[OT] Kino domowe ... ale jakie i jakie głośniki ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przymierzam się do kupna kina domowego i wiem że na forum są osoby które znają się na sprzęcie audio itd ... dlatego doradźcie proszę ...
(DVD + Ampli + kolumny 5,1)

Mój pokój ma ok. 25 mkw (tyle, że jego powierzchnia jest ograniczona skośnym dachem (także mam skośny sufit i ściany schodzą bardzo nisko)
Zastanawiam się nad jakimś budżetowym zestawem którego jakość (dźwięku) była by LEPSZA od firmowych zestawów ... (np samsunga tego th 85 czy coś ??)
lubię jak w filmach akcji od czasu do czasu uderzy MOCNYM basem ))))

P.S. Nie chodzi mi o coś MEGA high end ... raczej o middle end

wstępnie wyselekcjonowałem kilka zestawów ... ... które byście mi polecali ...

*** YAMAHA RX-V557 + DVD-S557 + PRISM AUDIO AMETHYST + YST-SW011 cena 2659.00 PLN (ten ma subwoofer !!) (ten jest najładniejszy chyba ??)

*** ONKYO HTE 503/4 ROCK 7.0 (M-AUDIO HTS 700) cena 2469.00 PLN ---PRZECENA Z 4400 zł !!!!! ... może ten ??

** ONKYO HTE 303/3 DYNAMIC 5.0 cena 1999.00 PLN

** DENON AVR-1306 + DVD-1720 + PRISM AUDIO AMETHYST
cena 2350.00 PLN

** YAMAHA RX-V357 + DVD-S557 + PRISM AUDIO AMETHYST
cena 1900.00 PLN

** DENON AVR-1306 + DVD-1720 + RUBICON RP-26 cena 2575.00 PLN

** DENON AVR-1306 + DVD-1720 + QUADRAL QUINTAS 500
cena 2560.00 PLN

A jak zagrają te zestawy ??

>>>> które kolumny polecacie ... ?? ---- Prism (emeralds/amethyst), M-audio , Qadral quintas 500, Wharfedale, Rubicon ... oczywiście tylko w tych budżetowych wariantach, ?????????????

kuzynek kupił Yamahe 457 i kolumny Prism audio emerald 400

dał 1900 zł... mówi że super to gra

na twoim miejscu zamiast odtwaracza DVD kupiłbym konsole Xbox.... duzo wiecej daje możliwości

pozdro

A brałeś pod uwagę głośniczki Kody?
Cenowo sa atrakcyjne, a opinie, szczególnie o tych "droższych" - w cenie innych, jak to określasz budżetowych zestawach są w fachowej prasie bardzo dobre. Szczególnie, że za cenę markowego, budżetowego sprzętu jest podobno taka sama lub wręcz zauważalnie lepsza jakość dźwięku w większości przypadków.

Denon, Denon, Denon!

Cytat:
2006-02-03 00:35:06, Kolber7 pisze:
kuzynek kupił Yamahe 457 i kolumny Prism audio emerald 400 dał 1900 zł... mówi że super to gra na twoim miejscu zamiast odtwaracza DVD kupiłbym konsole Xbox.... duzo wiecej daje możliwości pozdro

xbox to juz troche oldschool, jest juz xbox 360 i ten to ma dopiero mozliwosci aczkolwiek jak juz ktos chce konsole to moim zdaniem warto poczekac na PS3, to dopiero bedzie multimedialny kombajn wybijajacy zeby rekinom!

Oczywiście interesują mnie kody chyba model 705 + SW1000 ale tu cena jest już ok. 1600 zł za same kolumny ... ... chyba żebym wziął je ... i do tego tańszy amplituner i dvd np. TEAC ...

Tylko czy ktoś coś słyszał o tym jak gra teac ....

i czy jest sens kupować np. lepsze kolumny jak ampli słaby czy może lepiej odwrotnie ...

(Problem stanowią też te modele ... tzn ... wiem że np. model Harmankardon 130 różni się chyba od tego z wyższym oznaczeniem TYLKO tym że ma stację dokującą iPoda ... i jest ok. 300 zł droższy !!!!!!!!!!!!!!! .... PO CO MI TAKIE GÓWNIANE GADŻETY
ja jak mam zapłacić za wyższy model amplitunera ... to jego jakość (przetworniki itd...) muszą być lepsze ... a nie dodadzą jedną funkcję a potem KASUJĄ ... !!!!!!! ...Tego się boję żeby za NIC pożytecznego nie przepłacać

Co do xboxa ... to szczerze mówiąc nie jestem maniakiem gier ...

ale zastanawiałem się nad doborem innego dvd np. LG 9900H (on ma HDMI dlatego bardzo mnie interesował) ... bo mam TV też z HDMI ...

ale jeden sprzedawca powiedział mi że ... co z tego ze ma hdmi jak ma BADZIEWNE przetworniki ZWŁASZCZA audio ... i z takim dvd mój zestaw zagra badziewnie ... a kabel Component da mi prawie taką samą jakość obrazu co HDMI ...

