Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
elephant1 hyundai pony szczecin | 2006-01-24 22:35:27 Problem wystapił dzisiaj , przez ostatnie dwa dzionki z powodu mrozu postanowiłem zdemontowac aku i podłaczyć do prostownika.Po naładowaniu podłaczyłem kabelki do klem i rooooozruch ( wiadomo przy gazniku to proces mocno przydługi ) no ale elegancko silnik ustabilizował obroty , pozwoliłem sobie nawet na przymknięcie ssania i powoli zabrałem się odmrażania wnętrza pojazdu ale tu rzut oka na kontrolke temperatury silnika iii zrobiło mi się baardzo gorąco , wskazówka osiągnęła szczytowe czerwone pole .Zgasiłem silnik i stwierdziłem co nastepuje
1 Płyn chłodzący w stanie ciekłym znajduje się nadal w chłodnicy 2 Chłodnica jest zimna na całej powierzchni jedynie wąż łaczący szczyt chłodnicy z blokiem silnika jest ciepławy 3 Pasek co prawda popiskuje ale nadal napędza alternator i pompe Więc za cholere nie moge dociec gdzie tkwi problem, wiem że być może to termostat ale niewiem gdzie go znależc i co z nim ewentualnie można zrobić .Jeśli ktos ma jakies rozwiązanie proszę o pomoc elephant1@poczta.onet.pl ![]() |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-01-25 00:32:31 A moze to złe wskazania.
W kańcie jak było zimno to miałem tak z 1/4baku zawsze mniej benzyny (dopuki ją miałem ![]() Wczoraj np przestało mi działąć niebieskie podświetlenie zegarów. Wiem ze to pierdółki i ze temperatury nie mozna "zlekcewarzyć" ale mzoe spróbój sprawdzić tą temperature (np meirnikiem elektrycznym z czujnikiem temperatury) - pewnie zaraz ktoś dokłądnie anpisze gdzie i jaka tamperatura powinna być ![]() Pozdrawiam i oby do wiosny. Misio |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2006-01-25 13:23:01 Wygląda na to że termostat nie otwiera obiegu płynu na chłodnicę. Jak silnik pochodzi i będzie miał te 90 stopni to sprawdź jeszcze gumowe rury czy nie są nabrzmiałe jeżeli tak to prawdopodobnie termostat.
U mnie kiedyś było podobnie tyle że częściowo obieg był czynny to była wina zamulenia chłodnicy. Majster mi przepłukał zalał nowy płyn i problem zniknął. |