Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kowalma Polnez Caro Częstochowa | 2004-07-30 15:52:07 Mozesz miec malo plynu w ukladzie chlodzenia i parownik zamarza |
zakus Espero 2.0 CD '96 (L ... Chełm | 2004-07-30 16:13:36 Poziom płynu jest OK. |
![]() Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2004-07-31 12:55:52 Może membrany już twarde. Jak zapalisz rano to słychać jakieś dziwne dźwięki z parownika? Coś jakby "skrzypienie gumy" ![]() |
Berecik Miłośnik FSO Ford Mondeo Szczecin | 2004-08-03 16:46:13 Mechanikom zawsze trza patrzeć na ręce. |
Zibers Pszczyna | 2004-08-06 02:19:04 Przerabiałem to kiedyś, po prostu mechanik wyregulował gaz na max oszczędne spalanie, będzie Ci brał mniej gazu, a parownik jest OK! |
![]() koku Polonez caro Połaniec | 2004-08-17 13:56:46 A co powiecie na taki myk. Już w kilku postach opisywałem problemy z obrotami. Konkretnie na gazie falują, jest takie bruuum bruuum. Dzis do południa podniosłem mache, obroty falowały zaczołem sie bawić w kręcenie śrubą na parowniku (poldek 1,6 gli, instalacja landi z jedną srubą na parowniku + silnik krokowy + komputer), lekko ją przekręciłem, dosłownie pare milimetrów silnik przygasał, no w drugą stronę, obroty ok, poniżej 1000 ale stabilne, no to jeszcze dalej obroty falują, cofnąłem troszeczke, obroty poniżej 1000 ale są ok. STABILNE. Myśle suuuper ok. Zgasiłem silnik odpaliłem ok. Znów zgasiłem odpaliłem, przełączyłem na gaz i jest ok. Fajnie koniec problemów z falowaniem. Minęły ze 3 h, siadam teraz dopoldzia, odpalam dalej jest ok, przejechałem ze 2 km, silnik sie zagrzał, jade z górki, wrzuciłem na luz, qr..... falują ![]() Co to może być, do czego służy ta śruba na parowniku, wyczytałem w poprzednich postach dotyczących regulacji, że jest od obrotów biegu jałowego. Co może być przyczyną, że jak wyreguluje jest ok, a po przejechaniu kawałka jest kicha. Instalacja ma pare wiosenek (4 lata).POMOCY !!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Strohs Polonez Caro 1,6 GLI Sandomierz | 2005-01-18 08:57:33 Obawiam się że parownik domaga się nowych membran lub ich wyczyszczenia. Jak dużo km zrobiłeś na nim, odpalanie z gazu w zimie było ? |
![]() Bialy (A) Miłośnik FSO ![]() wawa | 2005-01-18 13:27:10 CZŁOWIEKU!!! już chyba ze 20 razy pisałem Ci uzywaj wyszukiwarki!. A ty masz to w dupie ![]() A tu masz odnośniki do postów na temat Twojego problemu : 1. Problem z parownikiem 2. Mam problem z parownikiem E O T ! ----------------- --- Biały --- ten zły admin |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2005-01-18 20:08:21 EEE.. Biały ciskasz sie jak pchła na smyczy. Było połączyc wątki i luzik ![]() ![]() |
zakus Espero 2.0 CD '96 (L ... Chełm | 2005-01-18 20:32:14
Jeśli ten tekst jest do mnie to chyba trochę po czasie... Wystarczy spojrzeć, kiedy to napisałem. Miożliwe, że ta odpowiedź jest do przedmówcy, jednak fakt, że kolega wygrzebał taki stary post potwierdza, że raczej skorzystał z wyszukiwarki... Swoją drogą trochę się zdziwiłem, że na pierwszym miejscu po wejściu zobaczyłem założony przeze mnie wątek ![]() Aha - jeden z podanych przez Ciebie linków prowadzi właśeni do tego wątku [ wiadomość edytowana przez: zakus dnia 2005-01-18 20:34:18 ] |
![]() powgreg Chrysler, polonez Caro Rzeszów | 2005-01-19 14:54:47
Jeżeli mamy silnik z stabilizacją wolnych obrotów na silniku krokowym to za wolne obroty odpowiada komputer i w parowniku nie nalezy regulować wolnych obrotów (co nie oznacza że krecenie śrubką nie wpłynie na wolne obroty jak za dużo pokręcimy ![]() W praktyce przyczyną niestabilności wolnych obrotów jest najczęściej zanieczyszczenie przekładni silnika krokowego przez przelatującą przez niego mieszankę gazowo-powietrzną a w normalnych warunkach (tzn bez gazu) przechodzi przez niego tylko czyste odfiltrowane powietrze i czyszczenie krokówki na gazie to taka sama czynność eksploatacyjna jak np okresowe czyszczenie gaźnika. Częstą przyczyną falowania obrotów jest nieszczelność dolotu powietrza, wtedy na benzynie silnik bedzie na wolnych obrotach sam sobie tak jakby dodawał gazu (nie w każdym typie wtrysku). Zaś przy gaźniku śrubka na parowniku odpowiada nie tylko za wolne obroty ale i wpływa skład mieszanki w całym zakresie obrotów silnika!! i to jest przyczyną że wiele "gazowników" ma problemy z wyregulowniem silnika na gazie. Jeszcze raz powtarzam w zwykłym parowniku z jedną regulacją (śrubką) nie ma oddzielnej regulacji wolnych obrotów!! (tak jak mamy w gażniku czy na wtrysku kanał "bocznikujący" przepustnicę). |