... Już nie wiem co mam o tym myśleć ..

Prawda jest taka Armani, że o jakości tego jak to zagra decyduje zawsze "najsłabszy" element zestawu. Nie ma przy tym większego znaczenia co będzie słabsze - bo właśnie ten słaby element będzie warunkował efekt końcowy. Dobre kolumny zagrają tak jak zagra słaby ampli i odwrotnie...
Więc musisz przede wszystkim wiedzieć co chcesz osiągnąć i jakoś to wszystko dopasować do możliwości. Bo nie ma najmniejszego sensu rzucać się na super jeden element przy innych średnich - po prostu przepłacisz. Czyli moja rada albo wszystko super, albo wszystko średnie, aczkolwiek dające zdowalający Ciebie efekt. Zresztą nie jest wcale powiedzaine, że jak utopisz kupę kasy to będziesz zadowolony - jeśli nie dobierzesz odpowiednio elementów. Poczytaj trochę testów który sprzęt charakteryzuje się jaką barwą dźwięku na przykład i raczej dobieraj w ten sposób.
A można jak się trochę poszuka dobrać sprzęt o zrównoważonej charakterystyce za rozsądne pieniądze jak na tą zabawę.
Pozdro

[ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2006-02-03 13:06:34 ]

Nie ... no oczywiście !! .... zgadzam sie z Tobą Walus, że tak jest ... ja po prostu chcę kupić najlepszy możliwy zestaw za cenę średnią (ok. 2500zł)

Bo jak to zwykle bywa można za coś dać DUŻO kasy ... a będzie to Bardzo słabej jakości ...

np. kiedyś z testów skanerów wynikało, że zdecydowanie najlepszym był jakiś plustek (pod względem jakości) ... a cene miał jedną z niższych) ... cannon z ceną dwa razy większą wyszedł BARDZO słabo ...

Chcę uniknąć przepłacania za firmę ... i kupić coś co poleca mi wielu użytkowników i mających wiedze w temacie ... bo niestety każdej firmie zdarzają sie klocki ...

P.s. te kolumny (Quadrale, Prismy itd ... ) wchodzą w skład firmowych zestawów także z jakością mam nadzieję nie jest najgorzej ... chcę wybrać zestaw głównie do kina domowego i dvd ... muzyki będę na nim raczej rzadko słuchał ... (zestaw raczej zrównoważony który potrafił by wyłapać "niuanse" i poszczególne instrumenty, z soczystym basem a nie buczącym jakby nie wiadomo co ...

Wiem, że nic nie zastąpi odsłuchu ... ale we Wrocławiu mało jest sklepów z audio ... znam takie tylko dwa ... i nie ma w nich wielu interesujących mnie modeli ... jedynie może zobaczę co jest w Media Markt-cie ..

A Ty Armani czasem DVD Manty nie kupowałeś jakiś czas temu?

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-02-03 14:51:46 ]

Tak nabyłem ten odtwarzacz ... ale mam go we Wrocławiu ...

A kino to do domu ...

Ja polecam Cresta 3 lub 2 firmy KEF mam takie i bardzo sobie chwalę dużo audiofilów sobie je chwali. Niezbyt wysoka cena.3 ma więcej basów. Mam je w kinie domowym ONKYO. Ale najlepiej mi grały jakmiałem dobry wzmacniacz Sound Project 3 SE

Armani, o ile to możliwe nazbieraj więcej kasy.

Przyzwoicie grający sprzęt zaczyna się od ok. 5000 zł.

Sam jakieś pół roku temu dość mocno zgłębiłem temat.

