MotoNews.pl

Uklad nawiewu - ciekawostka.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po ostatnich moich machinacjach z klima zdarzylo mi sie cos takiego, ze podczas uruchamiania samochodu z wlaczonym nawiewem slychac jakby takie gluche pukniecie po deska rozdzielcza, albo jakby cos spadalo?. Jakby podczas odpalania podcisnienie cos przelaczalo. Nie mam checi na rozbieranie i przegladanie wszystkiego po kolei, moze ktos mial cos podobnego ? Dodam, ze jesli zgasze silnik i zaraz odpale to nie ma tego "wspanialego" efektu dzwiekowego co wskazywalo by na dzialanie podcisnienia.

Pozdrawiam

Zaczalem od pytania a zapomnialem o ciekawostce chodzi o to, ze po rozbieraniu panelu przedniego tzn. pokretla nawiewu i kontrolka centralna (radio, przelaczniki zamknietego obiegu itp.) nawet jesli nic nie odepne - tylko wysune delikatnie, przekrece kluczyk i sprobuje wlaczyc nawiew to dziala tylko na szyby z przycisk zamknietego obiegu i przelaczania kierunku nawiewu nie dzialaja. Za pierwszym razem troche sie zestresowalem i sporo nakombinowalem okazalo sie ze po zlozeniu i odpaleniu silnika po chwili wszystko wraca do normy i zaczyna dzialac.

Pozdrawiam

Też mam taki odgłos
Wydaje mi się że to klapka zamkniętego obiegu powietrza
Bo raczej nic innego stukającego tam nie ma

Cytat:
2005-07-06 09:41:32, Gudzy pisze:
...nawet jesli nic nie odepne - tylko wysune delikatnie, przekrece kluczyk i sprobuje wlaczyc nawiew to dziala tylko na szyby z przycisk zamknietego obiegu i przelaczania kierunku nawiewu nie dzialaja...

No to masz dokładnie odwrotnie niż ja miałem

Przełącznik kierunku nawiewu działał po uchyleniu panelu, a po założeniu - nie.
Odłączyłem z tyłu tego przełącznika "wtyczkę" z wężykami i po sprawdzeniu okazało się, że klapy działają, jest natomiast nieszczelność w przewodzie podciśnieniowym biegnącym do komory silnika / zbiornika podciśnienia (nad filtrem przeciwpyłkowym).
Na dłuższą metę radziłbym Ci sprawdzić ten przewód i połączenia, bo praktycznie w każdej chwili może przestać działać zupełnie.
A nawiew na szyby jest dlatego, że klapy w nagrzewnicy bez podciśnienia właśnie tak się ustawiają.