MotoNews.pl

Rośnie poziom oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szanownych klubowiczów.
Stała się rzecz straszna. Na przeglądzie wlałem do
silnika nowy olej (4 litry) a teraz wypuściłem po przejechaniu
3 tys. km. prawie 6 litrów-czary !!!
Podejrzewam że do oleju dostaje sie benzyna bo to co
wypuściłem jest czyste i nie ubywa mi płynu chłodzącego.
Ratunku !! Czy ktoś ma jakis pomysł ?? Samochód ma 80 tys.
przebiegu (jestem pierwszym właścicielem) i zrobił to pierwszy raz.
Piotr

To można łatwo sprawdzić po zapachu oleju.

Cytat:
2006-01-22 21:15:21, PiotrG pisze:
Witam szanownych klubowiczów. Stała się rzecz straszna. Na przeglądzie wlałem do silnika nowy olej (4 litry) a teraz wypuściłem po przejechaniu 3 tys. km. prawie 6 litrów-czary !!! Podejrzewam że do oleju dostaje sie benzyna bo to co wypuściłem jest czyste i nie ubywa mi płynu chłodzącego. Ratunku !! Czy ktoś ma jakis pomysł ?? Samochód ma 80 tys. przebiegu (jestem pierwszym właścicielem) i zrobił to pierwszy raz. Piotr

No to sie wyjaśniło, bo kilku osobom z klubu ostatnio ubywało oleju.
Tak na poważnie - czy olej który wypuściłeś jest rzadszy?
Zapewne w trakcie przeglądu zostalo trochę oleju w silniku prawdopodobnie silnik był zimny.

Poza tyjm benzyna w najlepszym wypadku by odparowała z oleju a nie wymieszała sie z nim.

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-01-22 21:30:21 ]

Wiem jak się wymienia olej !! Po zalaniu silnika nowym olejem sprawdzam poziom-było ok. W po przejechaniu 3 tys km przybyło 2 litry. To co wylałem to była mieszanka oleju z benzyną !!
Pytanie brzmi jak to możliwe !!

Może któraś świeca nie pali ?

Hmm swieca to chyba nie ma nic wspólnego. Nie spalona miesznka powedrowala by w wydech. Problem jest na połączeniu komora spalania - obieg oleju, wiec albo uszczeniacze zaworowe nie trzymaja (ale to by raczej oleju ubywalo a nie przybywalo) albo cos z pierscieniami lub pekniety tłok (moze byc faktycznie na tylko jednym cylindrze) ze przepuszcza. Ale to bys chyba zauwazyl ze auto stalo sie mulem i nie jedzie?

Ja obstawiam pierścienie na tłokach.
W poprzednim bolidzie miałem podobny problem.
Olej dziwnie benzynką pachniał.
Pojechałem do mechaniora na sprawdzenie kompresji i się okazało że 4 cylinder dużo odbiega od innych. Diagnoza była - to pierścienie.
Po wymianie wszystko wróciło do normy.
A tak poza tym to wcale nie był odczuwalny spadek mocy przez niższą kompresję.
Proponuje zajechać do jakiegoś warsztatu na kompresję.