Paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
"Najczęstszą dolegliwością benzyny jest jej zaniżona liczba oktanów. Na stacji w Kaszewach Dwornych w łódzkiem mamy szansę zatankować 73-oktanowe paliwo. Na jednej ze stacji w Katowicach zamiast etyliny 95 nalejemy do baku benzynę 77-, a w Będzinie – 79-oktanową. Absolutnym rekordzistą jest jedna ze stacji w Grodzisku Wielkopolskim, gdzie w próbce paliwa stwierdzono zawartość 95% ...wody."

Z Grodziska do Poznania jest nie daleko

Te 95% to chyba jakis blad....
Ptzeciez to woda, lekko zasyfiona paliwem. Nic na tym nie pojedzie.

bo chyba z wierzchu próbki nabierali

może miało być 9,5 % ale to i tak jakoś za dużo

o tej kontroli bylo kiedys w tv..przy opisie tej stacji postanowili,ze zglosza to ministrowi srodowiska....zglosza zanieczyszczenie wody az 5 % benzyny !!

Sprawę wyjasniono - owa woda to pozostalosc na dnie zbiornika jaka wytwarza sie w każdej z cystern pod ziemia. Przeciez nie trzeba jakiejkowliek inteligencji by wiedziec że na czyms takim wogóle sie nie pojedzie.
Temat został przez media odszczekany co nie zmienia postaci rzeczy, że na innych stacjach leje się gówno do baku

Media robią szum i szczekają z byle powodu! Taka ich paskudna robota!
Owszem, trzeba tępić złodziejstwo i korupcję, ale ja w przypadku jakości paliwa sugeruję się tym co mówią i piszą kierowcy, którzy dużo jeżdża i często tankują w różnych miejscach i to jest dla mnie bardziej wiarygodne.
pozdro

A to już temat rzeka. Np. jak miałem jeszcze kadecika, gaz, tankowałem na "sprawdzonej stacji". Z większości tankowań, jednak zdarzało się czasami byleco... A benzynę tankowałem gdzie popadnie (najtaniej), raczej nie widziałem drastycznych różnic (gaźnikowiec).
Najgorsza sprawa jest jednak z ropą i benzyną przy nowoczesnych wtryskiwaczach i pompowtryskiwaczach. Zakłady regenerujące pompy wtryskowe i inne nowoczesne wynalazki, nie martwią się o brak roboty.
Sam osobiście postanowiłem nie oszczędzać na paliwie. Jeżeli na regenerację lub nową pompę trzeba wydać tysiące, nie za bardzo opłaca się taka oszczędność. Dodatkowo/zapobiegawczo dolewam uszlachetniacze do ropy (smarne - bez jakichś ceramicznych, teflonowych, molibdenowych pierdół).Poprostu nie stać mnie wydać pare mikropensji na awarię typu pompa za 2 - 3 tyś, wtryskiwacze, pękające paski.....płacz i płać
Nawet na stacjach "firmowych" przytrafia się złe paliwo, z powodów technicznych, niezapłacenia rachunku przez klienta (zatankowanie 199 zł i to tylko wykroczenie) potrzeby zatankowania swoich samochodów przez obsługę stacji... a stan musi się zgadzać.
Zawsze jednak na najtańsze, nie zawsze w normie paliwo (ale kto to przewidzi), znajdzie się chętny, tak jak na końcówki drążków za 25 zł...
------------------------------------------------------
za psie pieniądze psi mieso jedzą

witam.dla chętnych rzadnych wiedzy .....link
http://testy.autocentrum.pl/go/327__zlota_lista_stacji.html
mnie troszke zaskoczyly te wyniki
pozdro

Polecam dzisiejsze wydanie Gazety Wyborczej
Aż 21 stacji z DŚ sprzedawało paliwo niepełnowartościowe
Powinni takie stacje zamykać natychmiast!!!!!!!!

A oto stacje
Wrocław
ADAMEX ul. Tyska18
ZAGPOL ul.Gnieżnieńska6/8
Jar-Logistic ul.Sołtysowicka 26
Bielany Wr.ul.Tyniecka4

W Krakowie polecem stację przy Carrfure (na Czyżynach). Gaz tańszy śr. o 20 gr (obecnie 2.03), a jakością nie odbiega od np. Statoil. Ostatnio tankuję tam od kilku miesięcy. Tyle, że kolejki duże i trzeba czasem chwilę czekać...
bena teń tańsza, ale co do jakości nie sprawdzałem

link 'PINTOLA"
link

ale te petrochemie opinie maja wychodzi że najgorsze stacje sieciowe. ojciec ostatnio się zawiódł na ich paliwie więc coś w tym jest,
jestem wierny shellowi nigdy sie nic mi nie działo i ceny niewygórowane

Wbrew jakim tam opinia ja tankuje na BP i okazjonalnie na Statoil-u i jestem zadowolony z benzyny
Co do Ropy - nie wiem czy jest gdzies w polsce ropa ktora nie jest chrzczona
A tak na marginesie wam powiem ze jak byly takie mrozy to jedna na 100 stacji maiala paliwo arktyczne czyli do -36 normalne zimowe jest do -26 wiec odpowiedz nasuwa sie sama

Do moje klekota wlewam ON tylko na BP. Byly ciezkie mrozy i jakos jezdzilem. Aczkolwiek z odpalaniem (jak to w dieslach) bylo troszke krecenia. Przetrwalem i polecam paliwo z BP. Zwlaszcza ON.

ja dolewam "diesel skydd" black arrow i mrozow auto sie boi

Witam,
Tankuję ON najtaniej, na stacji przy supermarkecie Auchan i nie narzekam. Niczego nie dolewam (raz beny przy mrozie poniżej -28 stopni) więcej palił. Spalnie w trybie mięsznym 9,2 - 9,5. Odpala bez problemu, o ile się nie zapowietrzy. Jak dotąd pracuje cicho i równo. Jak się nagrzeje jest bardzo OK.
Pozdro,
maks

[ wiadomość edytowana przez: omegabmaks dnia 2006-02-17 13:54:00 ]

ja olej tankuje po 2,7 z dostawą do domu jest lepszy niż ten polski, który nie chce w mróz przez lejek do baku wchodzić jeszcze troche to bedą na stacjach hohlą do zupy nakładać