Lekarstwo na przełącznik zespolony (oszczędzanie styków)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Z cyklu "Chwalę się)
Miałem ostatnio przeboje z zespolonym i znalazłem na allegro Automat Swiateł Mijania za 26 pln. (ASM-3) Zainwestowałem w to urzadzenie i szczerze mogę go wam polecić światełka się odpalają w chwili pojawienia się prądu ładowania z alternatota (13V). Nie muszę się już stresować czy mam światła z tyłu. jest przełącznik zima/lato tak że można powrócić do tradycyjnego sterowania światłami, montaż nie był zbyt skomplikowany a efekt jest zadowalający. Zrobiłem sobie wersję skandynawską.

to dla ulatwienia innym jakis link na allegro

na oszczedzenie stykow przlacznika dobrym i tanim sposobem jest wrzucenie zwyklego przekaznika w skrzynke bezpiecznikow w miejsce zworki ( r18 ) (przynajmniej w mk7)

[ wiadomość edytowana przez: dyras dnia 2006-01-10 19:04:39 ]

Jeżdżę cały rok na światłach i też chętnie bym zamontował takie cosik. Można kupić oryginalny przekaźnik cobym miał skandynawską wersję czy trzeba dokupować taki automat?? MKV 91' 1.4 CL

Pozdro

Cytat:
2006-01-10 15:42:11, Stenkar pisze:
Z cyklu "Chwalę się) Miałem ostatnio przeboje z zespolonym i znalazłem na allegro Automat Swiateł Mijania za 26 pln. (ASM-3) Zainwestowałem w to urzadzenie i szczerze mogę go wam polecić światełka się odpalają w chwili pojawienia się prądu ładowania z alternatota (13V). Nie muszę się już stresować czy mam światła z tyłu. jest przełącznik zima/lato tak że można powrócić do tradycyjnego sterowania światłami, montaż nie był zbyt skomplikowany a efekt jest zadowalający. Zrobiłem sobie wersję skandynawską.

Mógłbyś bardziej opisać zasade działania tego urządzenia. Bo nie bardzo rozumiem że światła załączają sie przy prądze ładowania 13V ?? prąd to raczej w A się podaje. Albo najlepiej podaj link z allegro.

Cytat:
2006-01-17 10:49:59, marcin_op pisze:
Mógłbyś bardziej opisać zasade działania tego urządzenia. Bo nie bardzo rozumiem że światła załączają sie przy prądze ładowania 13V ?? prąd to raczej w A się podaje. Albo najlepiej podaj link z allegro.

jak napięcie wskoczy powyżej 13V (znaczy alternator ładuje), wtedy układ podaje napięcie na lampy. Montowałem kiedyś taki układ w innym aucie, ale okazało się, że na wolnych obrotach ledwo żażyły się żarówki. Układ był mego pomysłu, teraz chętnie bym zakupił cosik takiego gotowego...

W książce występują dwa przekaźniki do świateł opisane jako "dla krajów skandynawskich". Może wystaczy się w nie zaopatrzyć??

A ja tak: właczam zapłon swiatła swieca, zapalam wtedy gasną i zapalaja sie dopiero gry silnik chodzi
Koszt 4 zł (dwa zwykłe przekaźniki, wmonotwane je mam pod kierwonice)