| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
booreck Omega B X25XE Choszczno | 2006-01-23 17:37:54 witam wszystkich
wczoraj sie rozbilem moja piekna omesia z powodu iz zamarzla mi przepustnica w prawie maksymalnym rozwarciu, wcisnelem sprzeglo zeby rozlaczyc naped kol, ale poszlo mi rowniez sprzeglo, urwala sie linka i sprzeglo nie pusilo, probowalem sie ratowac wciskajac hamulec ale na niewiele to dalo jak gaz mialem wcisniety do oporu. no i na szcezcie znalazlem na trasie wysoka skarpe i sie w nia wbilem zeby jakos zatrzymaxc auto. no i po tej krotiej historii mam takie pytanie: jak to mozliwe i dlaczego tak sie stalo ze przepustnica zamarzla??? pytam bo chcialbym uniknac takiej przykrosci w przyszlosci. mechanior nie wie czemu. pozdrawiam. [ wiadomość edytowana przez: booreck dnia 2006-01-23 19:18:16 ] |
miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2006-01-23 17:50:57 Nie grałeś przypadkiem w "Różowej Panterze"? ![]() |
booreck Omega B X25XE Choszczno | 2006-01-23 18:01:21 chyba tak, tak mi sie wydaje ze gralem tego goscia co ganial z lupa ![]() |
stanislaw Omega A- B kombi Wlkp. | 2006-01-23 19:02:17 Booreck, jak to mówią nieszczęścia chodzą parami ,ważne ze wyszłeś z tego w miarę cało.
Tak to ładnie opisałeś że ,wybacz ale ,nie powinienem tego pisać , kurde ale jeszcze się
|
booreck Omega B X25XE Choszczno | 2006-01-23 19:17:17 stanislaw, chodzi Ci o "rozwarcie"? czyzby? fajnie sie kojarzy przynajmniej.... hehehe no wiec panowie, jak temu zaradzic w przyszlosci? |
fjuczer LOB SYMPATYK Omega B Wrocław | 2006-01-23 19:53:05 Ja tam nic nie chce mowic, ale czy nie mogles wylaczyc biegu bez sprzegla ? ![]() |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2006-01-23 20:08:39 Witam
To i ja dorzucę swój kamyczek do ogródka
Sprawa pewnie niektórym wydawać się może i komiczna, rodem z kreskówki, ale w rzeczywistości nie wygląda to tak różowo jak wspomniana pantera
Sytuacja podobna aczkolwiek zakończona nie tak dramatyczne jak „booreck-go”
Wyrazy głębokiego współczucia z powodu zaistniałej kraksy
Dzisiaj rano: Elbląg godź. 5:00 temperatura – 20 stopni, ale w zacisznym miejscu. Podpiąłem przytargany z domu cieplutki akumulator Start bez problemu i w drogę. Po chwili przerzutka na LPG i gnam dalej. Po przekroczeniu rogatek miasta temperatura spadła do
– 27,5 stopni, ale wszystko w jak najlepszym porządku, po prostu bajka Jednak po chwili zaczęły się problemy właśnie z przepustnicą. Na początku tylko powracała z opóźnieniem, by w ostateczności po moim wielokrotnym „butowaniu” (by rozruszać linkę lub właśnie przepustnicę) zablokowała się otwarta na maxa. Najpierw awaryjne hamowanie na biegu, potem już z wysprzęgleniem. Obroty silnika skoczyły do 8 tyś (brak odcięcia na LPG) wyłączam zapłon i szczęśliwie już stoję na poboczu. Macha w górę, ciemno jak w dupie mała lustracja: linka miodzio, a przepustnica trzyma. Następnie próba uruchomienia na benie a tu dupa. Przy otwartej przepustnicy na maxa uruchomienie na benie nie przynosi rezultatów, na gazie telepie, ale chodzi, choć tylko na wolnych. Maska w dół i jakimś sposobem po czasie nabierając temperatury, puściło Dalszy etap trasy pokonałem na benie bez żadnych problemów. Zaistniałej przyczyny w moim przypadku dopatruję po trosze w wymontowaniu onegdaj dość kłopotliwego w serwisowaniu podgrzewanego filtra fazy lotnej i zastąpieniu go takim jednorazowym nierozbieralnym o niby przedłużonym okresie miedzy wymianami. Jednak wydaje mi się, że główną przyczyną była owa niska temperatura – 27 i wpadające mroźne powietrze tak pod maskę jak również powiększonym dodatkowym dolotem powietrza. Zmroziło i kicha. Natomiast na obwodnicy 3-miasta przy -18 i 140/h jazda na LPG odbywała się bez zakłóceń, więc wnioski nasunęły się same.
Jest to bodaj pierwszy przypadek gdzie przychodzi mi narzekać na instalkę LPG
|
ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2006-01-23 20:40:48 ..albo wylączyć stacyjki? ogolnie dziwny przypadek - zamrzniecie przepustnicy w "rozwarciu" jesteś pewien, że tak się stało?? |
booreck Omega B X25XE Choszczno | 2006-01-23 21:00:11 tak jestem pewnien ze zamarzla otwarta na maxa przepustnica. tylko dalej nie wiem jak temu zapobiegac, jak zrobic zeby nie zamarzala? |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2006-01-23 21:15:43 1) Jaką masz instalację gazu?
2) Ogrzew. przepustnicy sprawne / drożne? Zdarza się w różnych pojazdach, i z gazem i bez. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
booreck Omega B X25XE Choszczno | 2006-01-23 21:25:08 instalka lovatto sekwencja, a czy ogrzewanie sprawne to nie mam pojecia, musze to sprawdzic. |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2006-01-23 21:55:04 Skoro to sekwencja, to ze względu na miejsce podawania wpływ gazu bym wykluczył (o ile reduktor nie jest dziwacznie wpięty np. w obieg ogrzewania przepustnic przed nimi).
Tak dla porządku: - nie jest to spowodowane zacinającą się linką? Była luźna przy zablokowanej przepustnicy? (Tzn. można ją było chociaż minimalnie przesunąć?) ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2006-01-23 22:06:09 Witam
Jednak z tym filtrem LPG to się chyba trochę zagalopowałem Pisząc nie wiedząc dlaczego zasugerowałem się instalką II generacji ot tak sobie zapomniałem, że mam sekwencję
Toż to woła o pomstę do nieba
Po mimo wszystko jestem jednak skłonny obstawać przy swoim z uwagi, że nie wspomniałem wcześniej, że po niedawnym crash-teście omesi brak mi wszystkich plastyków ukierunkowujących strugę powietrza wpadającą do komory silnika, hula ono sobie pewnie gdzie chce, a nie tam gdzie powinno, no i jeszcze ten wielki dolot przy ziemi, to i wilgoci pewnie załapie. Ponadto po fachowej uwadze „Prowo” dochodzi jeszcze nieszczęsne ogrzewanie przepustnicy, które nie było brane przeze mnie pod uwagę, ale tak jak „booreck-i” niechybnie sprawdzę
styling
[ wiadomość edytowana przez: mayster dnia 2006-01-23 22:10:58 ] [ wiadomość edytowana przez: mayster dnia 2006-01-23 23:11:08 ] |
booreck Omega B X25XE Choszczno | 2006-01-23 23:09:24 no niestety, linka przy przepustnicy byla luzna z tego co pamietam 2 tyg temu zwrocilem na to uwage mechaniorowi ale olal to i powiedzial ze tak ma byc. |