| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
_Misio_ Pony = KUCYK Kraków | 2006-01-19 23:33:43 Witam.
Myślę nad unowocześnieniem instalacji jaką mam w autku. Podobno różnica między instalacją I i II generacji jest kolosalna, za równo dla silnika, jego osiągów i ekonomi. Przypuszczam ze kolejne generacje to już za daleka, za droga i nieopłacalna "ścieżka"
Mam auto z bardzo prostą instalacją wtryskową benzyny - Hyundai Sonata 2,0 na multipunkcie - bez katalizatora i sondy lambda. Czy ma sens jakakolwiek zmiana instalacji przy takim silniku ? Co by musiało być zrobione/zmienione i jakie koszty orientacyjne tych zmian. Pozdrawiam. Misio |
_Misio_ Pony = KUCYK Kraków | 2006-01-20 08:55:24 Witam.
Mój silnik w późniejszych latach był produkowany ze streowaniem już przez sonde lambda - wiec jak bym chciał mieć toorygimalne to wystarczy ze kupie 2rurke od nowszego modelu. Sonde lambda jednoprzewodową na Allegro można kupić za 45zł. Zostaje sprawa komputera i silnikczka krokowego do sterowania skłądem mieszanki. Jakie to koszty ? I czy w ogóle jest sensowna taka prrzeróbka ? Czy jest rzeczywiście opłacalne przejście z I na II generacje ? Czy istniałą by mozliwość (jakie koszta i jakie zalety) przejścia na III generacje ? Pozdrawiam. Misio |
_Misio_ Pony = KUCYK Kraków | 2006-01-20 09:05:13 Witam.
Mój silnik w późniejszych latach był produkowany ze streowaniem już przez sonde lambda - wiec jak bym chciał mieć toorygimalne to wystarczy ze kupie 2rurke od nowszego modelu. Sonde lambda jednoprzewodową na Allegro można kupić za 45zł. Zostaje sprawa komputera i silnikczka krokowego do sterowania skłądem mieszanki. Jakie to koszty ? I czy w ogóle jest sensowna taka prrzeróbka ? Czy jest rzeczywiście opłacalne przejście z I na II generacje ? Czy istniałą by mozliwość (jakie koszta i jakie zalety) przejścia na III generacje ? Pozdrawiam. Misio |
is155 IS 200 Dziergowice | 2006-01-20 09:44:29 Aby twój silnik pracował na instalce ze sterowaniem wystarczy zabudowac sondę lambda,reszta sygnałów jest do pobrania z silnika.
Koszt nie jest zbyt duży zakładając że zrobisz to sam,elektronikę dobrej klasy kupisz w granicach 350-400 złotych a lambda wystarczy jednoprzewodowa aby tylko pobrac z niej sygnał dla sterownika gazu. Jeśli rozchodzi się o instalki wyższych generacji to myślę że w przypadku twego auta mija sie to z celem,przede wszystkim koszt takiej elektroniki jest za wysoki gdyz musiałbys zainstalowac liniowy wtrysk gazu a to minimum koszt około 2 tys.więc i jaki sens skoro na dobrej elektronice niższej generacji twój samochód będzie śmigał jak należy |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2006-01-20 21:20:27 Alternatywą dla II generacji jest pozostanie przy I i zamontowanie Blosa. Na allegro są w tej chwili 3 aukcje blosów, wpisz w wyszukiwarkę Blos i wyskoczą. Długaśny wątek o blosie jest TUTAJ na forum klubu forda. Jeden gość z tamtego forum też je sprzedaje.
[ wiadomość edytowana przez: gondoljerzy dnia 2006-01-20 21:26:44 ] |