MotoNews.pl

Jak zgłosić kradzież telefonu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, pare dni temu mojej dziewczynie ukradziono w tramwaju telefon (miała popa). Pomyślałem żeby chociaz zablokować ten telefon, tylko gdzie to zgłosic i z czym sie zgłosic ogolnie cala procedura jak wyglada?

jak miala na karte to nic nie zrobi.. a jezeli na abonament to isc jak najszybciej do operatora sieci!!

Wydaje mi się, że trzeba zadzwonić do bióra odsługi klienta i tam powinni Cie poinstruować.

tyle że właśnie miała na karte Ale papiery od telefonu ma

no to moze paiery od telefonu na allegro sprzedac:] tyle jedynie moze jeszcze miec pozytku z tego telfonu

No nie czemu tak dziwnie pstepowac.
Poprostu na policje spisac zenznanie i podac nr imei telefonu
jak trafi ten telefon do jakis posredników na stadionie itp. to przy pierwszej kontroli przez PSY bedzie odzyskany
Pozatym przynajmniej narobicie jakiegos sr....... zlodziejowi czy paserowi.

Cytat:
2006-01-13 11:49:16, organo pisze:
Poprostu na policje spisac zenznanie i podac nr imei telefonu jak trafi ten telefon do jakis posredników na stadionie itp. to przy pierwszej kontroli przez PSY bedzie odzyskany Pozatym przynajmniej narobicie jakiegos sr....... zlodziejowi czy paserowi.

i Ty w to wierzysz?

Zgłośić na policji kradzież, wystawią zaświadczenie z nim do operatora zablkują telefon (imei). Złodzie bedą musieli wydać parę złoty co by po blokadzie imei z niego korzystać.

Cytat:
2006-01-13 11:01:33, pytlar pisze:
jak miala na karte to nic nie zrobi.. a jezeli na abonament to isc jak najszybciej do operatora sieci!!

Zrobi, jeśli się wcześniej rejestrowała.

Jeśli posiada papiery na aparat to niech zgłosi na komendę. IMEI zostanie dodany do bazy skradzionych telefonów. Później jeśli przypadkiem kogoś skontroluje policja z tym telefonem to będzie miał gorąco, a coraz częściej sprawdzają aparaty podczas zwykłych kontroli.

Do slowika
Oczywiscie koleznce kiedys skroili na rynku
za dwa dni poznala go w miejscowym komisie wezwala policje i powszystkim gosc co sprzedal sie wybronil mnial pisemna umowe ze sprzedajcym . kazdy porzadny handlarz tylko tak dokonuje zakupu uzywanych telefonow.
ona odzyskala telefon a czy goscia namierzyli to juz niewiem ale mnieli jego dane (ciekawe czy prawdziwe)

a pozatym bardzo czesto wlasnie "MILICJANTY" kontroluja telefony podczas rutynowej kontroli

sodax ma racje u mnie praktycznie przy każdej kontroli sprawdzają telefony,więć jest najdzieje (mała bo mała ale jest)że telefon znajdzie sie kiedyś na jakiejś komendzie a czy wróci do koleżanki to już mniej prawdopodobne

zgłosić na policje - wszystko nalezy zgłaszac, zeby sie nie chwalili potem ze złodziejstwo w polsce spada...
moze wlasnie dzieki temu ze duzo osob zglaszala teraz podczas kontroli sprawdzaja telefony ?

im więcej telefonów w bazie danych to większe szanse na znalezienie i pozatym utródnia zjodziejom prace. Są aplikacje do telefonów że jak nam ukradną to wysyłamy smsa z innego telefonu i automatycznie blokuje nam telefon nawet jak tel. ma już wyciągniętą karte sim i włożoną inną.