczymy jak bedzie jutro po usunieciu błedów. |
mik41 omega tzw.C 2.5 td Leicester UK | 2006-01-10 20:58:14 mi odpala natomiast szybko ale trzepie sie jak durny od 3 sek chyba ze dwukrotnie grzeje swiece wtedy ok ale po kilkuset przejechanych metrach staje na swiatlach i silnik mi sie zaczyna rzucac tak az do podgrzania i jak chamuje to tez nim trzepie |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2006-01-13 20:05:46 i jak to w zyciu bywa znów nie odpala po dłuższym postoju, wina widocznie nie leżała po stronie swiec i wtrysków... są nowe swiece i wtryski i sytuacja sie powtarza, po jednym dniu z trudem odpala, po 2 pewnie by predzej akumulator siadł, czeka mnie wizyta jednak u pompiarza a i po uruchomienu swieci kontrolka pompy, dopiero jak rusze gaśnie |
kielkac | 2006-01-13 20:20:22 to sa wlasnie pieprzeni mECHANICY. gowno sie znaja i beda sobie zgadywanki urzadzac za twoje pieniadze... |