Moim zdaniem zestaw oferujący najlepszą cenę do jakości:

Głośniki:
JBL BALBOA
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83327643

DVD:
DENON 1720
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83585502

Amplituner:
DENON 1706
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83905240

Jeśli faktycznie nie możesz przekroczyć zadanej sumy polecam ten zestaw:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83475606

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2006-02-03 23:23:20 ]

Ja mam ca ly zestaw Pioneer-a i brzmi swietnie ale niestety mam za maly pokoj zeby wykorzystac jego mozliwosci. Kosztowal ponad 2,5 tys jakies 3 lata temu. Jedynym minusem jest otwarzacz DVD ktory otwarza jedynie oryginalne p lyty DVD-CD a w dzisiejszych czasach to juz porazka wiec wymienilem go na odtwarzacz Thomson odtwarzajacy wszystkie plyty i jpeg

Cytat:
2006-02-03 23:20:02, -JACO- pisze:
DVD: DENON 1720

2x droższe od innych... a czy 2x lepsze?

Cytat:
2006-02-06 08:03:23, piotr_ek pisze:
2x droższe od innych... a czy 2x lepsze?

Czy 2x to nie wiem, ale jak to zazwyczaj bywa w tego typu sprzęcie DENON ma pewnie wyższej klasy przetworniki.

Cytat:
2006-02-06 12:37:46, -JACO- pisze:
DENON ma pewnie wyższej klasy przetworniki.

Zapewne tak, ale czy będzie to widać na TV/słychać z ampli?

Cytat:
2006-02-06 12:45:30, piotr_ek pisze:
Zapewne tak, ale czy będzie to widać na TV/słychać z ampli?

Myślę że różnicę na 42 calowej plaźmie moża zauważyć, oczywiście nie będzie to różnica dwukrotna.

Jak będę miał chwilę czasu pożyczę Mantę od kumpla i zrobię test.

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2006-02-06 12:58:02 ]

Właśnie o tych wątpliwościach jakie podnosi piotr-ek mówię ... jeśli np. ten denon będzie tylko "minimalnie lepszy a nie daj boże (co się zdarza) lepszy tylko na papierze" a trzeba za niego zapłacić więcej ... to po co ?? ...

Ja nie jestem żadnym melomanem ... i potrzebuje tylko i aż przyzwoitej jakości dźwięku ...

P.s. Podłączyłem w ostatni weekend do plazmy Mantę i puszczałem na niej divixy i o dziwo obraz był całkiem dobry (nie miałem żadnych specjalnych pozłacanych kabli itd...) ... więcej niż przyzwoity ... ... dodatkowo przywiozłem swoją "wieżę" philips (bodaj 885) dwie MOCNE kolumienki z dwiema satelitami ....
i dźwięk był (zwłaszcza w opcji "max sound") fajny ... miałem przedsmak tego co będzie z kinem ... jedynym minusem jest to, że ten bas na dłuższą metę był trochę męczący... chyba wyrosłem z głośnej muzy ... unc unc unc ...

p.s. Na allegro dużo jest ofert kabli euro np. firmy vivianco ...
albo prolink exclusive ... (gold)

czy takie kable tych firm spowodują polepszenie jakości obrazu ... np. z tunera czy z dvd .... (oczywiście w dvd najlepszy component lub hdmi) ... czy też żeby poczuć różnicę w jakości obrazu trzeba kupić kabel euro za ponad 250 zł ... a te to tylko pic na wodę ...

to kilka aukcji z kablami z tych serii ...

2 x Rca

euro

Najważniejsze są kolumny, kup najlepsze na jakie Cie stać.
W drugiej kolejności ważny jest amplituner.

Najmniej istotne jest DVD, ale oczywiście występuje róznica przetworników, napędu itp.

Kable kup średniej klasy, napewno nie te najtańsze.
To nie jest tak że te lepsze kable coś Ci pomogą, ale przynajmniej nie pogorszą jakości dźwięku i obrazu tak jak te cieniutkie, najtańsze.

DVD podłączaj do plazmy TYLKO za pomocą złącza COMPONENT lub HDMI.
DVD z amplitunerem podłączaj za pomocą kabla optycznego lub coloxialnego.

Jakość wizji i dźwieku traci się najbardziej na kiepskich połączeniach Compositowych (wizja) i analoogowych AUDIO.

OK... JACO ... już rozglądam się za podobnym zestawem do tego co mi poleciłeś z allegro ... chciałbym w miarę możliwości posłuchać tego gdzieś we Wrocławiu ...

Już raz posłuchałem cię co do mojego LCD Samsunga 173P+ i jestem BARDZO zadowolony (zapłacił bym za inny kilkanaście zł. mniej ale jakość była by DUŻO gorsza ... wiem bo miałem porównanie w Vobisie) ... także teraz też będę starał się sugerować Twoimi radami

Dzieki