Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-05-18 10:02:06
OK.. to co pisze LOST jest dośc przekonujące... Z obrotami mam taką samą sytuację ale nie rozumiem jaki związek ma zsmy olej w skrzyni z "ciągłym" podawaniem paliwa... ![]() |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-05-18 10:14:46 odpowiedź jest prosta. Komp po prostu dawkuje paliwo tak aby utrzymać zadane obroty (850-900) jak pojawia sie obciążenie (wrzucony bieg) i silnik zwalnia to po prostu zwieksza dawkę paliwa, zeby silnik nie zgasł.
Poza tym w tych silnikach nie można mówic o klasycznym "ssaniu" gdzie wzbogacenie mieszanki jest uzyskiwane przez, de facto zdławienie dolotu i zwiększenie ilości paliwa w mieszance. U nas OIDW za to odpowiedzialny jest silnik krokowy który steruje dawką paliwa. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-05-18 10:26:02
Nigdy sie z tym nie spotkałeś ,że zimny olej w skrzyni jest ...lepki i na luzie napęd w jakimś stopniu i tak jest przenoszony EEEeee... W zimie (czy wogóle) też z jakiegoś powodu odpala się na wciśniętym pedale sprzęgła |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-05-18 10:41:18
Kolega pisze że chodzi mu o to, że samochód jedzie na jedynce bez dodawania gazu. |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-05-18 10:50:41
Słyszałem o zimnym oleju w skrzyni a w espero to nawet go czuję jak biegi zmieniam ![]() Ale mój problem polegał na tym że samochód jedzie sam a ja mu gazu nie dodaję... Ale już widzę z teści postów, że to jest OK. Zauważyłe to bo pewnie się starzeję i już nie gniotę pedału gazu do dechy od samego startu ![]() ![]() ![]() Dzięki za informacje sprawa wyjaśniona... Mozemy zacząć robić off topic ![]() |
LOST ESPERO 2.0 CD POZNAŃ | 2007-05-18 23:32:38 Najprostszym sposobem sprawdzenia tego byłoby podawanie sygnału do kompa z czujnika kontroli prędkości (na postoju), wtedy mielibyśmy odpowiedź na pytanie.
A tak OT to właśnie wróciłem z tyry i jestem wyjeb*** jak paczka dropsów ![]() [ wiadomość edytowana przez: LOST dnia 2007-05-18 23:33:08 ] |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-05-18 23:43:28 nie rozumiem w ogole sensu pytania..na 5tce jak zdejmiesz noge z gazu to samochod tez bedzie jechal..obroty spadna stopniowo do okolo 1000 ale samochod napewno nei zgasnie..od tego jest m in czujnik predkosci..a w ogole jakikolwiek samochod gasnie po zdjeciu nogi z gazu? ja sie jeszcze z czyms takim nie spotkalem zeby samochod bez gazu gasl..no chyba ze kolega sie przesiadl z malucha albo cc 700 ![]() |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-05-19 00:06:53 Panowie - z tym olejem to juz kompletna bzdura ....
1) samochod bedzie jechal nawet bez gazu bo silnik krokowy nie dopusci do udlawienia silnika - wystarczy pokrecic kierą na sucho to pompa wspomagania obciaza silnik i widac od razu reakcje tego calego mechanizmu 2) poki sie nie zatrzymamy a przynajmniej samochod sie nie toczy to czujnik prędkosci VSS powoduje ze komp trzyma 1100-1200 obrotów ze wzgledu na serwo ukladu hamulcowego i jego odpowiednie podciśnienie - z drugiej strony jednoczesnie to zabezpiecza w jakis sposób np wspomaganie -> wylaczcie silnik w czasie jazdy i depnijcie ze 3 razy na pedal hamulca czy obróćcie kierą - i wszystko jasne ![]() |
wacek99 Klubowy Weteran A8 4,2l Kraków | 2007-05-19 14:11:38
Akurat z cc700 nie trafileś bo tam jest podciśnieniowy regulator wolnych obrotów i spokojnie możesz wyjechać pod dość stromą górkę bez gazu (podobnie zresztą jak w espero). |