Problem z odpaleniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam 318 tds 1995 rok, od jakiegoś czasu mam problem z odpaleniem auta, tzn, muszę kręcić ok. 5-6 sekund, tylko jak jest zimny , rano. Wymieniłem jakiś czas temu świece żarowe, więc to napewno nie to. Po ciężkim odpaleniu zazwyczaj przez ok 20 s zapala się pomarańczowa kontrolka z wtryskiwaczem. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

jaki masz akumulator? starego typu tzn. nie bezobslugowy?
moze byc za malo elektrolitu.
ja tak kiedys mialem w starym samochodzie (passat)
dolalem wody destylowanej, naladowalem na maxa akumulator i problem zniknąl.

Zanim rano zaczniesz kręcić sprawdź pod maską czy paliwo ci się nie cofa a jeśli tak się dzieje to pewnym rozwiązaniem będzie zaworek zwrotny.

A GDZIE KUPIE TAKI ZAWOREK I GDZIE SIĘ GO MONTUJE???

ja stawiam na akumulator, jezeli jest za słaby to ci nie nagrzeje świec tak jak powinno i bedziesz kręcił jak krecisz. Miałem tak samo, wymieniłem aku i auto odpalało nawet na trzech zepsutych świecach żarowych(z 6) coprawda pokreciłem trochę ale odpalał... do momentu gdy padł mi rozrusznik hahaha. Świece teraz mam nowe, aku nowy, rozrusznik nie nowy ale sprawny i pali za pierwszym razem, czasami za drugim po nocce gdzie było -16. pzdr

PS: Latem odpalałem właśnie prawie normalnie, ale pierwsze zimniejsze noce końca lata ukazały słabość mego powozu... pzdr

sorki Jak pali na ciepłym?

na ciepłym pali dobrze, natomiast co do aku to mam nowy, jak producent podaje

Ładowanie sprawdzałeś?

muszę sprawdzić

Cytat:
Zanim rano zaczniesz kręcić sprawdź pod maską czy paliwo ci się nie cofa a jeśli tak się dzieje to pewnym rozwiązaniem będzie zaworek zwrotny.

wg. mnie to bardzo prawdpodobna przyczyna

w mojej 325 tds kreciłem rano z 8 sekund tylko po dluzszym postoju -przyczyna nieszczelne oringi na wlocie i wylocie z filtra paliwowego dozucilem zaworek zwrotny miedzy filtrem a pompa i teraz nawet przy minus 16 pali mi od kopa

czy caly czas tak jest, czy tylko jak jest temp. ponizej zera?
Ale kreci ? czy nie daje rady nawet zakrecic?

kręci cały czas, ciężko odpala jak stoi całą noc w tym zimnie!!! Odpala pięknie jak stoi godzinę, dwie.

A ja za to mam probelm z benzyniakem.
Auto postalo noc (-25) i caly dzien (-1 i nie chce zagdac!
Krece i prawie juz zaskakuje, widac ze jakies spalanie jest ale nie moze zaskoczyc zeby zapalic.
Wszytko bylo super do momentu tego jebanego mrozu!!!!

Nie nawidze zimy!!!!!!!!!!

złuz se zaworek zwrotny koszt 25 zł i bendziesz wiedział małym kosztem czy to wina cofajacego sie paliwa jezeli nie rozwiaze to problemu to szukac musisz dalej

Cytat:
2006-01-23 19:10:28, raffat pisze:
A ja za to mam probelm z benzyniakem. Auto postalo noc (-25) i caly dzien (-1 i nie chce zagdac! Krece i prawie juz zaskakuje, widac ze jakies spalanie jest ale nie moze zaskoczyc zeby zapalic. Wszytko bylo super do momentu tego jebanego mrozu!!!! Nie nawidze zimy!!!!!!!!!!

a kiedy wymieniałes ostatnio świece

Cytat:
A ja za to mam probelm z benzyniakem.

Zeby poznać przyczynę wg tego co piszesz, to trzeba by iść do wróżki.
Użyj samostartu.