| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Pawlok23 HYUNDAI ACCENT Poznań | 2005-06-07 17:26:42 No i teraz dopiero sie przejalem. Bagnet suchutki jak piasek, sladu oleju w silniku. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-06-08 08:38:16
zdaje się że w off topicu Kolargol coś na ten temat pisał masz to tu: http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=95609&c=91&f=7 [ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2005-06-08 08:44:24 ] |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-06-08 10:53:50 Przy takich usterkach moglbys starac sie o wymiane samochodu na nowy, ale bylaby to ciezka droga przez meke, a dla osoby ktora nie porusza sie dosc plynnie w przepisach prawa na ten temat sprawa chyba nie do wygrania. Forumowicze mieli racje w przytoczonym topicu, ze prawo swoja droga a praktyka zyciowa swoja droga.
Powiem Ci tak, prawo daje Ci mozliwosc i prawo do wymiany calego samochodu na nowy, ale wyegzekwowanie tego w rzeczywistości (tak jak pisaly osoby w tamtym temacie) bedzie niezwykle trudne. Sprzedawcy chwytaja sie wszelkich sposobów aby sie wymigac i tak np. moj kolega doslownie przedwczoraj jak zapytal w sklepie komputerowym o rekojmie to uslyszal od sprzedawcy, ze ta ustawa juz nie obowiazuje (co jest oczywiscie klamstwem). |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-06-08 20:06:57 Najważniejsze, żeby każda usterka miała odpowiedni wpis do książki gwarancyjnej (nawet tak szybki ubytek oleju), to w przyszłości będą podstawy do Twoich roszczeń. Wszystko musi być udokumentowane. |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-06-09 09:07:45 zbieraj kwity na swoje kontakty z serwisem, na papierze masz mieć z czym przyjechałeś co zgłosiłeś i podpis czytelny i pieczątka z kim to załatwiłeś plus zalecenia, nawet nie wiesz jak to moze się przydać. Bądź dobrej myśli, |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-06-27 18:37:19 był taki problem w seatach. przyczyną były wadliwe pokrywy zaworów ale rzetelnie wymieniali |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-07-03 11:03:23 No to pewnie maskaryczny teraz uraz masz do tej marki... A szkoda bo chyba nie czesto trafia sie taki egzemplarz ![]() |
bartis HF MEMBER Hyundai Accent Rybczewice | 2005-10-27 21:46:22 Nie wiem czy Cie pociesze ale mój accent rocznik 2000 też zużywa olej. Przebiegu ma 93kkm. Podobne ilości jak u Ciebie.około 1l na 15kkm. Jeżdże na Mobil 1 OW/40. w instrukcji wyczytałem że może zużywać nawet do 1l na 1,5kkm. Ja uważam zużycie tej litry na 15kkm u mnie za normalne. Nie wiem co na ten temat sądzą inni?? dolewam jak dochodzi do minimum i dalej jeżdze. Pozdrawiam |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-10-27 22:51:56 Zużycie oleju wg producentów ma swoją miarę, a według użytkowników i maechaników swoją. Producent określa ją z zapasem (kwestia zobowiązań i późniejszych reklamacji), natomiast mechanik na podstawie zużycia oleju w większości przypadków potrafi określić ogólny stan silnika - chociaż nie zawsze... . Spotkałem się wielokrotnie, że silniki fabrycznie nowe (Alfa, Fiat, Ford i inne) w początkowym okresie użytkowania zużywały nadmierne ilości oleju, a po pierwszym lub drugim przeglądzie (i związaną z tym wymiana oleju) problemy zużycia oleju znikały na długi czas. Natomiast silniki z jakimś tam przebiegiem (załóżmy 50 000-350 000) będą wraz z narastającym przebiegiem zużywały coraz więcej oleju, i to jest zjawisko normalne. Cały problem polega na tym, gdzie należy okteślić granicę normalnego zużycia oleju, czy przy przy jednostce X czy przy Y lub innej.
Biorąc te sprawy "życiowo", to orientacyjnie można określić silniki z ostatniego dwudziestolecia na wytrzymałość około 200 000 do 500 000 km. . Oczywiście w interesie producenta jest, by tą granicę zawyżyć, ale z marginesem bezpieczństwa na reklamacje i zażalenia. Teoretycznie nie ma konkretnych reguł w tym zakresie, większość spraw jest kwestią umowną i i bardzo ogólnikowo zapisane.. |