MotoNews.pl

5 ciężko wchodzi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemka! Teraz w Białymstoku i pewnie nie tylko, temperatury sięgają przeszło -20stopni i mój essi nie pozwala mi na normalne wrzucenie 5 biegu (i w jeździe i na postoju). Trzeba znacznej siły używać by ja wrzucić. Na noc samochód trzymam w ogrzewanym garażu i wtedy jak rano wsiadam jest wszystko ok. Ale po paru km zaczyna się właśnie tak dziać. Inne biegi wchodzą normalnie. Po postoju na mrozie wogóle skrzynka chodzi jak w maśle ale po rozgrzaniu poza 5 wszystko chodzi jak trzeba. Też tak macie?

Olej gęstnieje od takiej niskiej temperatury i dlatego tak ciężko biegi wchodzą , sprawdż jeszcze bo może za mało masz oleju.

Cytat:
2006-01-22 16:37:32, Paczo pisze:
Olej gęstnieje od takiej niskiej temperatury i dlatego tak ciężko biegi wchodzą , sprawdż jeszcze bo może za mało masz oleju.

nie no ja mam tak jak zapalam zimny silnik to czekam z 5min na postoju (bo skrzynia naprawde ciezko chodzi).
pozniej juz ruszam i po kilku kilometrach jest calkiem ok praktycznie jak w lato.

czego niemoge powiedziec o maglownicy (bez wspomagania) oj jak -20 to juz czuc ze sporo ciezej i tak przez caly czas