| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
gigi24 byl ess, jest asia kobylnica k/poznania | 2006-01-16 17:27:58 witam
ja mialem poodobny problemik z moim essim 1.6 16V rozmawialem ze znajomymi co jezdza 1.4 i u nich jest podobna sytuacja o ktorej opisales. na poczatku tez niewiedzialem co sie dzieje u mnie, bo raz bylo tak ze wskazowka nawet niedrgnela poza czarne pole (w bialych zegarach) a czasem jest tak ze sie podnosi do dolnej krawedzi pola normal i opada do czarnego. wczesniej przed wymiana temostatu raz mi sie prawie zagotowal w miescie. wiec moja propozycja brzmi sprawdz termostat!!!! bo moze to byc przyczyna a poza tym moj nawet przy 30 stopniach upalu nie chce sie podniesc do temp normal, wiec jak koledzy wspomnieli TEN TYP TAK MA!!!! pozdr |
gigi24 byl ess, jest asia kobylnica k/poznania | 2006-01-16 19:05:44 z tego co widzialem w moim silniku to masz napewno dwa jak nie trzy
-jeden jest na wezu do chlodnicy steruje praca wentylatora (i nie tylko) -a drugi jest w obudowie termostatu z prawej strony silnika jesli dobrze pamietam to na gorze obudowy -i cos mi sie kiedys odbilo o ucho ze jest jeszcze jeden gdzies na obudowie silnika ale tego nigdy niewidzialem ja kupilem nowy termostacik do 1.6 16V i malo co bym go nie zagotowal chyba ze one maja wyzsza temperaturke dzialania bo porownywalem ze starym (gotujac w garnku z woda) i nowy otwieral sie nieco pozniej i mniej (mniejsza szczelina) wiec po krotkim wygotowaniu zalozylem z powrotem ten stary i jakos jezdze na nim dobrze pol roku i jest jak narazie oki tzn wskazowka jest non stop na czarnym polu(niewiem czy tak jest orginalnie) ale w 1.4 tak jest ze auto jest "zimne" gdybym mial foto to bym ci je tu wstawil jak niczego sie nie dowiesz to jutro je zrobie i postaram sie wmontowac pozdro |