Ładowanie aku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam problem z ładowaniem aku...
Myślałem, że to wina regulatora, czy alternatora ale okazało się, że nie...sprawdzony alternator hula....
Zatem objawy są takie, że prąd ladowania 13,4 i nie pali się lampka ładowania po przekręceniu kluczyka.... Zatem co to może być??
Mój essi to 1,3 z 96..

a może alternator nie ma paska albo nie naciągnięty i stoi.

pasek wydaje się ok... ale po przekręceniu kluczyka nie pali się lampka.... a po przekręceniu kluczyka przecież pasek sie nie rusza a tym samym nie napędza alternatora... prawda?

kabelek ten cienki może przerwany, albo diody w alterze, u mnie tak było, piszesz że alter good, jak go sprawdzałeś?

Cytat:
2006-01-20 09:06:04, Tomki pisze:
pasek wydaje się ok... ale po przekręceniu kluczyka nie pali się lampka.... a po przekręceniu kluczyka przecież pasek sie nie rusza a tym samym nie napędza alternatora... prawda?

a od oleju Ci się zapala? Jeśli nie to sprawdź bezpieczniki.

W serwisie sprawdzali alternator i im się lampka paliła.
A kontrolka oleju się świeci...Trudny temat...

a kontrolka sprawdzona?

Sprawdz miernikiem ladowanie na klemach i na obudowie alternatora jak jest roznica to pociagnij mase od obudowy do klemy minusowej, u mnie pomoglo

Jak sprawdzić kontrolke???

Kontrolka nie świeci - przerwa w obwodzie wzbudzenia. Mogą być uszkodzone przewody lub żaróweczka (oczywiście jeśli alternator jest OK').

czyli np. mogło być zwarcie i przepalić się żaróweczka...czy ta żaróweczka odpowiada za wzbudzanie, czyli jak jest spalona to nie ma wzbudzania???? Może mnie czekać rozkręcanie deski.... A swoją drogą te pociągnięcie masy od alternatora do akumulatora załatwi sprawę????

Niedawno u kumpla się to samo stało kontrolka nie swieciła ładowania brak a wymieniał regulator i robił alternator okazało się że po krótkim czasie zdechł znowu regulator napięcia takie gó... robią teraz kupił używkę na szrocie i smiga.

Szkoda,z e nie wiem jakie to sa przewody...do kontrolki wzbudzania.....sam bym wymienil fachowcy męcza się z essim juz trzeci tydzień mam tego wszystkiego dosyć....